Seimo pirmininkas nori valdyti ir krepšinį

Pernai Seimo pirmininku tapęs Darbo partijos veikėjas Vydas Gedvilas iki šiol niekaip neįstengia atsiplėšti nuo kitų kėdžių, padėjusių jam kopti į politinės karjeros aukštumas. Dėl to netgi gali kilti grėsmė parlamentaro mandatui.

Europos čempione tapusiai Lietuvos moterų rinktinei vadovavęs V.Gedvilas iki šiol neatsisako ir sporto veiklos.<br>G. Šiuparys
Europos čempione tapusiai Lietuvos moterų rinktinei vadovavęs V.Gedvilas iki šiol neatsisako ir sporto veiklos.<br>G. Šiuparys
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius ("Lietuvos rytas")

Jan 25, 2013, 7:13 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 7:25 AM

Pirmadienį V. Gedvilas turėtų dalyvauti renginyje Kaune, apie kurį oficialioje jo darbotvarkėje greičiausiai nebus užsiminta nė žodžiu. Mat tai – mokamas seminaras krepšinio treneriams.

Už dalyvavimą šiame komerciniame renginyje reikia susimokėti 50 litų.

Lietuvos krepšinio trenerių asociacijos nariams mokestis kiek mažesnis – 30 litų. Šiai asociacijai tebevadovauja dabartinis Seimo pirmininkas.

Numatyta, kad seminare, kuris truks visą dieną, įžanginį žodį tars pats V. Gedvilas.

Vėliau krepšinio strategai dalysis patirtimi, kaip žaidėjams išvengti traumų, taip pat aptars pernykštį Lietuvos rinktinių pasirodymą tarptautiniuose turnyruose.

Iš Lietuvos sporto universiteto posėdžių salės po pietų seminaro dalyviai persikels į krepšinio salę.

O V. Gedvilas su bičiuliais tuo metu turėtų tartis, ar Seimo pirmininkas ir toliau liks prie asociacijos prezidento vairo, ar vasarą jį perduos kam nors kitam.

Tokį pirmadienį planuojamo seminaro ir prie jo priderinto Krepšinio trenerių asociacijos prezidiumo posėdžio scenarijų „Lietuvos rytui” išdėstė šios organizacijos generalinis sekretorius Nerijus Masiulis.

Organizatoriai nederino?

Informacija apie seminarą ir jame dalyvausiantį V. Gedvilą skelbiama ir minėtos asociacijos interneto tinklalapyje.

Seimo pirmininko sekretoriato vadovas Egidijus Rumbutis, vakar „Lietuvos ryto” paklaustas apie V. Gedvilo pirmadienio darbotvarkę, iš pradžių buvo itin paslaptingas: „Tai nėra vieša. Oficialius jo pasirodymus paskelbsime vėliau, o neoficialių negaliu atskleisti.”

Tačiau Seimo vadovo pavaldinys tikino, kad asociacijos skelbiamas V. Gedvilo dalyvavimas seminare jam naujiena: „Galiu prisiekti, kad Seimo pirmininkas pirmadienio rytą bus Vilniuje, Seime. Bet nieko daugiau negaliu sakyti.”

Pasvarstęs, kodėl gi politikas negalėtų dalyvauti visuomeniniuose renginiuose, po to E. Rumbutis kiek pakeitė poziciją.

Įsitikinęs, kad skelbiama apie V. Gedvilo dalyvavimą mokamame seminare, sekretoriato vadovas kategoriškai pareiškė, jog asociacija šių planų su V. Gedvilu esą nederino: „Organizatoriai savo iniciatyva tai padarė, galbūt planuodami dar į jį kreiptis.”

Pamiršo užmautą apynasrį

Jei V. Gedvilas sujauks kauniečių planus, Krepšinio trenerių asociacijos prezidiumo nariams teks pirmadienį be jo nuspręsti, ką deleguoti į Lietuvos krepšinio federacijos vykdomąjį komitetą.

Narystę šiame komitete, kuris, be kita ko, dalija ir federacijai skirtus biudžeto pinigus, V. Gedvilas sustabdė tik sausio 10-ąją. Dėl to kilo įtarimų, ar jis nesupainiojo viešųjų ir privačių interesų. Tai žadėjo aiškintis Seimo etikos sargai.

Mat darbą Seimo pirmininko poste V. Gedvilas pradėjo nuo susitikimo su Lietuvos krepšinio federacijos prezidentu Arvydu Saboniu ir šios organizacijos generaliniu sekretoriumi Mindaugu Balčiūnu.

Per šį pokalbį buvo aptariamas ir krepšinio finansavimas.

Bet Konstitucinis teismas yra išaiškinęs, jog Seimo nariai gali dalyvauti asociacijų veikloje tik tokiu atveju, jei tai nesuteikia organizacijai pranašumo.

Kas dieną – po naujieną

Aiškindamas savo sprendimą trauktis iš federacijos vykdomojo komiteto Seimo pirmininkas tuomet pripažino, kad gali kilti įtarimų, ar dabartinės jo pareigos ir ankstesnė veikla yra suderinama.

Tačiau tada V. Gedvilas neužsiminė, kad jau yra atsisakęs ir seminarą rengiančios Krepšinio trenerių asociacijos garbės prezidento posto.

Kad Seimo pirmininkas esą tokį žingsnį žengė spalio 15-ąją, prieš tapdamas parlamento vadovu, „Lietuvos rytą” vakar tikino E. Rumbutis.

„Gal kas nors ko nors ir nežino, bet tai tiesa. Tokią valią jis išsakė dar praėjusią kadenciją”, – aiškino jis.

Titulą derino prie pareigų

Tokie Seimo pirmininko manevrai turėtų būti staigmena Lietuvos krepšinio trenerių asociacijos generaliniam sekretoriui N. Masiuliui.

Vakar kalbėdamas su „Lietuvos rytu” jis nė žodžiu neužsiminė, kad V. Gedvilas būtų nusprendęs pasitraukti iš garbės prezidento posto, juolab – sustabdęs narystę asociacijoje.

Tiesa, N. Masiulis užsiminė, kad liepą bus rengiama asociacijos konferencija, kurioje bus renkamas naujas vadovas, ir nebuvo įsitikinęs, ar V.Gedvilas norės toliau eiti šias pareigas.

Pagal asociacijos įstatus, realus šios organizacijos vadovas – generalinis sekretorius, o garbės prezidentas esą turi tik patariamąjį balsą.

„Jam neprivaloma dalyvauti posėdžiuose ir algos jis negauna. Garbės prezidentu V.Gedvilas tapo ir įstatai buvo pakeisti, kad tai neprieštarautų jo, kaip Seimo nario, pareigoms, nes situacija buvo tokia – kito kandidato į tą vietą nebuvo, teko suktis”, – atviravo N. Masiulis.

Kol „darbietis” nebuvo išrinktas į Seimą, jis buvo tiesiog asociacijos prezidentas.

Deklaracijose – painiava

Painiavos dėl Seimo pirmininko ar kitų parlamentarų „užklasinės” veiklos gal kiltų mažiau, jeigu įstatymų leidėjai paisytų savo pačių priimtų teisės aktų ir kruopščiai pildytų privalomas interesų deklaracijas.

V. Gedvilas, praėjusių metų rudenį kandidatuodamas į Seimą, biografijoje nurodė, jog yra Krepšinio trenerių asociacijos garbės prezidentas ir Lietuvos krepšinio federacijos vykdomojo komiteto narys.

Tačiau nė vienoje viešai skelbiamoje interesų deklaracijoje jis to nesivargino paskelbti.

Tiesa, Seimo vadovas – vienas iš kelių dešimčių parlamentarų, kurie pernai įvykdė prievolę pateikti elektronines interesų deklaracijas, kurios viešai skelbiamos Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) interneto puslapyje.

Dokumentai kažkur klaidžioja

* VTEK neskelbia bemaž 70 Seimo narių interesų deklaracijų.

* Prievolės per tam tikrą laiką deklaruoti interesus nesilaiko ne tik eiliniai Seimo nariai, bet ir kai kurie dabartiniai ar buvę ministrai, Seimo komitetų, komisijų pirmininkai.

* Bet už deklaravimą atsakingos komisijos patarėjas Aleksandras Zinovičius aiškino, kad VTEK neturi duomenų, ar Seimo nariai pažeidžia įstatymą.

* Mat nors nauja interesų deklaracijų pildymo tvarka įsigaliojo pernai vasarą, komisija nežino, ar dokumentai nepateikti, ar kur nors įstrigę elektroninėje erdvėje.

* „Iškyla visokių keblumų dėl informacijos perdavimo”, – mykė VTEK atstovas, negalėdamas pasakyti, kada deklaracijos taps viešos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.