Buvęs FNTT direktoriaus pavaduotojas vėl tapo įtariamuoju

Už drausminius nusižengimus pažemintam buvusiam Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) direktoriaus pavaduotojui ir Vilniaus valdybos viršininkui Valdui Grendeliui pirmoji darbo diena Panevėžyje prasidėjo netikėtai. Jis tapo įtariamuoju.

V. Grendelis keturis mėnesius sirgo ir tik praėjusią savaitę atvyko į naująją darbo vietą.
V. Grendelis keturis mėnesius sirgo ir tik praėjusią savaitę atvyko į naująją darbo vietą.
Daugiau nuotraukų (1)

Arvydas Lekavičius („Lietuvos rytas”)

2013-01-18 12:36, atnaujinta 2018-03-13 18:23

Per savo 49-ąjį gimtadienį pernai sužinojęs, kad iš FNTT valdybos viršininko yra pažemintas iki skyriaus vadovo, V. Grendelis keturis mėnesius sirgo ir tik praėjusią savaitę atvyko į naująją darbo vietą.

Tačiau vos atvažiavęs į Panevėžį V. Grendelis turėjo grįžti į Vilnių – jam buvo įteiktas šaukimas skubiai atvykti į Vilniaus apylinkės prokuratūrą.

Ten jam pareikšti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo.

Po publikacijos – patikrinimai

V. Grendelio karjera susvyravo po šių metų kovą „Lietuvos ryte” išspausdintos publikacijos apie jo bandymą nuslėpti eismo taisyklių pažeidimą bei galimą informacijos nutekinimą įtariamiesiems.

Tada buvo pradėti net keli tarnybiniai patikrinimai. Didžiausi nemalonumai V. Grendeliui grėsė dėl to, kad dar 2011 metų vasarą važiuodamas automobiliu iš seminaro viršijo leistiną greitį.

Nors pareigūnas skolintu automobiliu tuomet pažeidė eismo taisykles, nuo baudos išsisuko, nes FNTT atsiuntė kelių policijai raštą, kad tuo metu V. Grendelis vykdė operatyvinę užduotį.

Jau tada buvo įtariama, kad šis raštas – fiktyvus, o jį V. Grendelio prašymu pasirašė ir išsiuntė gera jo draugė – tuometė FNTT Administravimo valdybos viršininkė Rasa Karčiauskaitė.

Atleido iš pareigų

Dėl šio įvykio Vidaus reikalų ministerija jau buvo atlikusi tarnybinį patikrinimą ir neradusi pažeidimų, tačiau po publikacijos „Lietuvos ryte” pradėtas naujas patikrinimas.

Šįkart greitai nustatyta, kad R. Karčiauskaitė iš tiesų suklastojo dokumentus.

Už pareigūno vardo pažeminimą ji ne tik atleista iš pareigų – jos atžvilgiu Vilniaus apygardos prokuratūroje pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Pareigūnė pridengė draugą

Iš pradžių atrodė, kad šioje istorijoje V. Grendeliui pavyks sausam išlipti iš vandens – R. Karčiauskaitė neigė, kad parašyti fiktyvią pažymą jos prašė V. Grendelis.

Visą kaltę ji mėgino versti tuomečiam FNTT vadovui Vitalijui Gailiui. Esą jis nurodė suklastoti dokumentą.

Vėlesnis tyrimas parodė, kad V. Gailius niekuo dėtas.

Gauta duomenų, kad V. Grendelis prašė V. Gailiaus padėti, tačiau tuometis tarnybos vadovas tik nurodė savo problemas spręsti pačiam.

Įtariama, kad tuomet V. Grendelis ir paprašė R. Karčiauskaitės surašyti fiktyvią pažymą.

Ir papeikimai, ir pažeminimas

Iš pradžių V. Grendeliui pavyko išvengti įtariamojo statuso baudžiamojoje byloje, tačiau keli tarnybiniai patikrinimai jam baigėsi nesėkmingai.

Nustatyta, kad pareigūnas kai kurias bylas galėjo specialiai vilkinti, o verslininkai buvo sekami net ir po to, kai tyrimas jų atžvilgiu jau buvo baigtas.

Tikrintojai buvo gavę ir pranešimų, kad su V. Grendeliu susiję žmonės milijoninėmis aferomis įtariamiems asmenims galėjo nutekinti informaciją apie būsimas kratas ir sulaikymus.

V. Grendeliui buvo pareikšti du papeikimai už tarnybinius pažeidimus, o vėliau skirta dar viena nuobauda – pareigų pažeminimas.

Linkėjo greičiau pasveikti

Išgirdęs apie įsakymą dėl pareigų pažeminimo V. Grendelis ilgai sirgo.

Kolegos Panevėžyje per televizijoje rodomą sveikinimo koncertą net užsakė jam dainą linkėdami greičiau pasveikti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.