V. Landsbergis: „Laisvės paragavusi tauta nebelaižys okupantų batų“

Šeštadienio vakarą prie Seimo uždegtų laužų būriavosi šimtai vilniečių – tarp jų daugiausiai buvo vyresnio amžiaus žmonių, menančių tragiškas sausio dienas prieš 22 metus.

Prie atminimo laužo Nepriklausomybės aikštėje susirinko minios žmonių, skambėjo dainos.<br>V. Balkūnas
Prie atminimo laužo Nepriklausomybės aikštėje susirinko minios žmonių, skambėjo dainos.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Jan 13, 2013, 12:04 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 8:56 PM

Sąjūdžio valandą prie laužų skambėjo ilgesingos ir salsvos A. Vilčinsko dainos, bet minia neišgirdo ir vargu ar greitai išgirs „Laisvės“ atlikėjos Eurikos Masytės gyvo balso, kuris net prabėgus ne vieneriems metams po 1991-sios sausio įvykių pašiaušdavo odą ir užrakindavo raudą gerklėje.

Nesulaukusi palaikymo tėvynėje, dainininkė praėjusių metų vasarą išvyko į Airiją, kur jau anksčiau gyveno jos brolis ir motina.

Kalbėjusieji mitinge pasisakė ir apie šių dienų aktualijas, parlamento gynėjai apgailestavo, kad Lietuva yra ne tokia, apie kokią jie svajojo. 

Vienas kovotojų rūstavo, kad Seimo vicepirmininku tapo asmuo, kuriam pareikšti įtarimai dėl finansinių nusikaltimų.

Mitingą užbaigė buvusio politinio kalinio, priešsovietinio pasipriešinimo veterano, monsinjoro Alfonso Svarinsko žodžiai: „Lietuvos kova už laisvę dar nebaigta, Lietuva dar pavojuje. Būkime visada su Dievu, kuris mums padės pasiekti visišką laisvę ir nepriklausomybę“.

Perspėjo apie Rusijos grėsmę

Šeštadienį Seime susirinkę Lietuvos laisvės kovų veteranai karštomis kalbomis ragino būti budriems, atidžiai stebėti Rusijos veiksmus. Daugiausiai apie pavojų iš Rusijos kalbėjo buvęs Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas, europarlamentaras Vytautas Landsbergis. Kai kurie kalbėjusieji atvirai reiškė nepasitenkinimą dabartinės kadencijos Seimu, jos valdančiąją koalicija. Piktintasi ir kairiųjų valdžios pažadais daryti nuolaidas lenkų tautinei mažumai Lietuvoje.

„Kartais 1991-ųjų savanoriams užduodamas kvailas klausimas: ar jie ir dabar gintų laisvę, jei būtume užpulti. Juk laisvės paragavusio žmogaus nebepriversi laižyti okupantų bato“, - iškilmingame Laisvės gynėjų susitikime šeštadienį kalbėjo V. Landsbergis.

Jis perspėjo, jog grėsmė Lietuvai iš Rusijos neišnyko, jo žodžiais tariant, ji greitai ir neišnyks.

„Dujos nėra pinigų šaltinis (...), dujos yra ginklas, atvira politika. Lietuvoje dabar kai kas mano, kad nuvažiuos ir prašys pigesnio ginklo prieš save, ir kad iš to gali kas nors gero išeiti. Tegu pabando - visiems reikia mokytis, visi patiria savo situacijas ir savo išmėginimus“, - kalbėjo europarlamentaras.

„Tos valstybės (Rusijos) galvojimas nesikeičia. Jai terūpi žemės, žemės ir dar kartą žemės, nuolatinė plėtra, o ne jos žmonių gerovės“, - tikino europarlamentaras.

V. Landsbergis džiaugėsi patriotiniu Lietuvos jaunimu, teigė girdėjęs, kad tokiems jaunuoliams gražiausios yra pokario partizanų dainos.

Kalbėdamas apie Sausio 13-osios įvykius, V.Landsbergis sakė, jog tuomet visi buvome savanoriai, ir Lietuvos gynėjų kova nesibaigia iki šiol.

„Buvo ir priesaikos, kurias davė savanoriai. (...) Ir be priesaikos ėjo tokios pačios dvasios žmonės prie bokšto ir prie televizijos pastatų Vilniuje ir Kaune“, - kalbėjo V.Landsbergis.

Po V. Landsbergio kalbėję savanoriai, parlamento gynėjai, Sąjūdžio veteranai ne tik dalijosi prisiminimais, bet ir žėrė kritiškus dabartinės politinės situacijos vertinimus.

Kova tęsiasi

Vienas kalbėjusiųjų savanorių piktinosi, kad dabartinė valdžia ketina leisti rašyti dvigubus gatvių pavadinimus Rytų Lietuvoje miesteliuose, kuriuose daugumą gyventojų sudaro lenkiškai kalbantys Lietuvos piliečių.

„Jūs nuvažiuokite į Dieveniškes (Šalčininkų r.) ir pamatysite, kaip lenkai į valstybinėse įstaigas vaikšto pro paradines duris, o lietuviams tenka eiti pro pašalines“, - piktinosi savanoris.

„Kova dar nebaigta“ – pabrėžė daugelis kalbėjusiųjų. Dauguma jų aštriai kalbėjo apie anuomet neryžtingumą ir patriotizmo stoką neva parodžiusius kairiuosius politikus. Buvo pasmerktas iš V. Landsbergio išsityčiojęs rašytojas Vytautas Petkevičius, kliuvo Kazimierai Prunskienei, Vyteniui Andriukaičiui. 

Veteranai taip pat ragino uždrausti Sausio 13-sios aukas išniekinusio, sovietinę okupaciją neigiančio Algirdo Paleckio Socialistinį liaudies frontą.

Kalbėtojai piktinosi ir Vilniaus miesto savivaldybe, kuri tautiškai nusiteikusiam jaunimui ketina nebeleisti žygiuoti Gedimino prospektu su šūkiu "Lietuva lietuviams", o nukreipti eiseną kitomis gatvėmis.

Vergystės palikimas slegia

Šeštadienio vakarą kalbėdamas Sąjūdžio valandoje prie atminimo laužo Nepriklausomybės aikštėje, V. Landsbergis teigė, jog Sausio 13-ąją pasipriešindama Sovietų Sąjungos tankams, Lietuva nulėmė, kad pasaulis dabar yra kitoks nei būtų buvęs su „blogio imperija“.

„Mes pralaužėme tą liniją, tą planą, ir todėl šiandien pasaulis, koks jis bebūtų netobulas, ir Europa su visomis savo problemomis yra kitokia nei būtų buvusi, jeigu būtų likusi blogio imperija. Bet tą reikėjo apginti, ir tai buvo lemiama čia, šią naktį. Mes nepasitraukėme. (...) Nulėmėme, kad pasaulis nuėjo kitu keliu – teisybės, sąžiningumo“, - sakė V.Landsbergis.

„Duok Dieve, kad mes tą įgyvendintume, ką tada išsikovojome. Mus irgi slegia anos vergystės praeities palikimai: godumas, pavydas, nenoras dirti bendram labui. Kaip nors įveiksime“, - vylėsi jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.