Klaipėdos sukilimo dalyviams nusilenkė ir Seimo pirmininkas

Antradienį Klaipėdos skulptūrų parke, prie paminklo žuvusiems 1923 metų

Paminėta įsimintina istorinė data - pajūrio krašto prijungimo prie Lietuvos 90-metis.<br>G. Pilaitis
Paminėta įsimintina istorinė data - pajūrio krašto prijungimo prie Lietuvos 90-metis.<br>G. Pilaitis
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

2013-01-15 16:53, atnaujinta 2018-03-13 19:43

Vidurdienį parke susirinkę klaipėdiečiai ir svečiai, skambant senajai Mažosios Lietuvos gyventojų tautinei giesmei „Lietuviais esame mes gimę, lietuviais turime būti“, o taip pat ir valstybės himnui, prie dar tarpukario laikais iškilusio kuklaus granito obelisko kovai už laisvę nusilenkė Klaipėdos sukilimo dalyviams.

Ceremonijos metu žuvę sukilėliai pagerbti šūvių salvėmis, prie paminklo išsirikiavę Lietuvos karinių jūrų pajėgų ir Klaipėdos įgulos dalinių atstovai, grojant pučiamųjų orkestrui, jų garbei surengė paradą. Gėlių vainikai buvo padėti ant Klaipėdos sukilimo iniciatorių ir vadų Mažosios Lietuvos senbuvių Erdmono Simonaičio ir Jurgio Lėbarto, kurie palaidoti kitose vietose, kapų. „Šiandien išskirtinė diena ne tik klaipėdiečiams, miesto svečiams, bet ir visai Lietuvai - minime Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 90-metį. Sukilimo rengėjams ir narsiems dalyviams turime būti dėkingi už tai, kad jiems pavyko pakeisti sudėtingą šio krašto likimą, už tai, kad po to Lietuva tapo suvienyta ir pripažinta pasaulio valstybe“, - kalbėjo į iškilmes pajūryje atvykęs ir pažymėjęs, kad Sausio 15-oji Lietuvai yra tokia pats reikšminga kaip Kovo 11-oji, Vasario 16-oji ar Mindaugo karūnavimo diena, Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, prisiminęs, kad prireikė daugiau nei dviejų dešimtmečių, kad būtų suvokta istorinė Klaipėdos sukilimo reikšmė, džiaugėsi, kad pagaliau jis tinkamai įvertintas: „Ano meto įvykiai vadinti įvairiai - Klaipėdos krašto išvadavimas, atvadavimas, atgavimas. Tai buvo ryžtingas, gerai sustyguotas jaunos valstybės diplomatų ir patriotų žygdarbis, atvėręs mums kelią prie Baltijos jūros. Seimas 2013-uosius paskelbė Klaipėdos krašto atgavimo metais“.

Po pietų uostamiesčio koncertų salėje įvyko Klaipėdos prijungimo prie Lietuvos 90-sios metinėms skirtas iškilmingas minėjimas, kurį vainikavo Mažosios Lietuvos simfoninio orkestro koncertas. Tuo šventės programa nesibaigia - sausio 18-ąją rengiamas tradicinis nakties žygis „1923 metų sukilimo keliais“ iš Priekulės į Klaipėdą. Jau užsiregistravo apie 200O šalčio ir pūgų nebijančių įvairaus amžiaus žygeivių.

Tą dieną Teatro aikštėje klaipėdiečiai ir svečiai galės stebėti teatralizuotą pastatymą „Prefektūros šturmas“ - ano meto sukilėlių drabužiais, prancūzų kariškių, vokiečių žandarų uniformomis apsirengę karybos istorijos klubų nariai atkurs 1923 metų įvykius Klaipėdoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.