Europos Sąjungos milijonai masina politikų padėjėjus

Ar ES milijonai iš tiesų atitenka tiems, kuriems yra skiriami? O gal jie nusėda įtakingų veikėjų, kurie tūno šešėlyje, kišenėse? Tokių klausimų kyla pasigilinus į ES paramos dalybas Raseiniuose.

Daugiau nuotraukų (1)

Erika Baronaitė ("Lietuvos rytas")

Jan 16, 2013, 10:00 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 7:02 PM

Kodėl galėjusi praturtėti Raseinių rajono tarybos narė Jūratė Garliauskienė įmonės „Aplinkotvarka” akcijas iškeitė į seniūno kėdę?

„Tai, ką aš darau ir ko nedarau, – mano asmeninis reikalas”, – atsakė 47 metų moteris.

Akcijas staiga pardavė

Prieš dvejus metus, būdama Seimo nario raseiniškio Remigijaus Ačo padėjėja, J.Garliauskienė nutarė pabandyti sėkmę: įsteigti įmonę ir jos veiklai gauti Nacionalinės mokėjimo agentūros skirstomą Europos Sąjungos paramą.

Bendrovės „Aplinkotvarka” steigėja, akcininke ir direktore tapusi moteris Nacionalinei mokėjimo agentūrai įteikė paraišką gauti 1 641 307 litų paramą.

Kai buvo nuspręsta skirti prašomą sumą, J.Garliauskienė bendrovės akcijas pardavė Baltarusijos piliečiui ir atsisakiusi Raseinių rajono tarybos nario mandato atsisėdo į Paliepių seniūno kėdę.

Projekto turinys – paslaptis

J. Garliauskienė prašė skirti paramą projektui „Inžinerinių statinių statybos įmonės įkūrimui” pagal priemonę „Parama verslo kūrimui ir plėtrai” .

Pagal šią priemonę ES lėšos skiriamos smulkiajam verslui kurti ir plėtoti kaime, kad žmonės turėtų darbo ir gerėtų jų gyvenimo kokybė.

Kodėl nuspręsta „Aplinkotvarkai” kurti ir plėtoti skirti daugiau nei 1,6 milijono litų paramą, Nacionalinės mokėjimo agentūros atstovai neatskleidžia, nes pagal teisės aktus agentūra paramą gavusios įmonės projekto turinio komentuoti negali.

„Įmonei parama skiriama, kai projektas atitinka keliamus reikalavimus paramai gauti.

Projektas ES lėšomis finansuojamas nuo 40 iki 60 procentų, o likusią pinigų dalį turi turėti projekto vykdytojas.

Paramos gavėjas ir projekto vykdytojas yra įmonė, o ne akcininkai, todėl jie gali keistis”, – teigė Nacionalinės mokėjimo agentūros atstovė Aistė Mileikaitė.

Ikiteisminio tyrimo nepradėjo

Seimo narys socialdemokratas Edmundas Jonyla Generalinės prokuratūros prašė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl paramos skyrimo „Aplinkotvarkai”.

„Gali būti, kad šios įmonės steigimas, panašiai kaip mailiaus istorija, siūta baltais siūlais”, – mano parlamentaras.

Raseinių prokuroras Eividas Chmieliauskis atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą, nes mano, kad „Aplinkotvarkos” akcininkės veikloje nėra nusikaltimo požymių.

J.Garliauskienė prokurorui paaiškino, kad jokia neteisėta ar nelegalia veikla ji neužsiima ir ateityje neplanuoja užsiimti.

Akcijų pirko jaunas politikas

„Aplinkotvarkos” įstatinis kapitalas – 10 tūkstančių litų – užpernai balandį iki 200 tūkst. litų buvo padidintas Minske gyvenančio baltarusio Dzmitro Matusevičiaus lėšomis.

Po mėnesio su Nacionaline mokėjimo agentūra buvo pasirašyta paramos sutartis, o dar po kelių mėnesių J. Garliauskienė savo akcijas baltarusiui pardavė už 10 tūkstančių litų.

„Lietuvos rytui” pavyko išsiaiškinti, kad po to D.Matusevičius akcijas pardavė vilniečiui Gvidui Grinkai – įmonės „Izo grupė” direktoriui, o iš jo akcijas pernai įsigijo tuometis R.Ačo padėjėjas Seime Saulius Janulevičius.

26 metų S. Janulevičius dabar dirba europarlamentaro Juozo Imbraso visuomeniniu padėjėju.

Alytiškis, kurio tėvai – darbininkai, neatskleidė, kiek pinigų išleido „Aplinkotvarkos” akcijoms įsigyti.

„Pinigų paskolino tėvai, paėmiau paskolą iš banko, o apie įmonės veiklą jums papasakos buhalterė”, – „Lietuvos rytui” kalbėjo S. Janulevičius.

Dirba parlamentaro padėjėja

„Sodros” duomenimis, iki praėjusių metų sausio „Aplinkotvarkoje” dirbo vienas, o dabar – šeši žmonės.

Nuo praėjusių metų pavasario „Aplinkotvarkos” finansininke dirbanti Dalia Poškienė pasakojo, kad dalis paramos lėšų jau pervesta į įmonės sąskaitą: „Nacionalinė mokėjimo agentūra tikrina kiekvieną įmonės žingsnį. Viskas vyksta pagal paramos gavimo etapus. Dabar esame trečiame etape.

Įmonė dirba sėkmingai: vasarą įsigijome technikos, dalyvavome viešuosiuose konkursuose.

Nenoriu išduoti, kokius darbus atliekame ir su kokiomis įmonėmis dirbame, nes gali prasidėti ir šių įmonių medžioklė. Dėl konkurencijos dėstyti įmonės ateities planų negaliu.”

Per praėjusį rudenį vykusius rinkimus į Seimą „tvarkietė” D.Poškienė buvo savarankiškai išsikėlusios kandidatės Vidos Ačienės iždininkė, o dabar ji dirba V.Ačienės sutuoktinio parlamentaro R.Ačo padėjėja.

Politikė sėkmės nesitikėjo

– Kas paskatino jus steigti įmonę ir jos veiklai prašyti ES paramos? – „Lietuvos rytas” paklausė J. Garliauskienės.

– Buvau Seimo nario R. Ačo padėjėja.

Žinojau, kad baigsis šio politiko kadencija Seime, todėl ėmiau galvoti apie savo ateitį.

Skaitydama informaciją apie Europos Sąjungos paramą mūsų šaliai pagalvojau, kad moku rašyti projektus.

Kai buvo paskelbta apie paramą mažoms įmonėms kurti, nutariau pabandyti sėkmę.

Man pasisekė parengti paraišką ir gauti teigiamą atsakymą.

Tiesą sakant, nesitikėjau, kad laimėsiu.

– Kodėl įsteigėte įmonę, gavote paramą ir staiga jos atsisakėte?

– Įmonė jokios veiklos nebuvo pradėjusi. „Sodrai” mokesčius mokėjau tik už save. Pati save įdarbinau, pati save atleidau.

Negalėjau būti įmonės vadovė, nes tapau valstybės tarnautoja.

Bet tai, ką dariau ir ko nedarau, – mano asmeninis reikalas. Niekas negali kištis į mano norus, gyvenimo pokyčius.

– Jūs galėjote pasilikti dalį „Aplinkotvarkos” akcijų ir ateityje praturtėti, tačiau visas jas pardavėte baltarusiui. Kodėl?

– Nežinau, kokiu verslu užsiima baltarusis, kuriam pardaviau akcijas, bet viskas buvo padaryta tvarkingai. Sandorį patvirtino notaras.

Aš esu darbšti moteris, aktyvi politikė.

Stengiuosi žmonėms būti dėmesinga, neskirstau jų pagal socialinę padėtį.

Gyvenu kaime – namuose reikia remonto.

Mano išsilavinimas – ikimokyklinės pedagogikos ir psichologijos dėstytoja.

Dirbau darželio vedėja, mokytoja, buhaltere, kavinės administratore ir direktore.

Jeigu neteksiu darbo valstybės tarnyboje, grįšiu į verslą – pas savo įmones turinčius draugus.

– Opozicijoje esantys Raseinių politikai svarsto, galbūt R.Ačas patarimais jums padėjo įkurti „Aplinkotvarką”, nes dirbote jo padėjėja. Ką jūs apie tai manote?

– Teigiu ir teigsiu, kad taip nėra. Aš buvau R.Ačo padėjėja, o nepatenkinti šiuo politiku žmonės kandžioja visus, kurie yra šalia jo.

Daug kas sako, kad šis parlamentaras – mažai kalbantis, arogantiškas, bet jis man buvo geras darbdavys.

Po rinkimų pakeitė darbovietę

„Aš tokios įmonės nežinau”, – atsakė buvęs Raseinių rajono meras „tvarkietis” R.Ačas, paklaustas apie nemenką ES paramą gavusią „Aplinkotvarką”.

Kai praėjusį rudenį R. Ačas vėl tapo parlamentaru, J. Garliauskienė pasitraukė iš seniūno pareigų ir grįžo į rajono tarybą.

„Tvarkiečiai” svarstė, ar siūlyti rajonui vadovauti J. Garliauskienei, bet nuspręsta meru paskirti buvusį Raseinių rajono maisto ir veterinarijos vyriausiąjį specialistą Algimantą Mielinį.

J. Garliauskienė įsidarbino Raseinių neįgaliųjų dienos užimtumo centro direktoriaus pavaduotoja.

Ji yra R. Ačo labdaros ir paramos fondo valdybos narė.

Anksčiau J. Garliauskienė dirbo įmonės „Agrorema”, kurios savininkas Orestas Jankauskas yra V. Ačienės sesers sutuoktinis, finansininke.

Agentūra dosni Raseinių rajonui

* Neseniai Nacionalinė mokėjimo agentūra su R. Aču pasirašė finansinės paramos sutartį, pagal kurią numatyta Raseinių rajono Ylių kaimo turizmo sodybai, kurioje gyvena parlamentaras su šeima, kurti skirti 690 tūkstančių litų.

* Prieš kelerius metus Nacionalinė mokėjimo agentūra du kartus suteikė paramą Raseinių rajono Ylių kaime įkurtai „Agroremai”, kuri teikia aplinkotvarkos ir apželdinimo paslaugas.

* Pagal projektą „Paslaugų, susijusių su kraštovaizdžio tvarkymo darbais, teikimas” šiai įmonei buvo skirta 58 602 litų parama, o pagal projektą „UAB „Agrorema” teikiamų paslaugų plėtra” – 250 613 litų parama.

* Kai „Agroremai” buvo skirta parama, Nacionalinei mokėjimo agentūrai buvo pranešta, esą Kaimo plėtros ir žuvininkystės programų departamento direktoriaus pavaduotoja V.Ačienė galėjo dalyvauti šios paramos skyrimo procedūrose.

* Atlikus tarnybinį patikrinimą nustatyta, kad V. Ačienė apie galimą interesų konfliktą savo vadovybę informavo laiku ir tinkamai, nuo sprendimo, ar „Agroremai” skirti paramą, procedūrų ji nusišalino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.