Iš Lietuvos į Didžiąją Britaniją pabėgęs nusikaltėlis žagino moteris (atnaujinta, video)

Didžioji Britanija pasibaisėjusi, kad sugebėjo įsileisti Lietuvoje jau nusikaltusį 23 metų Mindaugą Butkų. Politikai net prabilo apie narystės ES žalą šalies žmonėms. Vos spėjęs atvykti į Didžiąją Britaniją, Lietuvoje apiplėšimą grasindamas peiliu įvykdęs lietuvis užpuolė ir išžagino dvi moteris. Nusikaltėlis, bėgdamas nuo Lietuvos teisėsaugos, laisvai įvažiavo į Didžiąją Britaniją sakydamas, kad nori čia dirbti ir padėti savo šeimai Lietuvoje, rašo „Daily Mail“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 15, 2013, 11:40 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 8:00 PM

Praėjus vos keletui savaičių nuo atvykimo į Liverpulį, M. Butkus išžagino dvi moteris – vieną prieš tai mušdamas į veidą, kitai grasindamas peiliu.

Lietuva ES arešto orderį M. Butkui išleido tik po to, kai britų policija pranešė apie jo suėmimą dėl lytinių nusikaltimų.

Pirmadienį M. Butkus buvo nuteistas kalėjimu iki gyvos galvos už šešis nusikaltimus - išžaginimus, užpuolimą, grasinimą ginklu ir plėšimą.

Europos Parlamento narys Paulis Nuttallas sakė: „Šis atvejis parodo, kad tikrosios mūsų narystės ES aukos yra tie, kurių gyvybių neįmanoma apsaugoti nuo tokių šlykščių nusikaltėlių, kaip šitas vyras. Tai parodo, kad mes negalime apsaugoti savo sienų. Ar kas nors ginčytų, kad mūsų nacionalinis interesas nėra neįsileisti į šalį kriminalinių nusikaltėlių? Norėčiau, kad aukos paduotų į teismą vyriausybę“.

M. Butkus Lietuvoje buvo gavęs šešerius metus kalėjimo už apiplėšimą, per kurį jis auką virš akies sužeidė peiliu. Atsėdėjęs dvejus metus ir buvo išleistas laukti apeliacijos.

Bet užuot likęs ir laukęs teismo, buvęs suvirintojas dingo iš Lietuvos institucijų akiračio ir pabėgo į Didžiąją Britaniją.

Lietuviui buvo leista legaliai įvažiuoti į Didžiąją Britaniją 2011 m. Naujųjų metų išvakarėse, nes Lietuva priklauso prie aštuonių Europos ekonominės erdvės šalių, kurios gali leisti savo piliečiams dirbti Jungtinėje Karalystėje, ir tam nėra būtina registruotis migracijos departamente.

Tuo metu Lietuvos policija nebuvo supratusi, kad M. Butkus dingo, tad atvykęs į Liverpulį ir parodęs pasą jis dar nebuvo ieškomas.

2012 m. sausį M. Butkus kartu su draugais nulydėjo 39 metų moterį, su kuria naktį susipažino kebabinėje.

Grįžusi namo ji pasikvietė M. Butkų išgerti, bet po to apsižiūrėjo, kad sudaužyta jos dukters taupyklė, o jis pats yra jos miegamajame.

Jis reikalavo sekso, o kai ji atsisakė – mušė ir išprievartavo, o tada su kitais dviem vyrais pabėgo.

Po trijų savaičių M. Butkus, apsiginklavęs virtuviniu peiliu, ieškojo naujos aukos, ir pastebėjo miesto centre vaikščiojančią 21 metų universiteto studentę.

Jis ją sekė pusę valandos iki bendrabučio, o tada, kai ji įėjo į laiptinę, užpuolė grasindamas peiliu.

Butkus reikalavo pinigų, bet auka piniginėje turėjo tik du svarus. Tada jis ją nusivedė į studentų bendrabučio rūsį ir du kartus išprievartavo. Mergina teismui prisipažino buvusi taip sukrėsta, kad net išsiskyrusi su savo vaikinu, su kuriuo jau ilgai draugavo.

Lietuvos buvo sučiuptas, kai policija jį pamatė vaizdo kameros įraše, persekiojantį antrąją auką visai netoli tos vietos, kur buvo įvykdytas pirmasis išprievartavimas.

Nusikaltėlis atpažintas pagal plaukus, randą ant kaklo ir išskirtinę juodą striukę su raudonomis žymėmis.

Apklausiamas M. Butkus neigė nusikaltimus, bet kai buvo pateikti įrodymai – tvirtino, kad pirmuoju atveju seksas buvo abipusiu susitarimu, o antrojo atvejo jis neatsimena, nes buvo apsvaigęs nuo narkotikų.

Mažiausiai devynerius metus M. Butkus praleis kalėjime, o tada galės būti svarstoma jo lygtinio paleidimo ar deportacijos galimybė.

Prieš porą mėnesių paskelbta bausmė ir Lietuvoje

Pernai lapkričio pradžioje klaipėdietis M. Butkus Klaipėdos apygardos teisme nepasirodė ir neišgirdo sprendimo dėl seksualinio prievartavimo.  Tuo metu jis laukė nuosprendžio Jungtinėje Karalystėje.

2010 metų rugsėjį M .Butkus išžagino moterį Klaipėdoje, netoli Trinyčių tvenkinio.  Jis sekė nusižiūrėtą auką ir užklupo ją tuomet, kai ši pasuko į menkai apšviestą gatvelę.  Vaikinas staiga iššoko iš automobilio ir palaužęs jaunos moters pasipriešinimą ją brutaliai išžagino.  Negana to, M. Butkus pavogė jos banko kortelę, išgavo slaptažodį ir iškart nuskubėjęs prie bankomato nuo sąskaitos nuėmė 100 litų.

Užpernai Klaipėdos apylinkės teismas už išžaginimą, plėšimą ir kitus nusikaltimus jam skyrė 5 metus, 6 mėnesius ir 20 dienų nelaisvės. Sprendimą apskundė ir kaltinimą palaikiusi prokurorė, ir pats nuteistasis.  Pernasi lapkritį išnagrinėjęs apeliacinius skundus Klaipėdos apygardos teismas konstatavo, kad neteisingai buvo subendrintos bausmės, todėl laisvės atėmimo laikas pailgėjo 3 mėnesiais.

Tuo metu, kai Klaipėdoje buvo nagrinėjama byla dėl išžaginimo, o kitame teisme - dar viena baudžiamoji byla, M. Butkus sulaukė teisėjų malonės - vyrui sušvelninta kardomoji priemonė ir jis iš areštinės ištrūko į laisvę.

Nieko nelaukęs jis spruko į užsienį, tačiau savo gyvenimo būdo nepakeitė.

Devynias klases tebaigęs ir ne kartą Lietuvoje teistas vaikinas seniai turėjo reikalų su teisėsauga.

2007 metų gegužės pabaigoje pagalbos į Klaipėdos policiją kreipėsi vienų uostamiesčio vaikų globos namų vadovai.  Jie buvo sunerimę, kad dingo trys globotiniai - du penkiolikmečiai ir šešiolikmetė.

Paaugliai netoli senojo turgaus surasti pačiu laiku.  Vieno gyvybei jau buvo iškilęs pavojus, nes nepilnamečiai tris dienas vartojo kvaišalus ir beveik nieko nevalgė.

Nustatyta, kad kvaišalus vienam septyniolikmečiui pardavė du jau teisti už narkotikų laikymą vaikinai, vienas jų -- tuo metu devyniolikmetis M. Butkus.  Nepilnametis kvaišalais nuodijo globos namų auklėtinius, o apkvaitusius vertė eiti vagiliauti.

Dėl neteisėto narkotinių ir psichotropinių medžiagų platinimo nepilnamečiams Klaipėdos apygardos teismas M. Butkui skyrė penkerius metus nelaisvės.

Parengė Jurgita Noreikienė ir Aušra Pilaitienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.