Ministerijos pučiasi - naujiems ministrams trūksta pavaduotojų

Buvusią Vyriausybę taupyti ketverius metus raginę kairieji, patekę į valdžią, užsimojo dar plačiau. Neužtekus postų, kai kuriose ministerijose viceministrų skaičius didinamas dvigubai.

Švietimo ir mokslo ministras D. Pavalkis sako, kad nepamaišytų ir penki pavaduotojai.<br>T. Bauro nuotrauka iš archyvo
Švietimo ir mokslo ministras D. Pavalkis sako, kad nepamaišytų ir penki pavaduotojai.<br>T. Bauro nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jan 22, 2013, 11:33 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 12:33 PM

Štai Švietimo ir mokslo ministerijoje 2009-2012 m. dirbo du viceministrai. Šiemet jų jau bus keturi. Ar ne per daug?

„Ką žinau? Pagal darbo krūvį, popierių ir informacijos kiekį ir penki viceministrai nepamaišytų“, - portalui lrytas.lt pripažino švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis.

Vėliau, kiek pagalvojęs, jis aiškino, kad taip juokauja.

Viceministrų skaičius didėja ne tik šioje ministerijoje. Pavaduotojų skaičių pasididino ir naujasis Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas. Oficiali to priežastis – artėjantis Lietuvos pirmininkavimas Europos Sąjungai.

Raginimą taupyti pamiršo

Trečiojo viceministro nesulaukia Energetikos ministerijos darbuotojai. Jau rašėme, kad juo turėjo tapti socialdemokratas buvęs Seimo narys Dainius Budrys, tačiau jį išbrokavo kandidatus tikrinanti Specialiųjų tyrimų tarnyba. Valdant konservatoriams Energetikos ministerijoje dirbo du viceministrai, o opozicija tuomet tvirtino, kad tokios ministerijos apskritai nereikia.

Vienu viceministru daugiau nei praėjusioje Vyriausybėje turėtų būti ir Susisiekimo ministerijoje. Portalo lrytas.lt žiniomis, juo turėtų tapti „darbietis“ buvęs lenktynininkas Saulius Girdauskas.

Vienu viceministru daugiau nei pirmtakas Gediminas Kazlauskas turės ir aplinkos ministras Valentinas Mazuronis. Du viceministrus į Aplinkos ministeriją delegavo partija „Tvarka ir teisingumas“, vieną – Socialdemokratų partija.

Įdomu, kad dirbdamas opozicijoje 2009 m. V. Mazuronis kartu su kolega Dailiumi Barakausku buvo įregistravęs įstatymo projektą, draudžiantį ministrams turėti po daugiau kaip du pavaduotojus. D. Barakauskas taip pat pamiršo savo senas idėjas ir šiuo metu turi tris viceministrus.

„Atsižvelgiant į Vyriausybės nusibrėžtą tikslą mažinti valdininkų skaičių ir taupyti valstybės lėšas bei į tai, kad ypač sudėtinga išlaikyti didžiulį valstybės valdymo aparatą, yra būtina racionalizuoti valdymo procedūras, mažinti biurokratinį aparatą ir didinti darbuotojų efektyvumą“, - taip prieš beveik ketverius metus savo įstatymo projektą pristatė „tvarkiečiai“.

Nenori būti populistu

V. Mazuronis sako, kad trečiojo viceministro jam prireikė dėl kelių priežasčių. Visų pirma, tai artėjantis Lietuvos pirmininkavimas Europos Sąjungai. Antra, trečias viceministro postas dalinantis įtakos sferas buvo pažadėtas Socialdemokratų partijai.

Be to, pasak V. Mazuronio, įdarbinęs vieną naują viceministrą, jis atsisakė dviejų patarėjų etatų.

„Nenoriu būti populistu. Viceministrų ir patarėjų komanda yra optimali, kad darbas būtų efektyvus. O darbo yra tikrai daug – reiks išjudinti renovaciją, panaudoti iki šiol nepajudintą Europos Sąjungos paramą aplinkosaugai“, - sakė aplinkos ministras.

Daug partijų – daugiau ir postų

„Tai suneštinio partijų baliaus rezultatai. Kadangi Vyriausybę formuoja daug partijų, reikia daugiau ir postų. Taupyti, matyt, jau irgi nereikia“, - ironizavo buvęs švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius. Anot jo, dviejų viceministrų visiškai pakanka.

Darbo partijos atstovas D. Pavalkis tvirtino, kad didinant viceministrų skaičių valdžia neišlaidaus. Trečiasis viceministro postas Švietimo ir mokslo ministerijai visada priklausė, tačiau ši pareigybė taupant pinigus liko neužimta. Ketvirtasis viceministras dirbs vietoje ministerijos patarėjo. Šis etatas taip pat buvo laisvas.

Šiuo metu D. Pavalkio komandoje dirba tik viena viceministrė – Lietuvos lenkų rinkimų akcijai atstovaujanti Edita Tamošiūnaitė. Iki savaitės pabaigos komandą papildys socialdemokratas, Vilniaus universiteto prorektorius Rimantas Vaitkus, „darbietė“ Klaipėdos kolegijos lektorė Genoveita Krasauskienė ir prieštaringai vertinama „darbietė“ Svetlana Kauzonienė, kurios reputacija jai užkirto kelią į socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vadovės kėdę.

Svarbu turėti gerą komandą

Buvusi Seimo audito komiteto pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė, anksčiau mielai kritikavusi esą per daug išlaidavusius buvusios Vyriausybės ministrus, dabartinių elgesį komentuoja kukliau.

„Kiek žinau, jei viceministrų skaičius ir didinamas, atlyginimų fondas ministerijose nedidėja. Tai daroma kitų pareigybių sąskaita. Tai yra koalicijos partnerių susitarimas“, - teigė L. Graužinienė.

Anot Seimo narės, turėti daugiau viceministrų ministerijų vadovams yra naudinga, nes šie dėl aukštesnio statuso gali geriau atstovauti ministerijai, pristatyti įstatymų projektus Seime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.