Darželiuose vegetarų vaikai ir toliau pietums gaus dešrelių

Atsisakiusių mėsos tėvelių atžaloms tiek valstybiniame, tiek privačiame darželyje pietums bus pasiūlyta ir dešrelių, mat vegetariška ar veganiška mityba mūsų šalyje paprasčiausiai nėra legali. Suaugusieji, norintys, kad darželyje vaikas gautų namuose įprasto maisto, rengia peticiją, siūlydami ne tik įteisinti vegetarišką meniu, bet ir visiškai uždrausti cukrų, druską bei sumažinti vaikų racione miltų kiekį.

Daugiau nuotraukų (1)

Akvilė Adomaitytė

Jan 23, 2013, 1:02 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 10:18 AM

Bet atrodo, kad realių pokyčių tėveliams tikėtis nereikėtų – vegetarišką vaikų mitybą kritikuoja ir dietologai, ir Sveikatos apsaugos ministerijos darbuotojai, sprendžiantys, kas paklius ant mažylių pietų stalo darželyje. Pastarieji griežti ir vegetariškų valgių darželiuose artimiausiu metu pataria nesitikėti, gydytojai nuosaikesni ir atsakomybę linkę patikėti tėvams.

Tad suaugusiesiems, norintiems maitinti vaikus vegetariškais valgiais ir neatsisakyti darželio, šiandien tenka arba įdėti mažyliui maisto iš namų, arba daryti išlygų ir į įstaigos maistą numoti ranka.

Vegetarai nori teisės rinktis

Mėsos atsisakę tėveliai peticija pirmiausia prašo galimybės pasirinkti vaikus darželyje maitinti taip, kaip ir namuose. Dabartinę vaikų maitinimo sistemą darželiuose jie kritikuoja pirmiausia dėl to, kad mažųjų mityboje trūksta šviežių vaisių ir daržovių, per daug – cukraus ir iš miltų pagamintų valgių.

Tėvai, formuojantys sveikus maitinimosi įpročius šeimoje, skundžiasi, kad dėl darželių valgių jų darbas nueina perniek. Anot jų, negana to, kad švietimo įstaigos nemoko mažylių rinktis vertingesnį maistą, elgiasi priešingai ir tėvams daro meškos paslaugą, pratindami kasdien valgyti mėsos, gerti saldžius gėrimus, smaguriauti beverčiais saldumynais.

Vaikų sveikata susirūpinę tėvai peticijoje cukrų siūlo keisti vaisiais, šviežiai spaustomis sultimis ir medumi. Mėsos atsisakę suaugusieji prideda, kad valgyti daugiau vaisių ir daržovių reikėtų ne tik vegetarams, bet nekenktų ir tradiciškai besimaitinantiems.

Gydytojas: išsilavinęs žmogus vegetarizmo nesirinks

Pediatras Vaidotas Urbonas, paklaustas, kaip vertina iš daržovių ir grūdų sudarytą mažylių mitybą, nebuvo griežtas ir sakė, kad už vaiko lėkštės turinį yra atsakingi tėvai. Santariškių ligoninėje besidarbuojančio gydytojo manymu, dabartinė situacija nėra normali, kai vegetarų vaikams darželyje duodama mėsos - suaugusieji nusipelno teisės pasirinkti, ką valgys jų atžala.

„Tačiau bet kuris išsilavinęs žmogus vaikui duos mėsos, nes taip pataria viso pasaulio gydytojai ir mokslininkai, atlikę daugybę tyrimų“, – prestižiškiausia vadinamą vaikų gydytojus vienijančios Amerikos pediatrų akademijos rekomendacijas citavo V. Urbonas.

Gydytojas pasidalijo ir savo praktinėmis žiniomis, kad darbe dažnai sutinka pavydėtinos sveikatos būklės vaikų, niekad neragavusių mėsos. „Bet tai labiau išimtys nei taisyklė“, – pasakojo gydytojas, savo kabinete dažniau matantis nusilpusius ir ligotus vegetarų vaikus.

Tiesa, pediatras teigė pastebėjęs tendenciją, kad mėsos atsisakiusios šeimos daugiau sportuoja, grūdinasi ir rūpinasi sveikata. „Pasimokyti iš vegetarų tikrai yra ko, bet visiškai neduoti vaikui mėsos yra rizikinga“, – patarė gydytojas.

Ministerija: gyvename ne Indijoje

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Almantas Kranauskas vegetarizmą vadina tiesiog komercija. „Tėvai, užuot rėmęsi mokslininkų tyrimais, pasiduoda komercijai ir gandams“, – portalui lrytas.lt komentavo Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus specialistas. A. Kranauskas sakė, kad vegetarizmui nepalankus ir mūsų klimatas. „Lietuva vis dėlto nėra Indija“, – tvirtai sakė jis.

Mitybos specialistas aiškino, kad vegetarizmas daro ilgalaikę žalą vaiko organizmui – iš kasdienio raciono išbraukus mėsą, ilgainiui sunyksta ją virškinančios sistemos. „Be mėsos užaugintas vaikas į pasaulį paleidžiamas kaip nevisavertis, tam tikra prasme neįgalus“, – sakė A. Kranauskas.

Ministerijos atstovas kritikavo ne tik vegetarišką mitybą, bet ir ekologiškų maisto produktų bumą, vadindamas jį tiesiog verslu. Nors darželiams, perkant maisto produktus, rekomenduojama pirmenybę teikti būtent ekologinių ūkių produkciją, į tai atsižvelgti nebūtina. „Mokslinių įrodymų, kad ekologiškas maistas yra sveikesnis, nėra“, – priminė sveikos mitybos žinovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.