Prezidentei Sausio 13-ąją įgėlęs Z. Vaišvila atsikirto ir V. Adamkui

Lietuvos Nepriklausomybės Akto

Z. Vaišvila antradienį Seime surengė spaudos konferenciją.<br>R. Danisevičius
Z. Vaišvila antradienį Seime surengė spaudos konferenciją.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 15, 2013, 12:45 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 7:53 PM

„Sausio 13-ąją dieną kalbėdamas apie valstybės perversmą 1991 m., jo organizavimą ir vykdymą, paaiškinau Sausio 13-osios bylą ir tos bylos medžiaga pagrindžiau TSRS ir kolaborantų 1990-1991 m. organizuotą ir įvykdytą valstybės perversmą. Pateikiau šios bylos įrodymus, kad TSKP CK aukštojoje partinėje mokykloje buvo šios veiklos Lietuvoje jungtinis štabas.

Pati Prezidentė savo Sausio 13-osios minėjime pasakytoje kalboje teigė, kad laisvę turime ginti kiekvienas ir kasdien. Sutinku, pasirašau ir gerbkime jos žodį. Jei Prezidentės kalba buvo nuoširdi, tai klausimas, laiku ar ne laiku pasakiau kalbą, turėtų savaime atpulti“, - antradienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje „Laiku ar ne laiku?“ kalbėjo jis.

Z. Vaišvila ragino visuomenę prisiminti Sausio 13-osios dienos agresijos pasekmes, įžvelgti patirtų aukų prasmę.

„Priminsiu, kad rytoj, sausio 16-ąją, yra Sausio 13-osios aukų laidojimo diena. Bent šią dieną kalbėkite ir rašykite apie agresijos pasekmes, aukų prasmę, bet ne apie tai, kad laisvės tribūnoje negražu ir ne vieta kalbėti apie žiaurią tiesą, kokia ji bebūtų“, - sakė jis.

Z. Vaišvila savo kalboje daugiausiai dėmesio skyrė Sausio 13-osios bylai.

„Kalbėsiu apie Sausio 13-osios bylą, kurios eiga po kelių kolaborantų nuteisimo praktiškai sustojo (...) Prezidentės Dalios Grybauskaitės siūlymu Seimas, tikiuosi, nesąmoningai 2010 m. gruodžio 23 d. panaikino Valstybės saugumo departamentui priskirtą ikiteisminio tyrimo (baudžiamojo persekiojimo) funkciją ir jos niekam nepriskyrė. Lietuva liko be ikiteisminio tyrimo įstaigos, kuri tirtų nusikalstamas veikas žmoniškumui ir karo nusikaltimus, nusikaltimus valstybei, jos nepriklausomybei ir konstitucinei santvarkai (...) Likviduotas dešimtmečiais burtas Organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyrius, išgirdome, kad ir etatų prokuratūroje per daug. Sausio 13-osios byloje 15-os iš 48-ių įtariamųjų atžvilgiu nutraukti įtarimai tuo pretekstu, kad jų nusikalstamos veikos tiesiogiai nesusijusios su gyvybės atėmimu ar pakenkimu sveikatai. Ir tik šios dienos proga paskelbta, kad byla perduodama teismui. Po mūsų spaudos konferencijos Seime š. m. sausio 11 d. išgirdome, kad įtarimai bus pareikšti 81 užsienio kariškiui. Tačiau, kodėl ne kolaborantams, be kurių Sausio 13-osios valstybės perversmo vykdymas būtų akivaizdi užsienio karinė intervencija? (...) Kodėl nutraukta aibė ikiteisminių tyrimų dėl Vilniaus ir Rygos OMON tariamai kriminalinių nusikaltimų dėl senačių, lyg nesuvoktume, kad visa tai buvo užsienio valstybės agresija, kuriai senatys netaikomos - šie OMON-ai buvo pavaldūs TSRS Vidaus reikalų ministerijai, vykdė užsienio agresiją. Netikiu, kad prokurorai to nesuprato. Todėl būtina kalbėti apie kolaboravimą, jo ištakas ir sąstingio byloje priežastis“, - sekmadienį sakė Z. Vaišvila savo kalboje.

Tuo metu šalies vadovė Z.Vaišvilos pasisakymo kol kas nekomentuoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl G. Nausėda dar nelaimėjo?