Patiklus vilkaviškietis įžūliems sukčiams pinigus siuntė ir į Nigeriją

Užsimanęs šimtatūkstantinės paskolos iš Londono banko bedarbis vilkaviškietis tapo interneto džiunglėse knibždančių tarptautinių aferistų auka. Vyras ne tik negavo žadėtų pinigų, bet ir prarado beveik 25 tūkstančius litų.

Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė (Lietuvos rytas")

Jan 23, 2013, 7:43 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 11:03 AM

Šeštąją dešimtį įpusėjęs vilkaviškietis Jonas į sukčių spąstus įkliuvo, kai internete aptiko skelbimą apie pigiai suteikiamas paskolas.

Vyras į dosnų, neva Londone esantį banką „Union Bank” kreipėsi elektroniniu laišku ir paprašė 100 tūkst. litų paskolos.

Jonas greitai gavo teigiamą atsakymą. Tariami bankininkai iš vilkaviškiečio beveik per metus išradingai išviliojo 24 475 litus.

Kad Jonas tapo įžūlių aferistų auka, pirmieji įtarė jo artimieji ir paskatino stipriai jų nuojauta abejojantį vyriškį kreiptis į policiją.

Sugundė mažos palūkanos

Pernai kovą naršydamas interneto platybėse bedarbis aptiko skelbimą apie vos už dviejų procentų palūkanas teikiamas paskolas.

Vėliau Jonas pareigūnams teigė, kad 100 tūkst. litų jam reikėjo asmeninėms reikmėms.

Paskolas siūlė neva Londone esantis bankas. Nurodytu elektroniniu adresu vilkaviškietis išsiuntė prašymą.

Dėl anglų kalbos problemų nebuvo – vyriškį gelbėjo automatiškai vertimą atliekantis kompiuteris.

Po kiek laiko vilkaviškietį pradžiugino iš tariamo banko atskriejęs atsakymas: „Mes jus patikrinome. Viskas gerai, paskolą gausite.”

Sukčiai „numarino” agentę

Aferistai pinigus iš patiklaus lietuvio viliojo nesukeldami įtarimo, iškart nereikalaudami pernelyg didelių sumų.

Po kiekvieno apsimetėlių bankininkų prašymo Jonas turėdavo į nurodytą sąskaitą pervesti nuo 2500 iki 3500 litų.

Iš pradžių sukčiai paprašė pinigų advokatui, kuris esą pasirašys sutartį, nes Jonas juk pats neatvyks į Londoną.

Su vilkaviškiečiu esą susirašinėjo banko agentė Louis Fatima, vis žadėdama tuoj pat pervesti paskolą.

Jonas vykdė visus jos nurodymus, kol vieną dieną gavo netikėtą žinią.

„Jūsų agentė pateko į avariją, todėl pinigų persiuntimo procedūrą sustabdome”, – rašė aferistai klastos neįtariančiam vilkaviškiečiui.

Po to atskriejo dar viena žinia – agentė mirė, jos reikalus dėl vilkaviškiečio paskolos perima kitas darbuotojas, todėl Jonas turi papildomai atsiųsti pinigų. Tada paskola tuoj pat bus pervesta į jo sąskaitą.

Vyriškiui įtarimo nesukėlė nei avarijos auka tapusi agentė, nei dar vienas prašymas dėl papildomo mokesčio, reikalingo mistiniam kovos su terorizmu padaliniui, nežinia kodėl sulaikiusiam Jono paskolą.

Įžūliai už nosies vedžiojamas vilkaviškietis vis skolinosi pinigų ir siuntė sukčiams, nes šventai tikėjo jų nuolatiniu pažadu: „Tuoj tuoj gausite pinigus.”

Vyras skendo skolose

Slinko mėnesiai, o Jonas niekaip nesulaukė išsvajotos paskolos. Jo aplinkoje mažėjo žmonių, iš kurių galėjo skolintis nesibaigiantiems aferistų reikalavimams patenkinti.

Po dar vieno tariamų bankininkų prašymo vilkaviškietis jiems atvirai prisipažino, kad jau nebeturi pinigų, jo finansinė padėtis yra labai sunki.

Bet sukčiai neketino taip lengvai paleisti patiklios aukos.

Jie pareiškė, kad jei Jonas nori skubiai gauti paskolą, papildomą mokestį turi siųsti į kitą banko filialą, nes Londono bankas užverstas darbu.

Jonas vėl išsiuntė kelis tūkstančius. Vėliau paaiškėjo, jog vadinamojo filialo buveinė yra Nigerijoje (Afrika).

Kaip pinigų gavėjas buvo nurodytas Terry Williamsas.

Prašė Interpolo pagalbos

Jono artimieji primygtinai liepė kreiptis į policiją, nes jiems paskolos istorija ėmė kelti rimtų įtarimų.

Vilkaviškietis nuvyko į Vilnių ir kreipėsi į Interpolo pareigūnus – gal jie galėtų paspausti Londono banką, kad šis greičiau jam pervestų paskolą.

Pareigūnai tarptautinių aferistų auką nusiuntė į Marijampolės apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą.

Iš pradžių vilkaviškietis niekaip nenorėjo patikėti, kad buvo taip įžūliai mulkinamas.

Ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo pradėjusiems pareigūnams susidarė įspūdis, kad Jonas vis dar tikisi sulaukti šimto tūkstančių litų paskolos.

Bedarbiui pritrūko budrumo

„Lietuvos rytą” konsultavęs vienos pinigų pervedimo bendrovės specialistas teigė, kad vilkaviškietis būtų išvengęs nuostolių ir neužkibęs ant aferistų jauko, jeigu būtų atkreipęs dėmesį į tariamų bankininkų elektroninio pašto adresą.

„Joks bankas nesinaudoja vadinamuoju domenu – nuolatiniu nekeičiamu kompiuterio vardu internete – „yahoo” ar „gmail”, – teigė specialistas.

Jis neabejoja, kad pinigų gavėjas Nigerijoje T. Williamsas yra realus asmuo: „Greičiausiai tai yra žmogus, iš kurio buvo pavogtas koks nors asmens dokumentas, ir juo pasinaudojo aferistai.

Galima tik apgailestauti, kad vilkaviškietis taip lengvai patikėjo sukčių rezgamomis pasakomis apie juokingas palūkanas, žuvusią banko darbuotoją ar kovos su terorizmu padalinį.

Atgauti į kitą pasaulio kraštą nusiųstų 25 tūkst. litų, manau, bus neįmanoma.”

Tarptautinių aferistų paieškos – bevaisės

* Prieš dvejus metus ant panašių sukčių jauko buvo užkibusi 32 metų vilkaviškietė.

* Finansinių problemų turinti moteris internete aptiko skelbimą apie Prancūzijos banko teikiamas paskolas.

* Vilkaviškietė elektroniniu laišku paprašė 14 tūkst. litų ir tuoj pat gavo atsakymą.

* Banko atstovas pareikalavo jos asmens dokumentų būsimai paskolos sutarčiai sudaryti ir kartu pervesti 350 litų.

* Moteris vykdė visus nurodymus, o banko atstovai, pateikdami vis kitokias priežastis, penkis kartus prašė pervesti po kelis šimtus litų ir net atsiuntė tariamos sutarties pavyzdį.

* Vilkaviškietei nekėlė įtarimo, kad pinigų gavėjas – Benino valstybės, esančios Vakarų Afrikoje, gyventojas.

* Moteris sukčiams iš viso pervedė pusantro tūkstančio litų ir vis tikrino savo sąskaitą, tačiau neatkeliavo nė lito žadėtosios paskolos.

* Vilkaviškietė, manydama, kad su ja internetu bendraujantis Prancūzijos banko darbuotojas yra Šveicarijos pilietis, kreipėsi į šios šalies ambasadą prašydama kokios nors informacijos.

* Tačiau ambasada atsakė, kad apie savo šalies piliečius neteikia jokios informacijos.

* Vilkaviškietė nenuleido rankų. Ji elektroniniu laišku kreipėsi į Šveicarijos policiją, tačiau į jos laišką niekas nereagavo.

* Po kiek laiko moteris gavo laišką, siųstą neva iš Šveicarijos policijos.

* Tariami pareigūnai jai tvirtino, kad pavyko sugauti ją apgavusio bankininko bendrininką ir ketinama sučiupti patį aferos sumanytoją, tačiau reikia, kad vilkaviškietė atsiųstų 350 litų.

* Galop moteris suprato, kad savo noru įkliuvo į tarptautinių aferistų pinkles.

Šiaulietė buvo praradusi sveiką nuovoką

* 196 592 litai. Tiek 51 metų šiaulietei kainavo pažintis su JAV kariuomenės pulkininku leitenantu Ray Davidsonu prisistačiusiu aferistu. Manoma, kad jis – iš Afrikos.

* Į sukčiaus pinkles pusamžė šiaulietė pateko praėjusių metų rugsėjo pradžioje, kai viename Didžiojoje Britanijoje registruotame pažinčių portale įdėjo savo anketą. Greitai moteris sulaukė trumpos žinutės: „Hello!”

* Angliškai nemokančiai šiaulietei aferistas pasiūlė naudotis interneto paieškos sistemos vertėju, o pats prisistatė Afganistane misiją atliejančiu amerikiečiu karininku iš Majamio.

* Vienišai šiaulietei susukti galvą pakako vos poros savaičių – moteris ėmė kurti bendro gyvenimo planus su į atsargą išsiruošusiu kariškiu.

* Pirmą jauką lietuvė prarijo, kai internetinis bičiulis pasiguodė, kad pernelyg greitai išsenka kompiuterio baterija. Šiaulietė pasiūlė atsiųsti akumuliatorių, bet R.Davidsonas patikino negalįs nei išeiti iš dalinio, nei turėti grynųjų.

* Lietuvei aferistas pasiūlė išeitį – pervesti 150 JAV dolerių (390 Lt) į misijoje tarnaujančio gydytojo žmonos sąskaitą. Jai nedraudžiama turėti grynųjų, o medikas dažnai išeina į miestą parsinešti medikamentų.

* Gavęs perlaidą sukčius atsiuntė dolerių prikimšto lagamino nuotrauką. Jis patikino sąžiningai uždirbęs 3,8 milijono JAV dolerių (9,88 mln. litų), bet negalįs išsivežti pinigų. R.Davidsonas dievagojosi, kad lapkritį baigia tarnybą, o savo ateitį sieja tik su šiauliete.

* Iš pradžių aferistas iš apsalusios nuo svajonių moters prašė ne pinigų, o tik paimti lagaminą iš diplomatinės tarnybos pareigūno. Tačiau vėliau esą prasidėjo trukdžiai muitinėje, todėl lietuvė nedvejodama ėmė gelbėti bičiulį – nusiuntė santaupas, pasiskolino iš draugų, pažįstamų, ėmė greitųjų paskolų, užstatė savo butą.

* Šiaulietė atsitokėjo, kai atliko 27 pavedimus, o aferistas paprašė padėti 28 kartą – pervesti dar 4500 dolerių (11,7 tūkst. litų).

* Moters pareiškimą gavę pareigūnai neteko amo – apie tokį patiklumą jiems nebuvo tekę girdėti. Ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo pradėję kriminalistai nustatė, kad pinigai iškeliavo į Afrikos žemyną.

* Nuo lapkričio šią aferą besiaiškinanti Šiaulių apygardos prokuratūra įtariamųjų dar nenustatė – laukiama atsakymų į paklausimus, išsiųstus į užsienio tarnybas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.