Prieš 21 metus dingusio jaunuolio bylą numarino suirutė teisėsaugoje

Paslaptingai 1991 metais dingusio 24-erių Viktoro Stvolo istorija atvertė nešvarų Lietuvos teisėsaugos istorijos puslapį. Lrytas.lt neseniai rašė, kaip vaikinas Vilniuje bėgo nuo persekiotojų, o paskui dingo be žinios. Jis dirbo tuometėje geležinkelininkų valdyboje. Vaikino tėvas įtarė, kad sūnų užmušė buvęs tos pačios įmonės darbuotojas. Jaunuolis galėjo žinoti apie įtariamas vyro vagystes.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Jan 25, 2013, 8:05 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 7:17 AM

Su byla susipažinęs privatus detektyvas Vladyslavas Semeniukas pašiurpo, kiek klausimų byloje liko neatsakytų.

Tyrėjams pro pirštus praslydo, ko gero, pagrindinis bylos veikėjas - atleistas sandėlio apsaugos darbuotojas, kurio darbus perėmė netrukus po to dingęs V. Stvolas. Žinodami, kur vyras gyveno, pareigūnai nesivargino iškviesti jo į prokuratūrą ir apklausti.

Po dešimties metų tyčinio nužudymo byla buvo nutraukta dėl senaties. Taip ir liko neaišku, koks vaikino likimas. Tik tėvai nesiliovė ieškoti atsakymų ir vietos, kur dūla sūnaus kūnas.

Dingusio vaikino tėvas 74-erių Ivanas Stvolas buvo nuvažiavęs pas atleistą darbuotoją. Šis darbą prarado dėl girtuokliavimo, gyveno vienkiemyje Vilniaus rajone kartu su motina. I. Stvolas nuvyko ten, tačiau prie sodybos nesiartino, galimą sūnaus žudiką stebėjo iš tolo.

Viena iš versijų - kad buvusiam darbuotojui jį pakeitęs jaunuolis trukdė atsikratyti vagysčių šleifo. Byloje liudijęs sandėlio, kurį saugojo V. Stvolas, vadovas ir buhalterė pasakojo, kad sandėlyje pasitaikydavo vagysčių. Darbuotojai vogdavo viską – nuo keramikinių plytelių iki degalų.

Detektyvas V. Semeniukas artimiausiu metu važiuos pasikalbėti su byloje kelis kartus minimu buvusiu sandėlio prižiūrėtoju.

„Nežinau, ar pavyks ką nors išsiaiškinti. Vargu ar jis prisipažins, jeigu ir nužudė jaunuolį. O gal atsiras kitų versijų? Bet kokiu atveju, jau suėjo senaties terminas, nebūtų galima jo patraukti atsakomybėn. Svarbiausia dabar rasti vietą, kur užkastas dingusiojo kūnas“, - pasakojo detektyvas.

„Kodėl prokuratūra neapklausė atleisto darbuotojo, kurį paminėjo visi kiti 6 liudininkai? Kodėl prie bylos nepridėta informacija apie tuo laikotarpiu rastus ir neatpažintus žmonių kūnus?“ - klausė detektyvas.

Jam keisčiausia, kad policijai esą nepavyko rasti svarbiausio liudininko. „Manau, kad jie net ir neieškojo. Tačiau priekaištauti konkretiems pareigūnams būtų neteisinga. Tai buvo 1991-ieji, policijoje ir prokuratūroje buvo suirutė. Priekaištauti būtų galima nebent tokiai situacijai“, - teigė V. Semeniukas.

Mažai tikėtina, kad Stvolų šeima, padedama detektyvo, ką nors išsiaiškins. Tačiau ir dingusio vaikino tėvas Ivanas, ir detektyvas žada padaryti viską, kad ši paini istorija būtų atskleista.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?