Sveikatos komiteto pirmininkė: „V. Andriukaitis kelia chaosą“

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis mano, kad socialdemokratų ir „darbiečių“ nesutarimus Seime balsuojant dėl tolesnio privačių gydymo įstaigų likimo turėtų svarstyti valdančiųjų partijų lyderiai.

Ministro Vytenio Andriukaičio idėjos jo oponentams mena sovietmetį.<br>J. Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
Ministro Vytenio Andriukaičio idėjos jo oponentams mena sovietmetį.<br>J. Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jan 17, 2013, 6:00 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 6:37 PM

Skubos tvarka įstatymą, reguliuojantį privačiose gydymo įstaigose teikiamų paslaugų gyventojams finansavimą, mėginę priimti socialdemokratai antradienio Seimo posėdyje patyrė visišką fiasko, nes įstatymo projekto nepalaikė koalicijos partnerė Darbo partija.

Po netikėto „darbiečių“ smūgio įstatymo pataisas pristatęs sveikatos apsaugos ministras V. Andriukaitis atrodė gerokai susinervinęs.

Mato lobistų įtaką

Sveikatos apsaugos ministras mano, kad „darbiečiai“ galėjo nepalaikyti jo iniciatyvos, nes buvo įtikinti privačias gydymo įstaigas atstovaujančių lobistų.

Nors Seimas aiškia balsų dauguma atmetė ministro rengtą įstatymo projektą, V. Andriukaitis jį žada tobulinti ir vėl teikti parlamentarams svarstyti pavasarį. Ministras tikisi, kad Darbo partija nusileis ir pakeis savo poziciją.

Tuo tarpu Darbo partijos atstovė, Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė sako, kad „darbiečiai“ ruošiasi ir toliau ginti privačių gydymo įstaigų interesus, nes pakeitus įstatymą šios žlugtų ir žmonės prarastų galimybę pasirinkti, į kokią gydymo įstaigą kreiptis.

Ji pasipiktino, kad įstatymo projektą, proteguojantį valstybines gydymo įstaigas, ministras stūmė „buldozerio principu“.

„Net, kai kurie socialdemokratai už šį įstatymą balsavo tik iš solidarumo, nors gerai suprato, kad jis yra blogas, menantis sovietinius laikus“, - sakė komiteto pirmininkė.

Anot D. Mikutienės, tokiu elgesiu ministras sveikatos apsaugos sistemoje kelia chaosą, jo idėjos prieštarauja Europos Sąjungos taisyklėms.

Gydymo įstaigos pasipiktino

Šiuo metu privačioms medicinos įstaigoms tenka apie 7 proc. Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų. Žmonės gali registruotis ir gydytis privačiose arba valstybinėse įstaigose, kurios už tai gauna pinigus iš valstybės biudžeto. Toks principas paprastai vadinamas „pinigai paskui klientą“.

Privačios gydymo įstaigos ypač išpopuliarėjo didmiesčiuose. Žmonės jas renkasi dėl mažesnių eilių, geresnių specialistų.

Ministras V. Andriukaitis piktinasi, kad privačios įstaigos prisivilioja jaunus ir sveikesnius žmones, kurie rečiau vaikšto pas gydytojus, todėl joms dirbti paprasčiau. Dėl to susidariusią situaciją esą reikėtų keisti, koreguoti gydymo įstaigų finansavimo tvarką.

Privačių gydymo įstaigų atstovai pareiškė, kad jei V. Andriukaičio idėjos taps realybe, nemaža dalis privatininkų bankrutuos ir žmonės praras galimybę rinktis.

Tuo tarpu ministras įsitikinęs, kad naujoji tvarka privačioms ir valstybės įstaigoms tik suvienodins konkurencijos galimybes. Privačių gydymo įstaigų veiklą ministras laiko savivale, nes jos esą kuriasi kur nori ir teikia tik pelningas paslaugas. Dėl to valstybinės įstaigos praranda klientus.

Ministrui taip pat nepatinka, kad tie patys medikai gali dirbti ir privačiose, ir valstybinėse gydymo įstaigose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.