Kauno vadovai D. Pavalkiui: „Bylos natūralu tik nesąžiningiems veikėjams“

Į teisminius ginčus su Kauno savivaldybe įsivėlusią žmoną Editą Pavalkienę užtarti bandantis švietimo ir mokslo ministras sulaukė kritikos bangos. Kol aukščiausi šalies vadovai Dainiui Pavalkiui grūmoja pirštu, šis svaidosi pamąstymais, kad santykius su Kaunu aiškintis baudžiamosiose bylose – normalu.

D. Pavalkis teigė, kad santykius su Kaunu aiškintis baudžiamosiose bylose – normalu.<br>A. Barzdžiaus nuotrauka iš archyvo
D. Pavalkis teigė, kad santykius su Kaunu aiškintis baudžiamosiose bylose – normalu.<br>A. Barzdžiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Pileckas

Jan 9, 2013, 8:19 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 10:51 PM

Lrytas.lt jau rašė, kad skandalas kilo, kai Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), atlikusi Darbo partijos deleguoto švietimo ir mokslo ministro D. Pavalkio vertinimą, atitinkamoje pažymoje nepateikė informacijos apie politiko žmonai prokurorų metamus kaltinimus, kadangi įstatymas neįpareigoja teikti tokią informaciją apie kandidatus į ministrus.

D. Pavalkio žmona architektė Edita Pavalkienė figūruoja jau kelerius metus besitęsiančioje korupcijos byloje, moteris kaltinama didelės vertės sukčiavimu. E. Pavalkienė nuosprendį byloje dėl sukčiavimo turėtų išgirsti jau kitą savaitę, sausio 18-ąją. Moteriai gresia treji metai nelaisvės.

Kaltina Kauną

Tačiau ministras į situaciją reagavo puldamas – pareiškė, kad įtarimai ir bylos Kaune yra natūralus dalykas visiems, kurie dirba su miesto savivaldybe.

„Aš manau, kad jeigu jūs pasidomėsite giliau, kiek Kaune yra visokių istorijų, tai pamatysite, kad paprasčiausiai Kauno savivaldybėje yra bloga praktika.

Kadangi aš ten nebuvau, negaliu komentuoti, iš kur tai ateina, iš kokių žmonių ar jų interesų grupių, tačiau šūkis, kad kiekvienas Kaune dirbantis su savivaldybe turi turėti po bylą, ko gero, yra realus ir galimas.

Visi, kurie užsiima kažkokia plėtra, kurie dirba miesto vystymo departamente, departamentų direktoriai - visi turi kažką „pridėtą“. Ir žmona, manau, paprasčiausiai pakliuvo į jų vidinio santykių aiškinimosi sritį“, - pirmadienį dėstė D.Pavalkis.   

Natūralu sukčiams

Tačiau Kauno miesto vadovams tokia ministro pozicija kelia šypseną. Meras Andrius Kupčinskas tikino, kad pats savivaldybėje niekad nedirbęs A. Pavalkis negali žinoti tokių dalykų.

„Skambiai pasakė ir bando „piešti baubą“. Galiu tik patvirtinti, kad šiuo atveju savivaldybė yra sumokėjusi pinigus, o užsakyto produkto negavusi, todėl teisėsaugos įsikišimas visiškai natūralus“, - sakė A. Kupčinskas. 

Tuo tarpu savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis sutiko su ministro teiginiu.

„Tiesą sako, tik pamiršo pridurti, kad bylų sulaukia visi, kurie su savivaldybe dirba nesąžiningai. Mes tokių dalykų netoleruojame, todėl atsiradus bent menkiausiai nesąžiningos veiklos užuomazgai kreipiamės į prokuratūrą“, - tikino valdininkas.

Savivaldybės antikorupcijos komisijai vadovaujanti teisininkė Aušra Ručienė ministro žodžius vertino itin neigiamai. Moters teigimu, jei byla būtų civilinė, galbūt apie įprastą situaciją būtų galima kalbėti, tačiau baudžiamajai bylai taikyti tokių kriterijų jokiu būdu negalima.

Šalies vadovai kritikuoja

Situaciją dėl ministro žmonos neigiamai įvertino ir aukščiausi šalies vadovai. Premjeras Algirdas Butkevičius prisipažino, kad į švietimo ir mokslo ministrus skirdamas D. Pavalkį nežinojo, kad jo žmonos atžvilgiu atliekamas ikiteisminis tyrimas, ir neatmeta, kad, jeigu ministro žmona būtų nuteista, gali būti keliamas klausimas dėl D. Pavalkio tinkamumo eiti pareigas.

„Turėtume matyti ir kitą šios problemos pusę, kad kandidatai į ministrus ir kitas pareigas, tie, kurie yra vieši asmenys, turi, matyt, patys deklaruoti aspektus, kurie gali vėliau kelti tam tikrų klausimų visuomenei ir asmenims, kurie tuos asmenis skiria į pareigas. Taigi iš tikrųjų tokia informacija, kuri gali kelti klausimų visuomenei, turėtų būti atskleista iki paskyrimo į pareigas“, - antradienį „Žinių radijui“ sakė prezidentės patarėja.

Ji atkreipė dėmesį, kad kandidatus į ministrus tikrina specialiosios tarnybos, tačiau jų šeimos nariams tai netaikoma.

Skandalų – ne vienas

Kauno savivaldybę ir įvairius rangovus bylos teismuose lydi ne vienerius metus. Viena jų – vadinamojo auksinio tualeto byla. Skandalas kilo, kai paaiškėjo, kad prieš beveik ketverius metus Kauno pilies pašonėje pastatytas tualetas kainavo daugiau kaip pusę milijono litų.

Atlikus ikiteisminį tyrimą įtarimai buvo pareikšti 8 buvusiems ir esamiems savivaldybės tarnautojams, vienam politikui ir 3 buvusiems tualetą stačiusios bendrovės „TK sprendimai“ darbuotojams.

Dar vienu skandalu tapo „stiklainio“ byla. Tuomet kaltinimai buvo pateikti trims valdininkams. Prokurorų manymu, dėl jų neteisėtų veiksmų Laisvės alėjoje, šalia paminklo Vytautui Didžiajam, išdygo miesto centrą sudarkęs „stiklainiu“ pramintas stiklinis antstatas.

Problemų su teisėsauga turėjo ir socialinių būstų, darbų apmokėjimo KTU technologijų parkui istorijose dalyvavę asmenys. Į nemalonumus buvo įsivėlęs ir Kauno teisininkas Darius Petraitis, tuo pat metu oficialiai dirbęs šešiuose valdiškuose ir trijuose privačiuose darbuose. Neoficialiais skaičiavimais, D. Petraičio mėnesio pajamos tuo metu galėjo siekti 19 tūkst. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.