Kaunietė 13 metų pilve nešiojo į bato padą panašų instrumentą

Ar Šakių ligoninė, kurios medikai kaunietės Valentinos Baltrušaitytės pilve paliko šlepetės padą primenantį medicininį instrumentą, turės šiai moteriai atlyginti neturtinę žalą? Tai paaiškės vasario 1-ąją. Antradienį Kauno apygardos teismas išklausė baigiamąsias abiejų pusių advokatų kalbas. Už 13 metų trukusias kančias V. Baltrušaitytė prašo iš ligoninės priteisti 200 tūkst. litų.

Daugiau nuotraukų (1)

Ingrida Žirlienė

Jan 15, 2013, 11:58 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 7:35 PM

„Aš šitiek metų pilve nešiojausi iš chromo pagamintą instrumentą, kentėjau baisius skausmus, o ligoninė teigia, kad mano nusiskundimai nepagrįsti, ir teismo prašo atmesti ieškinį“, - po baigiamojo posėdžio piktinosi buvusi Šakių ligoninės pacientė.

Nusprendusi teismui teikti ieškinį pradžioje V. Baltrušaitytė ketino prašyti 1,5 mln. litų, tačiau vėliau ši suma sumažėjo iki 200 tūkstančių litų.

Pilve – įspūdingas radinys

Ilgą laiką kentėjusi, mynusi įvairių gydymo įstaigų slenkstį, tik 2008 metų balandį moteris sužinojo tikrąją savo negalavimų priežastį: Šilainių poliklinikoje atliekant ginekologinę apžiūrą, specialistė užčiuopė kažką neįprasto. Netrukus Kauno klinikose buvo atliktas rentgeno tyrimas, po kurio ir paaiškėjo, kad ligonės pilvo ertmėje buvo metalinis svetimkūnis.

Vilniaus greitosios pagalbos universitetinėje ligoninėje pacientei iš pilvo buvo išimtas chirurginis instrumentas – Reverdino kablys, savo forma panašus į bato padą. Juo prilaikomos žarnų kilpos, šiuo instrumentu žarnas galima nuspausti ar pastumti į šoną. Reverdino kablys naudojamas ir užsiuvant pilvo sienelę.

Beveik 300 gramų sveriantis instrumentas bukais kraštais – įspūdingo dydžio. Svetimkūnio ilgis – 28 centimetrai, plačiausioje dalyje plotis siekė 7 centimetrus, o storis – 0,2 centimetro.

Pirmoji operacija – Šakiuose

Teismo medicinos instituto ekspertai teismui pateikė išvadą, kad svetimkūnis pilvo ertmėje galėjo atsirasti 1995 metais, kai Šakių ligoninėje V. Baltrušaitytei buvo pašalinta tulžies pūslė.

Tąsyk Griškabūdžio kaime gyvenusiai moteriai prireikė skubios chirurgų pagalbos dėl staiga prasidėjusio akmenligės priepuolio. Po operacijos V. Baltrušaitytei buvo neramu ir kankino nuojauta, kad kažkas su jos organizmu ne taip. Kūnas svetimkūnio ilgai netoleravo, juolab kad pilvo ertmėje bato padą primenantis instrumentas įsitaisė stačias.

„Braškes ravėdavau gulomis, negalėjau ilgai sėdėti. Streikavo ir virškinimo sistema, patyriau daugybę nepatogumų, apie kuriuos sveikas kasdienius darbus dirbantis žmogus net nesusimąsto“, - pasakojo moteris.

Net trylika metų ji vis kreipėsi į gydytojus: ir į gyvenvietės ambulatoriją, ir į Kauno poliklinikas. Gydytojai vis konstatuodavo, kad moteris sveika, ir išleisdavo namo. Kol ne tas lemtingas vizitas Šilainių poliklinikoje.

Ar patenkins Kauno apygardos teismas V. Baltrušaitytės civilinį ieškinį, paaiškės vasario 1-ąją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.