Nauja užduotis A. Paleckiui - kiršinti lietuvius ir žydus

Sausio 13-sios aukas išniekinęs Algirdas Paleckis pasišovė tapti kovotojų su rasizmu ir antisemitizmu vadu. Tai papiktino ne tik Lietuvos istorikus, politikus, bet ir žinomus Lietuvos žydus. Pastarieji netgi įžvelgia priešlietuviškos ir antisemitinės provokacijos požymių. Iš to, kas aiškėja narpliojant šį reikalą, galima daryti prielaidą, kad priešiškos valstybės tarnybos skatina tariamai su rasizmu ir neonacizmo apraiškomis kovojančias organizacijas dergti Lietuvą, jos įvaizdį Vakaruose.

Kremliaus ruporu vadinamas A. Paleckis kompromituoja kovą su antisemitizmu.<br>V. Balkūnas.
Kremliaus ruporu vadinamas A. Paleckis kompromituoja kovą su antisemitizmu.<br>V. Balkūnas.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Jan 10, 2013, 8:39 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 9:56 PM

Lietuvą siekiama pavaizduoti nacionalistų, žydšaudžių tauta, o pasauliui vis atkakliau bandoma įteigti, kad 1991 metų sausio įvykius esą iššaukė nacizmą garbinantys lietuviai. Ryškėja ir naujas A. Paleckio garsiojo posakio „savi šaudė į savus“ prasmė: sukiršinti lietuvių ir žydų tautas.

Kairuoliško, prorusišku laikomos Socialistinio liaudies fronto vadas Algirdas Paleckis neseniai tapo organizacijos „Lietuva be nacizmo“ pirmininku.

Ši struktūra yra Strasbūre įsikūrusio tarptautinio judėjimo „Pasaulis be nacizmo“ padalinys. Judėjimo skelbiami tikslai skamba rimtai: kovoti su rasizmu, antisemitizmu, neonacizmo apraiškomis. Tačiau daugelyje šalių šio judėjimo organizacijos, ypač Baltijos šalyse, susipynusios su komunizmo, sovietinės praeities garbinimu. Jos priešiškos laisvajai rinkai, vakarietiškai demokratijai.

Tikslas - skleisti dezinformaciją?

Istoriko ir Seimo nario, buvusio Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Arvydo Anušausko duomenimis, „Pasaulis be nacizmo“ yra Kremliaus kūrinys. Esą prisidengiant kilniais kovos su rasizmu ir antisemitizmu reklamuojama imperinėmis užmačiomis pasižyminti Vladimiro Putino politika.

„A. Paleckis neatsitiktinai susijęs su šia organizacija. Prisidengusi kovos su nacizmu skraiste, ji aklai vykdo Maskvos užsakymą skleisti dezinformaciją apie holokaustą Lietuvoje, pokario partizanų kovas“, – tikino A. Anušauskas.

Įdomu tai, kad organizacijos „Pasaulis be nacizmo“ vadovas yra artimas V. Putinui asmuo - Rusijos oligarchas Borisas Špigelis. Jis taip pat vadovauja Pasaulio rusakalbių žydų kongresui (PRŽK).

Šie sutapimai suteikė peno antisemitizmu kvepiančioms kalboms, neva A. Paleckio veiklą finansuoja ne tik Maskva, bet ir Tel Avivas. Esą Lietuvos „frontininkus“ remia holokausto nusikaltėlius persekiojantis S. Wiesenthalio centras ir Pasaulinis žydų kongresas.

Žydus persekiojo ir sovietai

Iš tiesų solidžios, vakarietiškos pakraipos žydų organizacijos ir holokausto tyrinėtojai B. Špigelio PRŽK vertina kritiškai, kaip Rusijos propagandinę struktūrą. Tiesa, S. Wiesenthalio centras kai kuriais atvejais bendradarbiauja su PRŽK, ypač atskleidžiant holokausto nusikaltimus Baltijos šalyse.

Faktą, kad Lietuvoje kalbėti apie žydų genocidą, kovą su antisemitizmu ima tokie komunizmo ir šalininkai kaip A. Paleckis, Seimo narys Emanuelis Zingeris vertina itin neigiamai.

„Rusijoje labai aiškiai prikeliama sovietinė politika. Sovietinės politikos tesėjai, jos šalininkai neturi moralinės teisės vaizduoti žydų draugus, kalbėti apie kovą su antisemitizmu, holokausto neigimu. Juk sovietai rėmė, finansavo ir skatino arabų teroristų tinklą. Sovietų Sąjungoje žydai buvo niekinami, jų teisės varžomos“, – kalbėjo E. Zingeris.

Rašytojas, Vilniaus Gaono žydų muziejaus direktorius Markas Zingeris bandymą suplakti prorusišką, sovietinės nostalgijos persunktą politiką ir antisemitizmą smerkiančią poziciją pavadino istorine klaida ir nešvariomis spekuliacijomis: „Sovietų Sąjungoje antisemitizmas klestėjo ir Josifo Stalino, ir Leonido Brežnevo laikais. Po Antrojo pasaulinio karo buvo sufabrikuotos grynai antisemitinės gydytojų-kenkėjų ir kosmopolitų bylos. Ir po J. Stalino žydų teisės SSRS buvo varžomos, jie diskriminuojami. Juk žydų kilmės mokslininkai 1957 m. sukūrė pirmąjį kosminį palydovą, bet žydų jaunuoliams buvo ribojamos galimybės siekti aukštojo mokslo“.

Gali sukelti antisemitizmo bangą

Rašytojas būgštavo, kad kovos su antisemitizmu vėliava mosuojantys tokie kraštutiniai veikėjai kaip A. Paleckis gali pakenkti lietuvių ir žydų santykiams, paskatinti antisemitines nuotaikas. M. Zingeris atkreipė dėmesį, jog Lietuvoje holokaustas nėra tik akademinė istorinių diskusijų problema.

„Lietuva juk – didžiulės žydų kapinės. Išžudyta per 94 proc. Lietuvos žydų. Sveikinu Lietuvos istorikus, ypač jaunąją kartą, kuri atvirai pripažįsta faktą, jog nemaža dalis lietuvių talkino naciams vykdant holokaustą, tarnaudami policijos, smogikų batalionuose. Bet tokia jautri tema neturėtų būti nešvarių spekuliacijų įrankiu, tai “, – mano rašytojas.

M. Zingeris nelinkęs beatodairiškai kaltinti lietuvių, nepripažįstančių holokausto mastų Lietuvoje ar neteisingai interpretuojančių žydų genocido priežastis. Jo nuomone, tai yra 50 metų trukusios sovietinės okupacijos pasekmė.

„Paimkime bet kurią sovietiniais laikais išleistą knygą apie žudynes Paneriuose, Kauno IX forte. Ten rašoma, kad buvo žudomi sovietiniai karo belaisviai ir civiliai tarybiniai žmonės. Ši frazė maskuodavo faktą, kad pagrindinis nacių taikinys buvo ne šiaip visi SSRS.

Apie žydų genocidą Sovietų Sąjungoje buvo kalbama retai, o žodis holokaustas apskritai nevartotas. Kai po SSRS žlugimo buvo atverta kraupi tiesa, žmones ištiko šokas. Aš apie tai skaičiau pranešimą Niujorke, publika entuziastingai sutiko mano žodžius“, – kalbėjo M. Zingeris.

J. Stalinas tapo rasistu

Antisemitizmą SSRS, nors ir kitokį nei nacių Vokietijoje, pripažino ir pastaruoju metu išgarsėjęs JAV istorikas ir rašytojas Timothy Snyderis, knygos „Kruvinos žemės“ autorius.

Pernai vasarą interviu portalui lrytas.lt T. Snyderis pabrėžė aptikęs nemažai faktų, kai iš nacių koncentracijos stovyklų pragaro išvaduoti žydai buvo išvežami į stalininius lagerius.

„Iš pradžių J. Stalino antisemitizmas buvo politinis, bet į gyvenimo pabaigą jis ėmė mąstyti kaip rasistinis antisemitas. Atrodo, jis įtikėjo pasaulinio žydų sąmokslo mitu“, – sakė T. Snyderis.

Taigi A. Paleckio ir jo sekėjų šlovinamą sovietų armiją tik su didelėmis išlygomis galima vadinti žydų išgelbėtoja.

Vėl groja seną plokštelę

Artėjant Sausio 13-sios įvykių 22 metinėms jau aidi propagandinės kampanijos salvės. Rusijos naujienų agentūra ketvirtadienį išplatino pranešimą, kuriame A. Paleckis vadinamas kovotoju už žmogaus teises, žmogumi, už pareikštą nuomonę teismo nubaustu pinigine bauda.

Pranešime vėl platinama A. Paleckio pateikta 1991-ųjų sausio įvykių versija, esą civilius žmones žudė ne sovietų kareiviai, o lietuviai savanoriai. Portalo lrytas.lt kalbintas A. Paleckis tikino, kad jo vadovaujamos organizacijos „Lietuva be nacizmo“ neremia nei žydų organizacijos, nei Rusija. Esą pinigų daug nereikia, užtenka surenkamų iš nario mokesčio.

Pokalbio metu paaiškėjo, kad  rusiškojo komunizmo garbintojas nepažinojo sovietinės tikrovės, nelabai išmano SSRS istoriją.

Paklaustas apie sovietinį antisemitizmą ir holokausto neigimą tais laikais, A. Paleckis atsakė: „Na, aš to nežinau... SSRS buvo ir blogų, bet ir labai gerų dalykų, pavyzdžiui, visuotinis užimtumas“, – paaiškino jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.