Kiaulėms žaislų europiečiai dar neparūpino

Ragina nepirkti

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

2013-01-22 19:46, atnaujinta 2018-03-13 11:24

Kriuksėms šiemet turėjo išaušti gerovės dienos. Jų gardai, ypač paršavedžių, turi būti kone dvigubai didesni, nei būta anksčiau. Maža to, turi būti parūpinta ir žaislų, kad paršeliai nenuobodžiautų.

Sukurti tokią gerovę gyvūnams reikalauja EK patvirtinta, ir šiemet sausio 1-ąją įsigaliojusi direktyva. Tačiau daugumoje ES valstybių tokių reikalavimų ūkiai dar nepaiso.

Didžiosios Britanijos ūkininkai vieni pirmųjų pertvarkė savo fermas taip, kad nebūtų prie ko prikibti. Ir kiaules augina žinodami, kad joms - nieko netrūksta.

Todėl britų pyktį galima suprasti. Mat ši valstybė, laiku investavusi į fermų pertvarką ir pasirūpinusi gyvulių gerove, jų neužsiaugina pakankamai. Britai importuoja apie 60 proc. kiaulienos. Bet importuota mėsa dažnai jų stalą pasiekia iš gyvulių gerovės nepaisančių ES ūkių.

Todėl šiuo metu Britanijos kiaulininkų interesus atstovaujančios organizacijos pradėjo rengti protesto akcijas. Jų tikslas - užkirsti kelią tiems importuotojams, kurie kiaulieną atgabena iš gyvūnų gerovę ignoruojančių valstybių.

Tai nustačius, mėsą parduodančios bendrovės, ūkininkų troškimu, turi būti kuo skubiau audituojamos.

Ragina nepirkti

EK duomenimis, šiuo metu net 80 proc. ES šalių nepasirūpino, kad jų ūkininkai pertvarkytų kiaulides taip, kaip to reikalauja direktyva.

Jau paskaičiuota, kad kas savaitę iš tokių ūkių į įvairių ES šalių mėsos perdirbimo įmonių skerdyklas nelegaliai suvežama apie 2 mln. kiaulių.

Didžiosios Britanijos kiaulių augintojų asociacijos nariai, tarp jų - ir jos pirmininkas Richardas Longthorpas tokią situaciją vadina pasityčiojimu iš Europos teisės aktų. Ir įspėja apie besiformuojančią juodąją kiaulienos rinką.

R.Longthorpas apskritai ragina britus šiuo metu nebepirkti importuotos mėsos ar jos produktų iš tų ES valstybių, kuriose nesilaikoma gyvūnų gerovės taisyklių.

Tarp tokių - didžiosios ES valstybės. Galutinai pasirengti nesuskubo Vokietijos, Belgijos, Olandijos ūkiai. Kone pusės kiaulių fermų iki šių metų sausio 1-osios nepertvarkė Prancūzija, Italija, Ispanija.

Britai nusiperka ir lietuviškų kiaulių. Bet priekaištų jų augintojams negali turėti. Nes Lietuvos, kaip ir Estijos, Liuksemburgo ar Austrijos ūkininkai kriuksėmis jau deramai rūpinasi.

Garduose - daugiau vietos

Europos Komisijos reikalaujant, iki šių metų sausio 1-os dienos visoje ES esantys kiaulininkystės ūkiai turėjo būti pertvarkyti, - pagerintos gyvulių laikymo sąlygos.

Vienas reikalavimų - paršavedei būtina skirti ne 1,6 kvadrato plotą, kaip būta iki šiol, bet 2,05 kvadrato. Be to, reikia pakeisti gardų groteles, o paršeliams - duoti žaislų, kad jie nenuobodžiautų.

Tačiau šiuo metu nėra jokios kontrolės, kurie ūkiai laikosi reikalavimų. Todėl apie lygias konkurencines sąlygas negali būti nė kalbos.

Todėl net 2 mln. kiaulių, kurios kas savaitę išvežamos į skerdyklas iš reikalavimų neatitinkančių ES ūkių, turėtų būti laikoma nelegalia produkcija.

Tai labai svarbu ir Lietuvai. Nes mūsų ūkiai buvo laiku pertvarkyti, ir atitinka reikalavimus. O tai padidino ir kiaulienos savikainą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.