Galvosūkis ministerijoms - kaip išvengti tarpininkų paslaugų

Kilus triukšmui dėl Aplinkos ministerijos specialistų parengtų siūlymų Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungai laikotarpiu lanksčiau taikyti Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatas, šios ministerijos vadovas Valentinas Mazuronis prakalbo apie naujas išimtis.

V. Mazuronis nuogąstavo, kad jeigu valstybės institucijoms pirmininkavimo ES laikotarpiu teks organizuoti viešuosius pirkimus pagal dabar galiojančią tvarką, gali kilti įvairių nesklandumų.<br>D. Umbrasas
V. Mazuronis nuogąstavo, kad jeigu valstybės institucijoms pirmininkavimo ES laikotarpiu teks organizuoti viešuosius pirkimus pagal dabar galiojančią tvarką, gali kilti įvairių nesklandumų.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Jan 17, 2013, 5:49 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 6:37 PM

Ministerijos specialistai siūlė įtvirtinti laikiną išimtį, pagal kurią įstatymo nuostatos nebūtų taikomos pirkiniams, susijusiems su Lietuvos organizuojamais pirmininkavimo renginiais ne Lietuvos teritorijoje.

Vien Aplinkos ministerija pirmininkavimo pusmetį užsienyje planuoja surengti 20 tarptautinių renginių, skirtų aplinkos ir klimato kaitos reikalams aptarti. Tokie renginiai numatyti Šveicarijoje, Japonijoje, Kinijoje, Kanadoje, Vokietijoje ir kitur.

Pagal dabar galiojančias taisykles, renginius užsienyje organizuojančios ministerijos privalo skelbti konkursus tarpininko paslaugoms, nes pačios užsienyje negali pirkti prekių ir paslaugų. Buvo skaičiuojama, kad vien Aplinkos ministerija už tarpininkavimą turėtų sumokėti 1 mln. litų.

V. Mazuronis aiškino nenorįs, kad ministerija tarpininkams išleistų šias lėšas ir gyrė rengtą pasiūlymą, bet po kritikos bangos atsitraukė. „Vis dėl to buvo pateikti rimti argumentai, kad siūlomos išimtys – juridiškai nėra pats tinkamiausias variantas“, - pripažino V. Mazuronis.

Tačiau jis pranešė, kad specialistai jau surado kitą išeitį kaip išvengti tarpininkų paslaugų ir tokia galimybė šiuo metu nagrinėjama. „Užsienio reikalų ir Krašto apsaugos ministerijos viešiesiems pirkimams užsienyje turi atskirą tvarką. Siūlysime, kad pirmininkavimo laikotarpiu ši tvarka galėtų būti taikoma ir kitoms ministerijoms“, - portalui lrytas.lt sakė aplinkos ministras.

V. Mazuronis nuogąstavo, kad jeigu valstybės institucijoms pirmininkavimo ES laikotarpiu teks organizuoti viešuosius pirkimus pagal dabar galiojančią tvarką, gali kilti įvairių nesklandumų.

„Juk ne paslaptis, kad viešuosius pirkimus lydi ginčai teismuose. Tuo tarpu tokiems ginčams nebus laiko, nes pirmininkavimas truks pusmetį. Juk negalėsime, kad vykstančio ginčo teisme negalime užsakyti viešbučio ar surengti tam tikro renginio“, „Lietuvos rytui“ yra kalbėjęs ministras.

Pasirengimui pirmininkauti ES ir pačiam pirmininkavimui skirta 214 mln. litų.

Siūlymą netaikyti įstatymo nuostatų pirmininkavimo laikotarpiu ypač kritikavo Seimo Antikorupcijos komisijai priklausanti Agnė Bilotaitė. „Tokios išimtys negali būti niekaip pateisinamos, kaip tik noru lengviau ir be jokios priežiūros išleisti ar net iššvaistyti milijonus, skirtus Lietuvos pirmininkavimui ES Taryboje“, - pareiškė opozicijos atstovė.

Pasak parlamentarės, Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatų netaikymas sudarytų itin palankias sąlygas korupcijai: „Turi būti einama ne išimties keliu, o ieškoma kitokių teisinių sprendimų, kurie pagreitintų viešųjų pirkimų procedūras. Biudžetinių lėšų kontrolė turi išlikti, tuo labiau kad tokios viešųjų pirkimų įstatymo išimtys nebuvo taikomos nė vienoje ES valstybėje“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.