Ministrai saviškius lepina priemokomis

Dauguma ministrų saviškius maudo priemokose. Jas nauji ministerijų vadovai skyrė atsivestiems politinio pasitikėjimo pareigūnams – viceministrams, patarėjams. Krašto apsaugos ministerijai vadovaujantis Juozas Olekas ir susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius atskleidžia, kad kai kam skyrė net 60 proc. algos dydžio priemoką, skelbia „Lietuvos ryto“ televizija.

Ministras mano, kad priedai yra pagrįsti.<br>V. Balkūno nuotrauka iš archyvo
Ministras mano, kad priedai yra pagrįsti.<br>V. Balkūno nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-01-25 07:18, atnaujinta 2018-03-13 07:25

Ministrai teisinasi, kad papildomus pinigus viceministrams ir patarėjams skiria nes jų mažos algos. Tačiau tvarkos, kad būtų didinamas kai kurių pareigūnų darbo užmokestis ir nereikėtų žarstyti priemokų nekeičia.

Dabartiniai valdantieji anksčiau nuolat kritikavę Andriaus Kubiliaus Vyriausybę už priemokų dalijimą saviškiams, dabar patys ministerijose žarstosi papildomais pinigais prie algų. Dažniausiai nuolatinės priemokos išrašomos viceministrams, kurie į rankas turėtų uždirbti daugiau nei pusketvirto tūkstančio litų.

Krašto apsaugos ministras, socialdemokratas Juozas Olekas viceministrui, taip pat socialdemokratui Antanui Valiui skyrė net 60 proc. siekiančią priemoką prie algos. Jis dabar gauna daugiau nei 5, 5 tūkst. litų į rankas. Olekas sako, kad viceministras labai daug dirba. Priemokas ministras skyrė ir kitiems pavaldiniams, tik kiek mažesnes.

„Pavyzdžiui, viceministras dabar dirba vienas iš trijų, tai išties žmogus neša papildoma krūvį ir už tai apmokame. Jei pagrįst tie priedai tai, manau, kad galima mokėti ir reikia mokėti“, - sako Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Nuo J. Oleko neatsilieka ir kitas socialdemokratas, susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius. Jis skyrė 30 – 60 proc. algos dyžio priemokas.

„Man atrodo, kad ši sistema veikia boso principu ir tokios sistemos pasaulyje egzistuoja, taip kad, kuri sistema geresnė yra klausimas visai diskusinis“,- sako R. Sinkevičius.

Keisti priemokų skyrimo tvarką nuolat ankstesnę valdžią ragino darbietė, Audito komiteto vadovė Loreta Graužinienė, kuri dėstė, kad priedais ministrai gali piktnaudžiauti. „Paranku ir patogu vadovams turėti tokį kaip įrankį, jeigu man tas žmogus yra lojalus, jeigu jis naudingas man, tai aš darau prielaidą, naudinga turėti įrankį, kad galėtų paskatinti vienaip ar kitaip tuos žmones. Gal ir yra kitų tų atvejų, kur tikrai paskatinama už darbą ir reikalinga, bet bendroji sistema ir nenoras jos taisyti daro tokias išvadas“,- tikino L. Graužinienė.

Tačiau darbiečiams atėjus į valdžią pačios L. Graužinienės partijos kolega, žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna, vos spėjęs apšilti kojas pavaldiniams skyrė nuolatinės priemokas. „Mes skiriam lygiai tokius pačius priedus, kokie buvo prieš tai, kadangi ir mokos fondas ir lygiai tokie patys darbai, kurie reikalauja tam tikros atsakomybės, tai liko lygiai tas pats, kas buvo prieš tai, kas buvo Vyriausybei skirta. 30 – 40 proc. tie priedai svyruoja ir gauna lygiai teik pat, kaip ir dirbę anksčiau pareigūnai“, - „Lietuvos ryto“ televizijai sakė žemės ūkio ministras.

Priemokų problema nebus išspręsta tol, kol nebus padidinti atlyginimai, taip įsitikinęs „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas.

„Jeigu išimtis, tokia išimtis kaip priemokos, priedai tampa taisykle, galbūt reikėtų peržiūrėti visą sistemą ir reikėtų kalbėti apie tai, kad galbūt vienaip ar kitaip valstybės tarnautojai turėtų gauti didesnį atlyginimą, turėtume kalbėti apie tai, ką jie turi daryti, ką jie daro, negu šiuo metu kalbėtume vėl apie tai, apie ką kalbame nuolat“, - sako Sergejus Muravjovas.

Priemokas savo pavaldiniams yra skyręs ir pats premjeras Algirdas Butkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.