A. Kubilius: „Dabar pagrindinis taikinys - prezidentė“

Buvęs premjeras, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos lyderis Andrius Kubilius šeštadienį kritiškai įvertino praėjusių Seimo rinkimų rezultatus. „Rinkimai praėjo partijai gal ir neblogi, valstybei – nelabai kokie. Jausmas, kad Lietuva vėl grįžo atgal į praeitį, iš kurios jau buvome išlipę“, - kalbėjo politikas partijos tarybos posėdyje.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos taryba šeštadienį susirinko aptarti rinkimų rezultatų ir patvirtinti kandidatus pakartotiniuose rinkimuose.<br>J. Stacevičius
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos taryba šeštadienį susirinko aptarti rinkimų rezultatų ir patvirtinti kandidatus pakartotiniuose rinkimuose.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

2013-01-19 20:10, atnaujinta 2018-03-13 16:26

Jis priminė, kad šešėlinė vyriausybė budi prie naujosios valdžios ir stebi jos darbus.

„Kiekvieną pirmadienį 16 val. šešėlinė vyriausybė renkasi tam, kad aptartume, ką veikia Vyriausybė ir Seimas. Jei matome, kad reikia išsakyti kritinių pastabų dėl vienų ar kitų sprendimų, mes iš karto tą ir darome“, - tikino A. Kubilius.

Nors teigė dar nenorįs kritikuoti nė šimto dienų neišdirbusios valdžios, nesusilaikė. „Akivaizdu, kad koalicijai nelabai gal rūpi jos pačios veiklos programa, nelabai rūpi, kas bus paskiriami į ministrų postus. Viena iš partijų yra teisiama kaip partija. Politinio gyvenimo standartai leidžiasi žemyn“, - tvirtu tonu kalbėjo buvęs premjeras.

Konservatoriaus teigimu, naujoji valdžia nelabai ką ir veikia. „Jaučiasi džiaugsmo užėmus vadžią, tačiau nei kokių nors didesnių ambicijų, nei kokių nors aiškesnių programinių nuostatų negirdime. Kita vertus, gerai, kad nedaug nuveikė valdžia – nedaug ką sugadino, ką mes padarėm“, - partiečiams kalbėjo Seimo narys.

Buvęs premjeras įsitikinęs, kad žiniasklaida palanki naujajai valdžiai, o naujasis šios taikinys – šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė. Kaip to pavyzdį jis nurodė signataro Zigmo Vaišvilos kalbą per Sausio 13-osios minėjimą Seime. Tuomet signataras pranešė, kad jau atkūrus Lietuvos nepriklausomybę dirbdama partinėje mokykloje D. Grybauskaitė buvo premijuota už gerą darbą.

 „Beliko tik nusistebėti tam tikro nuoširdaus dviveidiškumo apraiškom, kai Seimo valdyboje valdančios komisijos pastangom Z. Vaišvilai buvo suteiktas žodis, nors mes su Irena Degutiene išsakėme iš anksto kritines pastabas. Valdantieji patys stebėjosi, kaip ne laiku ir ne vietoje yra kalbama. Turėsime rasti būdų, kaip elgtis, padedant prezidentei atlaikyti tai, kas planuojama“, - kovai partiečius ruošė lyderis, pridūręs, kad Z. Vaišvilos kalba buvo "didesnio plano dalis".

Šiai minčiai pritarė ir partijos Politikos komiteto pirmininkas Vytautas Landsbergis.

„Valdantieji Seime buvo nutarę, neabejoju, jau buvo nutarę paleisti šitą torpedą galimai ir kaip keršto veiksmą už tai, kad Darbo partija patyrė nemalonumų po rinkimų formuojant Vyriausybę. Tam asmeniui, kuris sukėlė nemalonumų, buvo atlyginama ir tai bus tęsiama“, - teigė V. Landsbergis.

Politiko įsitikinimu, tai „nėra vieno išsišokimas, tai konsoliduotos jėgos veiksmas.“ Jį, anot konservatoriaus, tęs mėginimai sumažinti prezidentės galias: „Gaila, kad ankstesnėje kadencijoje jau prasidėjo tie pasiūlymai sumažinti prezidentines galias, atiduoti būsimo Seimo daugumai.“

Patvirtino kandidatus

Konservatoriai taip pat patvirtino kandidatus pakartotiniuose Seimo rinkimuose.

Ukmergės vienmandatėje rinkimų apygardoje konservatoriai kels medikės Janinos Galiauskienės kandidatūrą, Biržų-Kupiškio - buvusio socialinės apsaugos ir darbo viceministro Daliaus Bitaičio, Zarasų-Visagino - energetiko Juozo Stanėno.

Pakartotiniai Seimo rinkimai Biržų- Kupiškio ir Zarasų-Visagino apygardose rengiami dėl pažeidimų panaikinus spalio mėnesį vykusių rinkimų rezultatus. Nauji rinkimai Ukmergėje rengiami lapkritį mirus čia išrinktam „tvarkiečiui“ Juliui Veselkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.