Išpuolis prieš Ukmergės teismą primena teroro aktą (papildyta)

Pastate dirbę ugniagesiai-gelbėtojai surinko apie du kilogramus gyvsidabrio. Gelbėtojai atliko cheminę ir mechaninę demerkurizaciją.

Teisėjų tarybos pirmininko pavaduotojas E. Laužikas (kairėje) ir Ukmergės meras A. Kopūstas sutarė, kad geriausias problemos sprendimas - statyti naują teismo pastatą.<br>T. Bauras
Teisėjų tarybos pirmininko pavaduotojas E. Laužikas (kairėje) ir Ukmergės meras A. Kopūstas sutarė, kad geriausias problemos sprendimas - statyti naują teismo pastatą.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Jan 21, 2013, 7:50 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 1:26 PM

„Mes galime tik padėkoti tiems teisėjams, kurie, nepaisant šitos situacijos, toliau nagrinėja bylas ir dirba savo darbą“, - sakė Teisėjų tarybos pirmininko pavaduotojas E. Laužikas.

Priglaudė policininkai Pirmadienį Teisėjų taryba nusprendė, kad visas teismas laikinai galėtų įsikurti Ukmergės rajono policijos komisariate. Kol problema bus išspręsta, policijos pareigūnai sutiko dalį patalpų atiduoti teisėjams. „Šitas sprendimas - perkelti visą teismą į policijos komisariatą - yra vienas iš geriausių. Tai racionalu, nes tai yra tinkamos patalpos“, - situaciją įvertino Ukmergės rajono savivaldybės meras A. Kopūstas. „Sąlygos ten tikrai yra neblogos. Yra nedidelė salė, teisėjams atlaisvinti kabinetai. Esant reikalui ir nagrinėjant didesnės apimties bylas, galima pasinaudoti ir didele sale. Be to, šalia yra autobusų stotis, todėl ir žmonėms tai būtų patogu“, - kalbėjo Teisėjų tarybos pirmininko pavaduotojas E. Laužikas.

Prilygino teroro aktui Teisėjų tarybos pirmininko pavaduotojas E. Laužikas neatmetė galimybės, kad du kilogramai gyvsidabrio į Ukmergės rajono apylinkės teismo patalpas pateko neatsitiktinai. „Valstybės įstaigos darbo sutrikdymas yra prilyginamas teroro aktui. Mes nežinome, ar buvo siekiama sutrikdyti teismo darbą, ar tai susiję su kokia konkrečia byla. Į tuos klausimus atsakys policijos pareigūnai, kurie atlieka ikiteisminį tyrimą. Kiek žinome, jie turi versijų“, - sakė Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas E. Laužikas. Jo žiniomis, greitai bylos tyrimą perims Vilniaus apygardos prokuratūra. Teisėjas priminė, kad panašus incidentas jau buvo nutikęs – 2003 metais Ukmergės rajono apylinkės teisme jau buvo rasta gyvsidabrio.

Rado 2 kilogramus gyvsidabrio

Evakuoti žmones iš teismo pastato nuspręsta praėjusių metų pabaigoje. Tada Ukmergės rajono apylinkės teisme kilo pavojus žmonių gyvybei. Jį sukėlė gyvsidabrio garai, kurių koncentracija ore leistiną normą viršijo kelias dešimtis kartų.

Pastate dirbę ugniagesiai-gelbėtojai surinko apie du kilogramus gyvsidabrio. Gelbėtojai atliko cheminę ir mechaninę demerkurizaciją.

Praėjusį ketvirtadienį posėdžiavusi Ukmergės rajono savivaldybės ekstremalių situacijų komisija tą situaciją pripažino ekstremaliu įvykiu.

Laboratoriniai tyrimai patvirtino Ukmergės teismo darbuotojų nuogąstavimus – visų jų organizme rasta gyvsidabrio. Tyrimą atliko Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Neuromokslų instituto Neurotoksikologijos laboratorija. Beveik visų kraujyje esantis gyvsidabrio kiekis viršija leistiną jo koncentracijos dydį. Kai kam net du kartus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.