Specialistai tikrino vaikų maisto kokybę

Valstybinės maisto ir

Rekomenduojama pagal galimybes maisto produktus tiekti iš vietos ūkių, ekologinių ar išskirtinės kokybės produktų gamintojų.<br>T. Stasevičiaus asociatyvi nuotr.
Rekomenduojama pagal galimybes maisto produktus tiekti iš vietos ūkių, ekologinių ar išskirtinės kokybės produktų gamintojų.<br>T. Stasevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 21, 2013, 7:22 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 1:42 PM

Didžiausias dėmesys, pasak VMVT pranešimo, buvo skirtas ikimokyklinių įstaigų virtuvių patalpų ir įrangos būklei, jų dalyvavimui sveikos mitybos įpročius ugdančiose Europos Sąjungos finansuojamose programose, vaikų maitinimo kokybei, draudžiamų maisto priedų ar neleistinų maisto produktų tiekimui.

„Mūsų tarnybos specialistai praėjusiais metais patikrino 90 proc. visų šalyje veikiančių ikimokyklinio ugdymo įstaigų maisto tvarkymo skyrių. Reikia pasidžiaugti, kad, skirtingai nei bendrojo lavinimo mokyklose, daugelyje šalies vaikų darželių maistas vaikams yra ruošiamas vietoje - apie 97 proc. iš visų 832 šiuo metu šalyje veikiančių ikimokyklinio ugdymo įstaigų.

Likusiems 3 proc. darželių maistas atvežamas iš kitų maisto tvarkymo subjektų. Iš bendro konteksto išsiskiria tik privačių vaikų lopšelių darželių grupė. Iš visų 44 šiuo metu veikiančių privačių vaikų lopšelių darželių tik 32 proc. maistas gaminamas vietoje“, - sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vita Šturmienė.

Specialistės teigimu, daugiau nei pusės patikrinimų metu neužfiksuota grubių, galinčių maisto saugą įtakoti pažeidimų. Lyginant su 2011-aisiais, sumažėjo skundų dėl maitinimo kokybės vaikų lopšeliuose darželiuose.

Pernai buvo užregistruoti ir ištirti 38 vartotojų skundai dėl maisto tvarkymo skyrių veiklos (2011 m. buvo gauti 59 skundai). Vis dėlto, pasak V. Šturmienės, aktualiausi išlieka bendros higienos reikalavimų ir savikontrolės sistemų efektingo diegimo klausimai. Tokių pažeidimų pernai buvo fiksuota atitinkamai 54 ir 26 proc.

Palyginti nemažai nustatyta patiekalų receptūrų ir technologinių aprašymų pažeidimų - receptūros ir aprašymai buvo parengti neišsamiai - trūko įrašų apie terminio apdorojimo trukmę, temperatūrą. Pasikeitus gamybos technologijai, receptūros nebuvo atnaujinamos.

Pasitaikė atvejų, kai vaikams buvo patiekiami atšalę patiekalai, jų svoriai neatitiko numatytų receptūrose. Tokių pažeidimų buvo nustatyta Akmenės, Jonavos, Jurbarko, Kauno, Mažeikių, Palangos, Panevėžio, Šalčininkų, Šiaulių, Ukmergės, Vilniaus, Zarasų ikimokyklinio ugdymo įstaigose. Kelių lopšelių darželių maitinimo valgiaraščiai nebuvo suderinti su teritoriniais Visuomenės sveikatos centrais.

Pernai 17 proc. šalies vaikų lopšelių darželių maisto ruošimo patalpos buvo suremontuotos ir atnaujinta gamybinė įranga. Tačiau 38 ikimokyklinio ugdymo įstaigoms (apie 5 proc.) vis dar yra būtinas kapitalinis maisto tvarkymo patalpų remontas. Daugiausiai tokių lopšelių darželių yra Varėnos (3 iš 6), Pasvalio (2 iš 6), Šilutės (4 iš 12), Ukmergės (2 iš 14), Marijampolės (2 iš 16), Klaipėdos (3 iš 61), Šiaulių (5 iš 39), Vilniaus (9 iš 143) tarp rajonų patikrintų ikimokyklinio ugdymo įstaigų. Jonavos, Kelmės, Kretingos, Kupiškio, Pagėgių, Radviliškio, Utenos ir Zarasų rajonuose kapitalinio remonto laukia po vieną ikimokyklinio ugdymo įstaigų maisto ruošimo skyrių.

„,Reikia pasidžiaugti, kad ikimokyklinio ugdymo įstaigos labai aktyviai dalyvauja Europos Sąjungos finansuojamose programose. Programoje „Pienas vaikams“ dalyvauja 725 (97 proc.), o vaisių ir daržovių vartojimo skatinimo programoje - 658 (88 proc.) ikimokyklinės įstaigos.

Vangiau nei kiti šiose sveikos mitybos įpročių ugdymo programose dalyvauja Kalvarijos, Kelmės, Prienų, Širvintų, Švenčionių, Vilkaviškio ir Zarasų rajonų lopšeliai darželiai. Šiuose rajonuose galimybe nemokamai vaikams tiekti pieno produktus, vaisius ir daržoves naudojasi tik pusė visų ikimokyklinio ugdymo įstaigų. Palyginimui, bendrojo lavinimo mokyklų, dalyvaujančių minėtose programose, atitinkamai yra 66 ir 61 proc.,“ - sakė V. Šturmienė.

Nuo 2012 metų liepos 1 d. įsigaliojus sveikatos apsaugos ministro patvirtintam Maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašui, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai pastebi, kad už vaikų maitinimo organizavimą atsakingi darbuotojai vis dar per mažai dėmesio skiria tiekiamų maisto produktų kokybei.

Vis dar nustatoma atvejų, kai vaikų maitinimui tiekiami maisto produktai, kurių sudėtyje yra vaikų maitinimui draudžiamų maisto produktų ar produktų su draudžiamais maisto priedais. Vadovaujantis minėtu aprašu, vaikų maitinimui draudžiama tiekti, pavyzdžiui, įvairius traškučius, riebaluose virtus, skrudintus ar spragintus gaminius, saldainius, šokoladą ir jo gaminius, gazuotus, energinius gėrimus ir pan.

Draudžiamų vartoti maisto produktų buvo rasta trijuose vaikų lopšeliuose darželiuose: „Čiauškutė“ (Klaipėda), „Auksinis raktelis“ (Šiauliai), „Šilas“ (Lentvaris, Trakų r.) ir dviejuose Vilniaus darželiuose mokyklėlėse - VšĮ I. Lauciuvienės „Dūzginėlio bitutės“ ir „Vaduva“. Vaikams buvo patiekta: tirpios kavos gėrimas, kavos gėrimas „Inka“, konditerijos gaminiai su šokoladu, glaistu, kremu - vafliai su braškių, grietinės skonio kremu ir kt.

Draudžiami maisto priedai buvo nustatyti miltinės konditerijos gaminiuose (duonoje, sausainiuose, bandelėse); padažuose, pagarduose, majoneze, džemuose, uogienėse, sirupuose, gaiviuosiuose gėrimuose ir kt.

„Vaikų dienos racione turėtų dominuoti įvairios daržovės, vaisiai, uogos, grūdiniai ir ankštiniai produktai; pienas ir jo produktai, kiaušiniai, liesa mėsa, žuvis.

Vaikai turėtų mažiau vartoti gyvūninės kilmės riebalų - riebi mėsa ir jos produktai turi būti keičiami liesa mėsa, paukštiena, žuvimi ar ankštinėmis daržovėmis, gyvūninės kilmės riebalai ir margarinas keičiami aliejais. Gerti rekomenduojama sultis (ypač šviežias), paprastą geriamą ar šaltinio vandenį ar natūralų negazuotą mineralinį.

Rekomenduojama pagal galimybes maisto produktus tiekti iš vietos ūkių, ekologinių ar išskirtinės kokybės produktų gamintojų“, - sakė Maisto skyriaus vyriausioji specialistė V. Šturmienė.

Patikrinimų metu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai uždraudė tiekti vaikų maitinimui neleistinus maisto produktus ir įpareigojo atsakingus darbuotojus kontroliuoti ir nepriimti iš žaliavų tiekėjų vaikų maitinimui draudžiamų maisto produktų arba produktų su neleistinais maisto priedais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.