Lietuvos valdžioje - kauniečių būrys, bet Kauno tai nešildo

Kauniečiai kartais skundžiasi, kad antrasis šalies miestas - apleistas, centrinė valdžia jam neskiria pakankamai dėmesio ir lėšų. Dabar tokios kalbos - tikrai nepagrįstos. Mat centrinė valdžia kaip tik ir atsidūrė kauniečių rankose. Iš 14 ministerijų šešioms vadovauja tikri kauniečiai, tik trys ministrai nesusiję su Kaunu. Kiti arba mokėsi šiame mieste, arba pradėjo savo profesinę ar politinę karjerą.

Iš 14 ministerijų šešioms vadovauja tikri kauniečiai, tik trys ministrai nesusiję su Kaunu.<br>M. Kulbis
Iš 14 ministerijų šešioms vadovauja tikri kauniečiai, tik trys ministrai nesusiję su Kaunu.<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2013-01-25 19:19, atnaujinta 2018-03-13 05:51

Kauniečiai aukštai iškilo ne tik vykdomosios, bet ir įstatymų leidžiamosios valdžios piramidėje. Seimo pirmininkas – Vydas Gedvilas visą gyvenimą gyvena laikinojoje sostinėje.

Keista ir tai, kad nors Kaunas laikomas dešiniųjų bastionu, Andriaus Kubiliaus dešiniųjų Vyriausybėje buvo tik du „tikri“ kauniečiai – Žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius bei socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas.

Socialdemokrato Algirdo Butkevičiaus Vyriausybėje iš šio miesto kilusių politikų gerokai daugiau: Birutė Vėsaitė (Ūkio ministerija), Juozas Bernatonis (Teisingumo ministerija), Linas Linkevičius (Užsienio reikalų ministerija), Virgilijus Jukna (Žemės ūkio ministerija), Dainius Pavalkis (Švietimo ministerija).

Kaune gana ilgai gyveno, mokslus baigė ir pradėjo pogrindinę antisovietinę veiklą sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis.

Gimtojo miesto bruožai

„Tikrai, pasirodo, Vyriausybėje įsitaisė Kauno mafija!“, – šmaikštavo ūkio ministrė B. Vėsaitė, komentuodama portalo lrytas.lt pastebėtą faktą, kad po pastarųjų Seimo rinkimų į valdžią iškopė daug jos žemiečių.

Nors B. Vėsaitė nuo 2000-ųjų dažnai išrenkama Seimo nare daugiau laiko praleidžia Vilniuje, ji save laiko tikra kauniete. Gimtojo miesto moterims būdingi bruožai atsispindi net jos išvaizdoje. Politikė kartais mėgsta ryškų makiažą, rengiasi madingai, elegantiškai.

Ministrė pripažino, jog darbas su žemiečiais, gerai pažįstamais žmonėmis yra efektyvesnis, galima greičiau priimti sprendimus.

Nors gimęs sostinėje ir jau įleidęs šaknis Vilniuje, širdyje kauniečiu tebesijaučia ir užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Jo vaikystė ir jauni metai prabėgo ne šiaip Kaune, o Šančių mikrorajone.

Visuomeninę veiklą L. Linkevičius pradėjo Kauno Panemunės komjaunimo rajono sekretoriumi. Apskritai šios Vyriausybės veide ryški komjaunuoliško Kauno žymė. Šio miesto komjaunimo komitete kadaise dirbo ir dabartinis kultūros ministras Šarūnas Birutis, ir susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius.

Svarbu - ne kilmė, o širdis

Premjeras A. Butkevičius su Kaunu susijęs nedaug, bet ryšys yra: 1993 – 1995 m. jis studijavo Kauno technologijų universiteto (KTU) vadybos magistratūroje.

Tiesa, Kauno merui konservatoriui Andriui Kupčinskui neregėta kauniečių gausa Vyriausybėje jokių emocijų nekelia. Ne tik dėl to, kad ministrai kauniečiai – ne jo partiečiai.

Lobistinei veiklai, stengiantis iš centrinės valdžios išpešti kuo daugiau naudos savo miestui, kilmė nėra labai svarbi.

„Svarbu ne tai, ar valdininkas kilęs iš Kauno, o tai, ar jis širdyje kaunietis, ar tik valdininkas. Suprasti Kauno problemas gali ir žmogus iš kito regiono. Bet kuriuo atveju, kai atvažiuoju į Vilnių, tenka kuo dažniau lįsti į akis valdininkams ir zyzti, taip parodant, kad problema neišspręsta“, – paaiškino A. Kupčinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.