V. Andriukaitis ligoninių reformą vadina konstitucine problema

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis

Pasak V. Andriukaičio, dar ne vėlu apsaugoti nacionalinius išteklius nuo privatizavimo.<br>M. Kulbis
Pasak V. Andriukaičio, dar ne vėlu apsaugoti nacionalinius išteklius nuo privatizavimo.<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 9, 2013, 2:42 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 10:37 PM

„Situaciją reikia vertinti plačiau, ieškoti kompleksinių sprendimų. Ar būtinai visas gydymas turi būti sutelktas dviejuose- trijuose centruose?“, - Sveikatos apsaugos pranešime cituojamas ministras.

Vyriausybėje žurnalistams trečiadienį komentuodamas savo sveikatos sistemos viziją V. Andriukaitis sakė matantis „regioninius sveikatos įstaigų tinklus“. „Savivaldybių ligoninių pavaldumo ir valstybinių ligoninių pavaldumo santykiai, kurie buvo padaryti, gerokai sujaukė sveikatos sistemos valdymą, administravimą, ligoninių lovų planavimą, patologijos valdymą, specialistų koncentraciją, paskirtymą ir galimybes sujungti regioninius sveikatos įstaigų tinklus į technologinę sistemą, kad būtų galima, pavyzdžiui, suteikti staigiai pagalbą specializuotoje ligoninėje, o po to iškelti gydytis į mažesnę Molėtų ar Ignalinos ligoninę“, - teigė jis. Ministras aiškino, kad mažesnės ligoninės veiktų kaip didesniųjų ligoninių departamentai arba filialai. „Žmonių niekas negąsdintų, kad reikia uždaryti ligonines. Čia visiškai melaginga antis yra paskleista. Kas kita, kad tai nereiškia, jog kiekvienoje ligoninėje turi būti budintys chirurgai, akušeriai, ginekologai, terapeutai, reanimacijos brigados (...) - tokie budėjimai aiškiai per brangūs“, - dėstė jis.

Antradienį susitikęs su Lietuvos gydytojų vadovų sąjungos atstovais ministras teigė, kad bus įsteigtas specialistus į Strateginis reformos peržiūros biuras.

Su konstitucinės teisės specialistais, pasak ministro, bus sprendžiama „akivaizdi konstitucinė problema“, atsiradusi ėmus nepaisyti Konstitucijos nuostatos, kad „įstatymas nustato piliečiams nemokamos medicinos pagalbos valstybinėse gydymo įstaigose teikimo tvarką“.

„Ligoninės visoje Lietuvoje gali specializuotis, bendradarbiauti, paslaugos gali keliauti arčiau pacientų, o ne pacientai į centrus – juk į rajonines ligonines investuota nemažai pinigų, sukurta puiki infrastruktūra, šiuolaikiškos operacinės.

Kodėl jų nepanaudojus, tarkim, rajoninėse ligoninėse organizuojant mobilių chirurgų brigadų darbą atliekant planines operacijas? Turime kartu rasti geriausią sprendimą, kad sujungtume tai, ką turime į nacionalinę sistemą“, - pranešime cituojamas ministras.

Pasak V. Andriukaičio, dar ne vėlu apsaugoti nacionalinius išteklius nuo privatizavimo. Jo manymu, inventorizavus resursus, sudėliojus tai, ką turime, į bendrą, sisteminį vaizdą, pamatysime, kad kiekviena valstybinė gydymo įstaiga Nacionalinėje sveikatos priežiūros įstaigų sistemoje gali rasti sau vietą.

Pagal praėjusios Vyriausybės pradėtą gydymo įstaigų pertvarką ligoninės skirtomos į respublikines, regionines ir rajonines. Vilniuje ir Kaune turi būti sukurti du dideli stiprūs gydymo ir mokslo centrai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.