Kaip Kaunui sekasi tvarkytis su gripo epidemija?

Nuo metų pradžios įsisiautėjusiems virusams kurį laiką sugebėję priešintis kauniečiai neatsilaikė. Šią savaitę mieste paskelbta gripo epidemija. Liga nusinešė ir pirmąją auką – nuo komplikacijų mirė mergaitė.

Gydymo įstaigų registratūros apgultos kosinčių ir šnarpščiančių pacientų.<br>M. Patašius
Gydymo įstaigų registratūros apgultos kosinčių ir šnarpščiančių pacientų.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė („Laikinoji sostinė“)

Jan 26, 2013, 7:55 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 4:59 AM

Kauno klinikose praėjusį sekmadienį užgeso dvylikametės moksleivės gyvybė. Medikai patvirtino, jog smarkiai karščiavusią kaunietę, kuri į gydymo įstaigą pateko leisgyvė dėl progresuojančio daugybinio organų nepakankamumo, pakirto gripas.

Vaikų ligų klinikos vadovo profesorius Rimanto Kėvalo teigimu, šią savaitę klinikose gydomi septyni vaikai, kuriems įtariamas arba patvirtintas gripo virusas. Kauno mieste ir rajone dėl gripo uždarytos kai kurios mokyklos.

Miesto gydymo įstaigų medikų kabinetai apgulti kosinčių ir šnarpščiančių pacientų. Šeimos gydytojams per dieną tenka aplankyti keliskart daugiau nei įprastai ligonių, kuriems paskirtas lovos režimas.

Tuštėja mokyklos ir darželiai

Savivaldybė paskelbė epidemiją, nes sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcinėmis ligomis mieste jau viršijo epidemijos lygį.

Trečiąją metų savaitę iš 10 tūkst. kauniečių gripas ir kitos ūmios viršutinių kvėpavimo takų ligos buvo nustatytos 122 žmonėms.

Iš viso buvo užregistruoti 3 tūkst. 787 sergantys asmenys.

Nors duomenų apie šią savaitę sergančius miestiečius visuomenės sveikatos specialistai dar nepaskelbė, smarkiai ištuštėjusios mokyklos, vaikų darželiai ir kitos įstaigos bei ilgos eilės poliklinikose rodo, kad gripas ir kitos virusinės infekcijos į Kauno miestą ir rajoną veržiasi milžiniška sparta.

Ligonių padaugėjo keliskart

Dainavos poliklinikos direktorius Giedrius Andziukevičius tvirtino, jog praėjusią savaitę dėl gripo ir ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų į gydymo įstaigą kreipėsi 290 žmonių. Šią savaitę tokių ligonių buvo kone po 200 kiekvieną dieną.

„Tiek daug ligonių vienu metu poliklinikoje būna retai. Maždaug kas dešimtam pacientui nustatomas gripas, kuris šiemet kerta negailestingai. Laimė, kad yra veiksmingų vaistų, stabdančių virusų plitimą“, – sakė medikas.

Gripo užklupti žmonės smarkiai karščiuoja, jaučia bendrą silpnumą, juos pykina, jiems laužo kaulus, maudžia sąnarius, skauda galvą, daugelis kosi ir čiaudi.

„Pastarosiomis dienomis žmonių antplūdis labai didelis. Artimiausiu metu planuojame įsteigti atskirą kabinetą gripo viruso ir kitų ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijų kamuojamiems pacientams, kad jiems nereikėtų laukti bendrose eilėse pas šeimos gydytojus“, – sakė Šančių poliklinikos vadovė Zita Česnavičienė.

Mieste plinta A tipo virusai

Medikai ragina negaluojančius žmones nelaukti, kol jie atvyks į namus, o patiems skubėti į gydymo įstaigas, kur yra visos sąlygos atlikti būtinus tyrimus.

Gydytojui aplankius pacientą namuose, išsamių tyrimų atlikti neįmanoma. Visuomenės sveikatos specialistė Kristina Motiejūnaitė sakė, jog iš Kaune paimtų sergančiųjų mėginių išskirti pirmieji A tipo gripo virusai panašūs į tuos, kurie 2009 metais sukėlė gripo pandemiją ir nuo kurių apsaugo šio sezono vakcina.

Nuo gripo mirusiai moksleivei buvo nustatytas B tipo virusas.

„Šiuo metu žmonės turėtų vengti masinių susibūrimo vietų, profilaktinių sveikatos patikrinimų gydymo įstaigose.

Ligoninėse įvedamas karantinas, griežtai ribojamas ligonių lankymas.

Vaikų ugdymo bei švietimo įstaigos taip pat imasi atitinkamų priemonių, kad gripo ir ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijos neplistų“, – sakė specialistė

Profilaktiniai skiepai nuo gripo šiuo metu jau neveiksmingi, tačiau jie galėtų apsaugoti, jei gripas atsėlintų pavasarį.

Dar nesergantiems žmonėms patariama stiprinti imuninę sistemą: daugiau būti ore, dažniau valgyti vaisių, daržovių, vengti peršalimo, gerti vaistažolių arbatas.

Vertėtų prisiminti ir medų bei jo produktus. Kasdien suvalgytas šaukštelis medaus stiprina organizmą, o peršalus veiksmingai kovoja su ligų sukėlėjais.

Gydo homeopatija

Irmantė Bubnienė, natūralios medicinos centro „Natura munda“ gydytoja homeopatė:

„Gripas ir kitos peršalimo ligos rodo, kokia silpna daugelio žmonių imuninė sistema. Ją būtina nuolat stiprinti. Jei žmogus vis dėlto susirgo, numoti ranka į pirmuosius simptomus negalima. Laiku, geriausia pirmosiomis valandomis, užkirtus kelią ligai, persergama gerokai lengviau. Jokiu būdu nereikia iš karto griebtis antibiotikų.

Svarbu kreiptis į gydytoją, kuris prieš skirdamas vaistus privalo įvertinti bendrą organizmo būklę, išsiaiškinti, kokiomis dar ligomis žmogus serga, kam jis alergiškas. Šalutinio poveikio organizmui dažnai neturi tik natūralios priemonės ir homeopatiniai vaistai. Sergant gripu ar peršalimo ligomis ypač veiksmingi jų mišiniai. Tai labai svarbu vaikams ir vyresniems žmonėms.“

Užkarda ligoms

Ovidijus Vyšniauskas, bendrovės „Acorus Calamus“ vaistažolių ekspertas:

„Imuninę sistemą stiprina ir su virusais kovoti padeda vaistininiai augalai – imuninės sistemos stimuliatoriai. Itin veiksminga rausvažiedžių ežiuolių žolė. Iš jos pagamintus preparatus rekomenduojama pradėti vartoti 1-2 savaites prieš numatomą gripo epidemiją, tačiau be pertraukos vartoti galima ne ilgiau kaip 2-3 savaites.

Peršalus svarbiausia gydymą pradėti vos pajutus pirmuosius ligos požymius, taip pavyks sutrumpinti jos trukmę – gerti šiltą arbatą (užpilą arba nuovirą) iš gluosnių žievės, šeivamedžių ir liepų žiedų, vingiorykščių žolės, aviečių lapų. Naudinga ruošiamą arbatą papildyti vitaminų, mikroelementų turinčiais erškėčių, šermukšnių vaisiais, kinrožių žiedais, juodųjų serbentų, žemuogių lapais.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.