S. Magnitskio bendražygiai: „Dalis bankininkų aktyviai plovė pinigus“

Dalis bankų, per kuriuos keliavo Rusijoje vogti mokesčių mokėtojų pinigai, žinojo, kad vyksta nusikaltimas, ir jame aktyviai dalyvavo. Taip teigia žuvusio Rusijos teisininko Sergejaus Magnitskio bendražygiai. Lrytas.lt dar pernai rašė, kad Lietuvos Generalinė prokuratūra tiria jų duomenis, jog Lietuvoje per Ūkio banką perkeliavo apie 13 mln. JAV dolerių (šiandienos kursu – apie 34 mln. litų) iš Rusijos pavogtų pinigų.

Dalis S. Magnitskio atskleistos aferos pinigų keliavo per Ūkio banką.
Dalis S. Magnitskio atskleistos aferos pinigų keliavo per Ūkio banką.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas

Jan 22, 2013, 9:39 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 11:12 AM

Per tyrimą Ūkio banke buvo areštuotos sąskaitos, kuriose buvo likę per 100 tūkst. JAV dolerių. Didžioji dalis iš Rusijos atkeliavusių, galimai vogtų, pinigų – jau nebe Lietuvoje.

„Šiuo metu mes negalime komentuoti konkrečių bankų veiklos, nes tai yra jautri informacija“, - interviu lrytas.lt antradienį sakė „Hermitage Foundation“ vadovas Williamas Browderis, paklaustas apie Ūkio banko vaidmenį šioje aferoje.

„Šiame pinigų plovime dalyvavo daug bankų iš daugelio šalių. Kai kuriais atvejais sąžiningi bankininkai buvo apgauti. Kitais atvejais nesąžiningi bankininkai aktyviai dalyvavo pinigų plovime. Ne mums reikia pasakyti, kurie bankai aktyviai prisidėjo – tai paaiškės tyrimo metu“, - tikslino jis.

„Hermitage Foundation“ samdytas Rusijos teisininkas Sergejus Magnitskis, dirbęs advokatų kontoroje „Firestone Duncan“, 2009-aisiais mirė Rusijos kalėjime. „Hermitage Foundation“ tiki, kad jis buvo nužudytas, nes atskleidė, kaip buvo pavogti „Hermitage Foundation“ sumokėti mokesčiai.

„Mūsų fondas kelerius metus buvo didžiausias portfelinis investuotojas Rusijoje. Mes labai aktyviai siekėme atskleisti korupciją, atradome atvejus „Gazprom“, „Sberbank“ ir kitur.

Dėl šios veiklos 2005-aisiais aš buvau išvytas iš Rusijos kaip nacionaliniam saugumui pavojingas asmuo. O 2007-aisiais į mūsų biurą atėjo 25 Vidaus reikalų ministerijos pareigūnai, kurie konfiskavo visus mūsų investicijų dokumentus“, - lrytas.lt pasakojo W. Browderis.

„Hermitage Foundation“ pasamdytas S. Magnitskis atrado, kad, naudojantis konfiskuotais dokumentais, Rusijos pareigūnai kartu su mokesčių inspektoriais ir organizuotais nusikaltėliais atrado būdus pavogti 230 mln. JAV dolerių „Hermitage Foundation“ sumokėtų mokesčių. „Jie pavogė ne mūsų pinigus. Tai buvo Rusijos mokesčių mokėtojų pinigai“, - pabrėžė W. Browderis.

„2008-aisiais S. Magnitskis davė parodymus milicijai apie savo atradimus. Po maždaug mėnesio jį sulaikė pareigūnai, pavaldūs tiems, kuriuos S. Magnitskis kaltino savo parodymuose. Jis buvo įkalintas ikiteisminio tyrimo izoliatoriuje, kuri buvo 358 dienas kankintas, o 2009-ųjų lapkritį nužudytas. Jam buvo 37 metai.

Kadangi S. Magnitskis įkalinimo metu parašė 450 skundus, mes tikėjomės, kad jo nužudymas bus ištirtas ir teisingumas įvykdytas. Tačiau atradome, kad Rusijos teisingumo sistema apsaugo visus susijusius žmones.

Kai supratome, kad nėra galimybių rasti Rusijoje teisingumo, nusprendėme dirbti už Rusijos sienų. Tada pradėjome sekti, kur nusėdo iš Rusijos iškeliavę pinigai“, - pasakojo W. Browderis.

Šis „Hermitage Foundation“ tyrimas truko trejus metus, jį vykdė ir tyrėjai, ir tiriamosios žurnalistikos meistrai. „Hermitage Foundation“ mano, jog pavyko atrasti, kur nukeliavo maždaug pusė įtartinų pinigų - apie 130 mln. JAV dolerių iš galimai pavogtų 230 mln. JAV dolerių.

Didžiausios sumos, iš viso 61 mln. JAV dolerių, buvo pervedamos per Latvijos bankus. Apie 31 mln. JAV dolerių keliavo per Kiprą. Trečia buvo Lietuva, kur 13 mln. JAV dolerių pateko į Ūkio banką. Kiti Lietuvos bankai šioje aferoje, manoma, nedalyvavo.

Pinigai taip pat keliavo per Estiją, Suomiją, Austriją, Honkongą.

„Hermitage Foundation“ nustatė, kad Baltijos šalys buvo pirmoji plaunamų lėšų stotelė kelyje iš Rusijos. Verslo atstovai negali atskleisti priežasčių, kodėl pasirinkti tokie maršrutai.

Finansų specialistai įtaria, jog pervedimai per Baltijos šalis buvo būdas apsisaugoti nuo Vakarų Europos teisėsaugos tyrimo. Stambios perlaidos į Vakarų Europą tiesiai iš Rusijos atrodytų įtartinai. O pavedimai iš Europos Sąjungoje esančių Baltijos šalių abejonių nebesukelia.

Baigusi tyrimą „Hermitage Foundation“ 2012-ųjų vasarą parašė skundus aštuonių šalių prokuratūroms – visoms, į kurias, manoma, buvo pervesti pinigai iš Rusijos. Viena šių šalių – tai Lietuva.

Lrytas.lt jau rašė, kad tyrimą dėl įtartinų pinigų pervedimų Generalinė prokuratūra pradėjo 2012-ųjų vasarą. Tuo metu įtarimai buvo gerokai kuklesni – kalbėta tik apie 8 mln. litų pervedimus per Ūkio banką.

Tyrimas pradėtas pagal Baudžiamojo kodekso 216 straipsnio 1 dalį. Šis straipsnis baudžia už „nusikalstamu būdu įgytų pinigų ar turto legalizavimą“. Numatyta bausmė - laisvės atėmimas iki septynerių metų.

„Lietuvoje tyrėjai buvo greiti ir išsyk, nedvejodami reagavo į mūsų informaciją. Sąskaitose Lietuvoje buvusios lėšos įšaldytos. Lietuvos tyrėjai dabar bendradarbiauja su kolegomis visoje Europoje, kad atrastų, kur nukeliavo pavogti pinigai“, - džiaugėsi W. Browderis.

Skelbiama, kad areštuotose sąskaitose Ūkio banke rasta per 100 tūkst. JAV dolerių.

„Lietuvoje areštuota nedidelė lėšų dalis. Tačiau mes sekame pinigų grandinę, kuri eina per Lietuvą. Po jūsų šalyje atlikto tyrimo galėsime tyrimą perkelti į kitas valstybes, kur nukeliavo pinigai. Tai bus įmanoma tik po to, kai Lietuvoje bus atliktas prideramas tyrimas. Šis tyrimas – tik pirmas žingsnis.

Finansų srautai palieka neištrinamą pėdsaką. Atlikus pinigų pavedimą, jo požymių panaikinti neįmanoma. Todėl visi pavogti pinigai, dėl kurių buvo nužudytas S. Magnitskis, bus atrasti ir sugrąžinti“, - žadėjo W. Browderis.

Jis nekomentavo, kodėl, kaip skelbia Lietuvos prokurorai, dalis „Hermitage Foundation“ įtariamų pinigų iš Ūkio banko buvo išsyk pervesti atgal į Rusiją.

Ikitesiminiai tyrimai pagal „Hermitage Foundation“ skundus vyksta Lietuvoje, Latvijoje, Kipre bei Šveicarijoje. Pastarojoje šalyje jis prasidėjo 2011-aisiais.

„Šioje šalyje buvo rasta milijonai JAV dolerių. Vietos žiniasklaida praneša, kad tyrimas jau išplito ir apima ne tik „Credit Suisse“ banką, kuris buvo pirmasis įtariamasis“, - sakė W. Browderis.

Rugsėjį Ūkio bankas portalui lrytas.lt atsiuntė tokį komentarą: „Atsakydami į Jūsų klausimą, informuojame, kad tiek Jūsų minėtas „Hermitage Capital“, tiek Sergejus Magnitskis niekada nebuvo Ūkio banko klientai, todėl mes neturime jokios informacijos, kad galėtume komentuoti kokius nors su šiais asmenimis susijusius tyrimus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.