Doro lietuvio dilema - nudelbti akis, ar duoti į snukį?

Tautai buvo atsiųsta aiški žinia – reikia užmerkti akis prieš nusikaltimus. Arba leisti su visuomenės šiukšlėmis tvarkytis savais metodais, tačiau griežtai be teisėsaugos. Tokia mintis kyla išgirdus Panevėžio apygardos teismo nuosprendį pasvaliečiui Remigijui Impoliui. Vyras, kol atvyks policija, persekiojo ir sulaikė girtutėlį vairuotoją. Kadangi latras prie vairo pasiduoti neketino, teko susigrumti ir... likti kaltam.

Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Pileckas

Jan 18, 2013, 4:38 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 6:01 PM

Kaip lrytas.lt jau rašė, Panevėžio apygardos teismas nusprendė palikti galioti Pasvalio rajono apylinkės teismo sprendimą – vienerių metų laisvės apribojimo bausmę ir beveik 7000 litų išmoką esą nukentėjusiam kelių gaideliui, kuris vairuoti nesidrovėjo net su 2,99 promilės kraujyje.

Kad besimuistantis neblaivus vairuotojas nepaspruktų, fiziškai gerokai stipresniam ūkininkui teko jį pargriauti ant žemės ir prispaudus laikyti, kol atvažiavo policijos ekipažas. Čia ir prasidėjo pilietiškai pasielgusio žmogaus problemos. Kelių gaidelio atsivesta liudininkų orda ėmė tikinti, esą šis buvo be gailesčio mušamas. Šiomis kalbomis ir medikų išvadomis, kuriose užfiksuoti keli apibrozdinimai, ir rėmėsi keistą nuosprendį priėmęs teismas.

Žinoma, bausmės sulaukė ir niekad vairuotojo pažymėjimo neturėjęs Aurimas Dapkus. Už tai, kad vairavo girtas, jis nubaustas 5000 litų bauda. Tačiau kelių gaidelis išlošė net pora tūkstantėlių. Jį sulaikęs pasvalietis apmokės baudą ir dar liks gerokai išgerti.

Policija nuolat dėkoja piliečiams, kurie sulaiko girtus kelių gaidelius. Tai suprantama, nes prie kiekvieno taurelę mėgstančio kvailio po patrulį nepastatysi. Tačiau dabar aišku tai, kad su girtuoklyste keliuose negalintys taikstytis tautiečiai privalės saugotis, kad netyčia ištraukdami raktelius iš užvedimo spynelės neužgautų pasivažinėti susiruošusio girtuoklio. Kitu atveju, gali laukti teismas ir bausmė.

Jau nekalbu apie sulaikomus vagis, plėšikus ir kitus nusikaltėlius. Dauguma jų priešinasi iš paskutiniųjų, o sužaloti per grumtynes puola ieškoti teisybės. Nesunku įsivaizduoti situaciją, kai pričiuptas vagis puola su laužtuvu, o jį sulaikyti bandantis pilietis ginasi ašarinėmis dujomis. Rezultatas – nesunkus nusikaltėlio sveikatos sutrikdymas. Lygiai tokia pati išvada, kuria prisidengė ir jau minėtas kelių gaidelis.

Dėl tokios praktikos dorai gyvenančiam lietuviui lieka nedidelis pasirinkimas: nusisukti ir apsimesti, kad nieko nemato. Kažkas galbūt taip ir pasielgs.

Tačiau galiu lažintis, kad bus tokių, kurie su nusikaltėliais aiškinsis be nelaime tapusios teisėsaugos. Nesunku įsivaizduoti situaciją, kad nuolat girtas po kokį provincijos miestelį važinėjantis gaidelis išlipdamas iš mašinos nugrius ir kelis kartus versdamasis gerokai susigurins veidą, susilaužys ranką. Gal ir neįtikėtini sužalojimai nugriuvus, bet tai paliudys atsitiktinai pro šalį ėję penki ar šeši miestelio vyrai.

Galvodamas apie absurdu virtusią situaciją taip pat prisimenu ir vieno kariškio pamokymą. Ginantis nuo nusikaltėlių ginklu privalu pirmiausia iššauti į orą. Tačiau jei po ginklo išvalymo, esi bent kartelį kur nors pykštelėjęs ir šūvis iš vamzdžio išdegino po ginklo valymo likusį tepalą, joks ekspertas nesupras, kur pirmiau šovei - į orą ar į nusikaltėlio galvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.