Nusipirkti aukštojo mokslo diplomą – pigiau, nei studijuoti

Sukčiai rado naują būdą sumedžioti grobį - lengvatikiams siūlo įsigyti neva legalų užsienio valstybės aukštosios mokyklos diplomą. Už pusantro tūkstančio litų galite įgyti net daktaro mokslinį laipsnį. Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) parengė oficialų kreipimąsi į Generalinę prokuratūrą, prašydama ištirti šį atvejį. „Su tokiu atveju, kai siūloma pirkti aukštojo mokslo diplomą, susiduriame pirmą kartą, anksčiau to nėra pasitaikę“, - penktadienį portalui lrytas.lt sakė ŠMM Komunikacijos skyriaus vedėja Nomeda Barauskienė.

Pirkėjai gali pasirinkti universitetų, kolegijų ir vidurinių mokyklų diplomus.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Pirkėjai gali pasirinkti universitetų, kolegijų ir vidurinių mokyklų diplomus.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Jan 18, 2013, 6:58 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 5:38 PM

Skelbimas apie parduodamus aukštojo mokslo diplomus buvo publikuotas tinklapyje parduodult.lt. Ši prekė kainuoja 1500 litų. Anksčiau diplomai esą kainuodavo 4000 litų. Pardavėjai tikina, kad tai yra pigiau, nei vieną semestrą studijuoti kuriame nors Lietuvos universitete. „Tai legalu, todėl ir pigiau. Be to, lietuviškų diplomų nedarome“, - susirašinėjant internetu teigė vienas iš pardavėjų. Portalo lrytas.lt žurnalistas apsimetė susidomėjusiu studentu ir parašė laišką skelbime nurodytu elektroninio pašto adresu.

Sukčiai teigia, kad tai nepažeidžia jokių įstatymų, diplomai esą legalūs. Net siūloma išrašyti čekį. Teigiama, kad dokumentai turi visus apsaugos ženklus, antspaudus, parašus ir priedus - yra lyg tikri. „Galime pagaminti net Oksfordo universiteto diplomą“, - tikino skelbimo autorius.

Tiesa, anoniminis pardavėjas paaiškino, kad nusipirkęs tokį diplomą į Oksfordo universiteto studentų sąrašus nebūsiu įtrauktas. Todėl vėliau gali kilti problemų, jei darbdavys sugalvotų patikrinti informaciją apie išsilavinimą.

Pirkėjai gali pasirinkti universitetų, kolegijų ir vidurinių mokyklų diplomus. Profesiją taip pat pasirenka pats „studentas“. Už pinigus galima įsigyti ir mokslinį laipsnį – nuo bakalauro iki daktaro. 

„Galime įrašyti bet kokią profesiją. Tačiau siūlome nesirinkti itin aukštos kvalifikacijos, nes tas diplomas bus bevertis, jei negalėsite jo apginti darbe. Jeigu kas sugalvotų patikrinti, tai studentų sąrašuose nerastų. Tai tik diplomas su priedais. Bet nemanau, kad darbdaviai tikrintų. Nebent sugalvosite siekti labai aukštos karjeros“, - elektroniniame laiške rašė pardavėjas.

Pardavėjai tikina, kad patys tų diplomų negamina – visą darbą esą atlieka JAV įmonės, jos tuos dokumentus legaliai spausdina ir pardavinėja. „Tereikia užpildyti anketą internete“, - paaiškino diplomų pardavėjas.

Parduodami 36 užsienio šalių aukštųjų mokyklų diplomai. Tarp jų - JAV, Vokietija, Anglija, Airija, Ispanija. Net Jungtiniai Arabų Emyratai ar Karibai. 

„Tikrai apsimoka! Nusipirkau daktaro laipsnio diplomą. Dariau jau tris operacijas ir visai patiko! Nors nepavyko išgelbėt gyvybių“, - tariamai legalią prekę pašiepė vienas interneto komentatorius. 

Nors pardavėjai tikina, kad tai nėra sukčiavimas, tačiau diplomų nuotraukų failai vadinasi „fake diplomas“ (angl. netikras diplomas). Abejonių kelia ir pardavėjų išsilavinimas – skelbimo tekste gausu gramatikos ir stiliaus klaidų, o tekstas parašytas be lietuviškų raidžių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.