ES paliepimu lietuviai jau linksmina kiaules

Kai kurie Lietuvos kiaulių augintojai save juokais ėmė vadinti tvartų klounais. Mat įsigaliojus Europos Sąjungos direktyvai nuo šių metų pradžios aptvaruose privalo būti specialių žaislų, kad gyvuliai kuo mažiau nuobodžiautų.

Briuselio biurokratams paliepus Rokiškio rajono Žiobiškio komplekse kiaulės žaidinamos ir mediniais rąsteliais.<br>V. Balkūnas
Briuselio biurokratams paliepus Rokiškio rajono Žiobiškio komplekse kiaulės žaidinamos ir mediniais rąsteliais.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalkas („Lietuvos rytas”)

Jan 18, 2013, 6:36 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 5:49 PM

ES direktyvoje nėra konkrečiai nurodyta, kokie žaislai turi būti aptvaruose, todėl kiekvienas ūkininkas savaip linksmina savo augintines.

Vienur pakabintos metalinės grandinės, kurias kiaulės galėtų patarškinti knyslėmis, kitur pritvirtinta pagalių, kad turėtų ką krimstelėti ar kuo pasikasyti šoną.

Atsirado net guminių kamuolių, kad gyvuliai juos galėtų pagainioti.

Nors kiaulių augintojai mėgino priešintis dar 2008 metais priimtai, bet tik dabar įsigaliojusiai direktyvai, kurioje yra reikalavimas linksminti gyvūnus, vis dėlto turėjo nusileisti.

„Greitai turbūt teks į kompleksą kaimo kapelą pakviesti”, – kalbėdamas su „Lietuvos rytu” ironizavo vienas ūkininkas.

Žaislai – nepigūs

ES reikalavimas, kad kiaulės privalo turėti nuolatinį priėjimą prie medžiagų, kurias galėtų tyrinėti ar jomis užsiimti, pabrangins kiaulieną.

Tuo neabejoja 24 tūkst. kiaulių auginančio Jurbarko rajono Dainių komplekso vadovas Kasparas Jurevičius.

Vienas žaislas kainuoja daugiau negu 5 litus, tad didelei fermai prireiks nemenkų investicijų.

Taip jau atsitiko praėjusiais metais, kai pradėjus rūpintis vištų gerove šoktelėjo kiaušinių kainos.

Briuselio nurodymus Dainių komplekso darbuotojai kol kas vykdo prikabinę grandinių virš aptvarų.

Kur to neįmanoma padaryti, į aptvarus primėto plastikinių ar kitokių medžiagų apvalių daiktų, kad kiaulės juos galėtų ridinėti.

Žaidina įvairiais būdais

„Lietuvoje žmonėmis mažiau rūpinamasi nei kiaulėmis. Kiaules lietuviai šimtus metų tvartuose augino ir jokių žaislų joms nereikėjo”, – atsiduso Rokiškio rajono Žiobiškio komplekso vadovas Vidmantas Maželis.

Šiame komplekse auginama 5,5 tūkst. kiaulių.

Briuselio direktyva Žiobiškyje įgyvendinama keliais būdais.

Į vienus aptvarus augintojai papila pjuvenų arba durpių, į kitus primeta skardinių butelių, medinių kubelių ar rąstelių. Trečiuose kiaules žaidina plastikinėmis dėžutėmis. Ketvirtuose pritvirtino pagalių, kad būtų ką graužti.

V.Maželis sutiko, kad kiekvienas naujas daiktas sužadina kiaulių smalsumą. Tai jis įrodė įpildamas tai durpių, tai pjuvenų, tai pašarų.

Aptvaruose iš karto kildavo sujudimas.

Medžio kubelius ar rąstelius kiaulės irgi pastumdo knyslėmis, o butelius sugeba suvaryti į lovius.

Juos iš ten nuolat tenka traukti komplekso darbuotojams.

Perka pjuvenas, durpes

Žaidinti kiaules – papildomas darbas šėrikams. Kaip ir žaislų gamyba. Tad V.Maželiui gali tekti priimti į darbą naują žmogų.

„Pašarai, elektra brangsta, mėsa pinga, Rusijos rinka po maro tebėra uždaryta, atlyginimus darbuotojams reikia kelti. O čia dar žaislais rūpinkis”, – piktinosi Rokiškio rajono ūkininkas.

Tarkim, 8 kubiniai metrai pjuvenų, kurias pirko kompleksas, kainavo 400 litų. Mokėti teko ir už durpes.

V.Maželio nuomone, ateityje gali paaiškėti, kad kiaulių augintojai dėl žaislų patirs ir didesnių nuostolių. Mat kiaulės žaisdamos daug juda, lėčiau priauga svorio.

Medžiagos kelia pavojų

O Dainių komplekso vadovas K.Jurevičius mano, kad pjuvenos ir durpės netinka kiaulėms linksminti. Jų daugiau pripylus užanka srutų vamzdžiai. Be to, ir pačių srutų smarkiai padaugėja, o jų išvežimas taip pat kainuoja.

Tai – dar ne viskas. Kai kurios medžiagos, nurodomos ES direktyvoje kaip žaislai, gali būti kenksmingos. Pavyzdžiui, gali būti mikotoksinų ar infekcinių ligų sukėlėjų. Yra grėsmė su šiaudais į kompleksus įnešti net kiaulių maro virusą, pjuvenose gali veistis mikobakterijos, nuo kurių kiaulėms padidėja limfmazgiai.

„Šią direktyvą sukūrė Briuselio biurokratai, kurie yra labai toli nuo kiaulių auginimo. Joje apstu reikalavimų, visiškai nesusijusių su kiaulėmis”, – dėstė K.Jurevičius.

Apie tai lietuvis mėgino kalbėti viename Europos kiaulių augintojų suvažiavime, tačiau liko neišgirstas. Jis taip ir nesuprato, kas yra direktyvos autoriai.

Kiaulių augintojas tik išsiaiškinęs, kad vieni šio dokumento įpūtėjų – greitojo maisto restoranai, kuriems reikia aukštesnės kokybės kiaulienos.

Nuo maro neapsaugojo

Jonavos rajono Šilų kaime įsikūręs Beržų kompleksas ES direktyvą suskubo įvykdyti prieš keletą metų.

Virš aptvarų buvo prikabinta trikampių žaislų viliantis, kad paršai bus užsiėmę ir nekramtys vienas kitam uodegų. Nors žaislai buvo neišvaizdūs, specialistai tvirtino, kad kiaulėms būtent tokių reikia.

Bet šio 31 tūkst. kiaulių auginusio komplekso tai neapsaugojo nuo baisios lemties – prieš pusantrų metų jį nusiaubė maras.

Svarbu – auginamo gyvūno gerovė

Algis Baravykas, Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos direktorius „Palyginti su kitomis pasaulio šalimis, Europos Sąjungos vartotojų perkamoji galia yra aukšta. Tad nenuostabu, kad europiečiai ėmė daugiau dėmesio skirti gyvūnų gerovei.

Kadaise teko matyti filmą, kuriame pasakojama, kaip kiaulės vežamos į skerdyklą. Darbininkai jas čiumpa už ausų, uodegų ir krauna į sunkvežimį. Dabar tokių vaizdų nebepamatysi, jie tiesiog netoleruotini.

Kas yra žaislai kiaulėms? Tai šių gyvūnų smalsumą patenkinančios medžiagos. Tai kažkas, ką kiaulės galėtų tyrinėti, kad joms visą laiką nereikėtų nuobodžiauti tarp aptvarų virbų ir plikų sienų. Jei gyvūnui suteikiame daugiau komforto ir jis patiria malonumą, tai, savaime aišku, pliusas.

Britai buvo atvežę net į kiaulių uodegas panašių žaislų. Juos gyvuliai gali pagraužti, patampyti. Tokie žaislai kvepia vanile, šokoladu, negreitai susidėvi.

Galbūt tai kam nors juokinga, bet niekas juk nesijuokia iš žaislų šunims ar katėms.”

Buvo tiriama, kas labiausiai patinka

ES direktyvoje numatyta, kad kiaulės turėtų bent vieną žaidimo objektą. Tačiau ateityje, įsigaliojus griežtesniems gyvūnų gerovės reikalavimams, aptvare turės būti didesnis žaislų pasirinkimas.

Europos kiaulių augintojai yra pastebėję, kad viena grandinė gyvuliams greitai atsibosta. Kiaulėms labiau patinka, kai ant sukryžiuotų metalinių strypų pakabinamos kelios grandinės. Tada kiekviena žaidžia su savo grandine, kartu judindama kitas.

Bet dar labiau kiaulėms patinka graužti pritvirtintus ant grandinių 60–70 centimetrų ilgio medžio rąstelius, senas padangas ar net tuščius bakelius.

Vokietijoje net buvo atliktas tyrimas, kai viename 24 penimų kiaulių aptvare šalia buvo įrengti penki skirtingi žaidimo objektai. Kiaulės buvo filmuojamas vaizdo kameromis.

Tyrimo rezultatai parodė, kad patraukliausia žaidimo priemonė – ant sukryžiuotų strypų pritvirtintos grandinės. Per parą su šiuo žaislu kiaulės žaidė beveik dvi valandas. Mažiau kiaulės domėjosi kabančiu rąsteliu, kilnojamu rąstu, ant strypo pakabinta perstumiama grandine.

Mažiausiai kiaulės žaidė su pakabintu bakeliu – tik 10 minučių per parą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.