Laiškuose ant Kalėdų eglės - slapčiausi kauniečių norai

Rotušės aikštės eglė ir po švenčių išlieka stebuklinga vieta, kurioje paliekami linkėjimai ir svajonės. Žaliaskarės vidus nukabintas daugybe laiškų, kuriuose žmonės prašo ir materialių dovanų, ir meilės.

Laiškai – tarsi žmonių sielos veidrodžiai, atspindintys tai, kas jiems svarbiausia.<br>P. Mantautas
Laiškai – tarsi žmonių sielos veidrodžiai, atspindintys tai, kas jiems svarbiausia.<br>P. Mantautas
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė ("Laikinoji sostinė")

Jan 13, 2013, 2:40 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 8:54 PM

Nors teigiama, kad troškimai dažniausiai pildosi per Kalėdas, kauniečiai ir miesto svečiai įsitikinę, jog užrašytos minties galia ne mažiau stipri ir kitu metu.

Įėjus į pagrindinę Kauno eglę galima išvysti ant šakų prisegtus ar kitaip prikabintus tūkstančius lapelių ir net piešinių su linkėjimais, norais, pageidavimais bei padėkomis.

Laiškai rašomi ne tik lietuviškai. Linkėjimus savo kalbomis palieka Kauną aplankantys anglai, vokiečiai, lenkai ir rusai.

Troškimus krauna į maišus

Rotušės eglės kūrėja kaunietė menininkė Jolanta Šmidtienė tvirtino, jog šią žiemą žmonės norus raštu reiškia gerokai aktyviau nei ankstesniais metais. Moteris su pagalbininkais keletą kartų jau rinko laiškus. Kitaip naujų lapelių tiesiog nebūtų kur kabinti.

„Laiškai jokiu būdu neišmetami. Šiuo metu jie saugomi dailės galerijoje. Jau turime kelis didelius maišus“, – pasakojo J. Šmidtienė.

Pernykščiai ir užpernai parašyti linkėjimai buvo naudojami mokslo tikslams. Vytauto Didžiojo universiteto studentai juos surūšiavo ir atliko socialinį tyrimą. Menininkė neabejoja, kad tyrėjai pageidaus ir šiųmečių laiškų.

Atsispindi rašančiųjų siela

Laiškai – tarsi žmonių sielos veidrodžiai, atspindintys tai, kas jiems gyvenime svarbiausia.

„Galima nesunkiai suprasti, kuo žmogus gyvena, kokios jo vertybės. Yra nemažai laiškų, kuriuose žmonės prašo pinigų, motociklo, dviračio, siuvimo mašinos, išmaniojo telefono, kompiuterio“, – pasakojo J. Šmidtienė.

Ypač jaudina mažųjų laiškai ir piešiniai, kuriuose jie tikina, kad visus metus buvo geri, klausė tėvų, senelių ir darželio auklėtojų.

Vieni už tai prašo žaislų ar kompiuterinių žaidimų įrenginių. Kitų norai gerokai paprastesni: mažieji pageidauja flomasterių ir net kreidelių ar spalvotų pieštukų.

Netrūksta linksmų norų

Ne visi kauniečiai trokšta vien materialių dovanų ar turtų. Dažnam žmogui svarbūs tarpusavio santykiai, darna, sveikata, meilė, draugystė.

„Noriu sutikti artimą sielą“, „Ieškau tikros meilės“, Prašau sūnaus“, „Noriu dukros“, „Kad šeimoje nebūtų pykčio“, „Kad vyras būtų ištikimas“, „Noriu ištekėti už savo mylimojo“.

Skaitant kai kuriuos laiškus iš jaudulio suvirpa širdis. Nuoširdžiai ir su viltimi žmonės prašo Dievo duoti sveikatos sesytei, tikina, kad jiems nereikia jokių pasaulio dovanų, kad tik šalia turėtų savo meilę.

Eglė tapo viliojančia vieta ir humoro nestokojantiems žmonėms – netrūksta šmaikščiai išsakytų troškimų. Šią savaitę eglės viduje atsirado popieriaus lapas su užrašu „Ieškau merginos“. Nurodyta, kokiems tikslams kiekvienai savaitės dienai jos reikia.

„Nuotaikingų laiškų randame beveik kasdien. Dalis jų greičiausiai paliekami po mergvakarių ar bernvakarių, kiti atsiranda jaunimui šėliojant“, – kalbėjo J. Šmidtienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.