Į dovanojamą sodybą daugiavaikės šeimos nesiveržė

Kretingos rajono valdžia rado būdą, kaip padėti skurdžiai gyvenantiems žmonėms, o kartu ir atgaivinti beišnykstančius kaimus.

Kretingos rajono valdžia vargingai gyvenančioms šeimoms nusprendė dovanoti ne žuvį, o meškerę, ragindama geresnį gyvenimą susikurti patiems.<br>E. Petkutė
Kretingos rajono valdžia vargingai gyvenančioms šeimoms nusprendė dovanoti ne žuvį, o meškerę, ragindama geresnį gyvenimą susikurti patiems.<br>E. Petkutė
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Jan 9, 2013, 7:32 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 10:54 PM

Savivaldybė nupirko dvi sodybas atokiame kaime ir pasiūlė čia apsigyventi gausioms šeimoms, eilėje laukiančioms socialinio būsto. Tačiau įsikurti atskirame name su kiemu ir sklypu dirbamos žemės kretingiškiai nepanoro ir sutiko verčiau palaukti buto mieste.

Socialiniu būstu virto du namai Lubių kaime, apie 20 kilometrų nutolusiame nuo Kretingos. Šešios šeimos, laukusios eilėje gauti savivaldybės nuomojamą būstą, rado įvairių priežasčių, kodėl toks pasiūlymas joms netinka. Kai kurie piktinosi, esą valdžia taip siekia skurdžiai gyvenančius ir paramos prašančius gyventojus išsiųsti kuo toliau.

„Viena šeima turi neįgalų vaiką, jie baiminasi, kad gali kilti problemų laiku pasiekti medikus, kitiems nepatogu taip toli vykti į darbą, treti domėjosi, bet atsisakė, nes neturi automobilio“, - vardijo savivaldybės Turto valdymo skyriaus vedėja Jolita Jasinskienė.

Išsipildė svajonė

Tačiau panašu, kad valdiškomis tapusios privačios sodybos neliks tuščios. Dvi gausios šeimos jose įsikurs jau netrukus. 115 kv m bendro ploto sodyboje, kuriai priklauso erdvus ūkinis pastatas ir 25 arai žemės, apsigyvens 7 asmenų šeima, kuri iki šiol glaudžiasi pusantro kambario bute ir apie namą galėjo tik pasvajoti. „Labai džiaugiuosi, kad vaikams „nuskilo“. Pati visą gyvenimą dirbau mokytoja, santaupų nesukaupiau, jiems padėti negalėjau“, - kalbėjo tame pačiame Lubių kaime gyvenanti Angelija Stonkuvienė. Moteris apsidžiaugė, kad sūnus su gausia šeima nuo šiol gyvens visai šalia jos. Sūnus esą niekad ir netroško gyventi mieste, kaime augęs ir prie ūkio darbų pratęs vyras darbo nebijo.

„Ne visi nori keltis į kaimą, jiems baisu, kad teks patiems malkas vežti, krosnį kūrenti“, - rodydamos naują socialinį būstą svarstė Kartenos seniūnijos darbuotojos. Moterys džiaugėsi, kad ši buvusių šeimininkų gerai prižiūrėta ir puoselėta sodyba atiteks darbščiai ir tvarkingai šeimai.

Į antrąjį savivaldybės nupirktą namą, kurio plotas 81 kv m, šiomis dienomis įsikels 4 vaikus auginanti šeima, iki šiol taip pat gyvenusi Kartenos seniūnijoje. Naujieji nuomininkai būstą jau apžiūrėjo, įsitikino, kad šis atitinka jų poreikius, beliko pervežti daiktus ir atsikraustyti patiems.

Siekia atgaivinti kaimus

Norint pasiekti Lubius, tenka nuo Kartenos žvyrkeliu pamiške riedėti 8 kilometrus. Pakeliui matyti pavienės, kelių kilometrų atstumu viena nuo kitos nutolusios sodybos. Gyventojų pačiame kaime likę nedaug, arti pusantro šimto. Tačiau čia dar veikia pradinė mokykla, parduotuvė.

Kretingos rajono savivaldybės politikai viliasi, kad į kaimą atkėlus gyventi būsto laukiančias šeimas, pavyks ne tik sutrumpinti paramos prašytojų eilę, bet ir atgaivinti merdinčius kaimus. „Čia pat žemė, vištos, žąsys, triušiai, agurkai, pomidorai – tik dirbk ir džiaukis“, - vienas iš idėjos iniciatorių – tarybos narys Povilas Turauskis įsitikinęs, kad kaime galima neprastai pragyventi, tereikia netingėti dirbti. Šildytis namus čia daug pigiau, tad tikimasi, kad daugiau šeimų apgyvendinus kaime, savivaldybei mažės kompensacijų už šildymą našta. Pats ūkiškai gyvenantis politikas tikisi, kad šis socialinis eksperimentas pasiteisins ir ateityje vis daugiau gausių šeimų apsigyvens ne mieste, o kaime.

„Čia dar tik pradžia, tvarką dar reikės tobulinti, svarbu, kad būstas atitektų tiems, kurie nori ir gali gyventi kaime, kurie sugebės tinkamai prižiūrėti sodybą, pasirūpinti savo šeima. Iš miesto mažai kas nori keltis į kaimą, nes ten reikia dirbti, o čia pratę gyventi iš pašalpų, nes taip patogiau“, - kalbėjo P. Turauskis.

Šiemet iš valstybės biudžeto socialinio būsto plėtrai Kretingos rajono savivaldybė gavo perpus mažiau lėšų nei pernai – 150 tūkst. litų. Jų užteko dviem erdvioms sodyboms kaime nupirkti. Šios sumos dviem dideliems butams mieste, kuriuose tilptų gausios šeimos, nebūtų pakakę. Šiuo metu eilėje valdiško būsto laukia per 200 skurdžiai gyvenančių šeimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl G. Nausėda dar nelaimėjo?