Kaunas iš mokesčių surinko daugiau negu planavo

Pernai į miesto piniginę pavyko surinkti keliais milijonais daugiau lėšų nei planuota, tačiau išlaidas šiemet vis dar didina mokesčiai už nuomojamas patalpas bei planuojamas didesnis valdininkų skaičius.

Pernai savivaldybė grąžino 75 mln. litų skolų, tačiau ir vėl pasiskolino 31 milijoną.<br>D. Umbraso asociatyvi nuotrauka
Pernai savivaldybė grąžino 75 mln. litų skolų, tačiau ir vėl pasiskolino 31 milijoną.<br>D. Umbraso asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Ingrida Žirlienė ("Laikinoji sostinė")

Jan 13, 2013, 6:52 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 8:48 PM

Pernai planuota iš viso surinkti 785 mln. litų, tačiau gauta suma pranoko lūkesčius. Išankstiniais skaičiavimais, Kauno kišenė papilnėjo 790 mln. litų.

Tačiau Kauno savivaldybei gerėjančiais finansiniais rodikliais džiaugtis dar anksti. Dabar atėjo metas mokytis taupyti – pirmiausia šildymo sąskaita.

Grąžino ir vėl skolinosi

Daugiausia pinigų miestui sumoka gyventojai, 56 mln. litų atkeliavo kaip turto mokestis. Vien už automobilių stovėjimą savivaldybės įmonė „Automobilių stovėjimo aikštelės“ surinko 7 mln. litų.

Pernai savivaldybė grąžino 75 mln. litų skolų, tačiau ir vėl pasiskolino 31 milijoną.

Daugiausia skolintų lėšų surijo A.J uozapavičiaus prospekto, Parodos bei J. Basanavičiaus gatvių rekonstrukcija, miesto mokyklų renovacija.

Daug patalpų nuomojama

Jau ne pirmus metus Kauno vadovai vis kalba apie po miestą išbarstytus savivaldybės administracijos skyrius, prieš kelerius metus netgi buvo kilę minčių išvis valdininkus sukelti į vieną pastatą. Tačiau šių idėjų buvo atsisakyta.

Nemažai statinių savivaldybė vis dar nuomoja.

Pavyzdžiui, K. Dobužinskio gatvėje įsikūręs Švietimo ir ugdymo skyrius per mėnesį miesto kišenę patuština maždaug 8 tūkst. litų. Tiek kainuoja pastato nuoma.

Šiam skyriui ieškoma naujų patalpų, kurias būtų galima panaudoti pagal panaudos sutartį. Šią savaitę skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas dairėsi po Savanorių prospekto 347-uoju numeriu pažymėtą pastatą. Jo patalpos galėtų tapti nauja skyriaus buveine.

Iš K. Dobužinskio gatvės didžiausias savivaldybės administracijos skyrius turėtų išsikraustyti balandį.

Metų pabaigoje iš nuomojamų patalpų K. Donelaičio gatvėje išsikraustė Civilinės saugos skyrius, o vasarį kraustynės laukia ir J. Gruodžio gatvėje įsikūrusių Privatizavimo ir Vidaus audito skyrių.

Iš viso savivaldybės administracija yra užėmusi beveik 25 tūkst. kvadratinių metrų, tai – maždaug trečdalis prekybos ir laisvalaikio centro „Mega“ ploto. Iš savivaldybės tarnautojų dabar užimamo ploto 2,4 tūkst. kvadratinių metrų yra nuomojama.

Savivaldybės administracija per mėnesį už patalpų nuomą sumoka apytiksliai 38 tūkst. litų. Per metus susidaro nemenka suma – beveik 457 tūkst. litų. Šios sumos pakaktų ne vienai duobėtai įvažai į daugiabučių kiemus suremontuoti.

Šildymas kainuoja milijoną?

Nemenkos išlaidos susidaro ir už savivaldybės patalpų šildymą. Už 11 praėjusių metų mėnesių teks sumokėti 877 tūkst. litų.

Šiokius tokius taupymo požymius valdžia vis dėlto parodo – pernai paskelbė konkursą saulės kolektoriams ant centrinio pastato stogo įrengti. Konkursą laimėjusi įmonė kolektorius įrengs už 72,5 tūkst. litų.

Saulė turėtų pašildyti vandenį, kuriuo naudojasi valdininkai. Tiesa, jų gretos šiemet ir vėl pagausės – planuojama priimti 18 naujų darbuotojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.