Tamsioji gimdymo namuose pusė: sužalotos moterys ir kūdikių mirtys

Gimdymas namuose - tema, vis labiau kurstanti aistras Lietuvoje. Mūsų šalies moterys jau kreipėsi į Europos Žmogaus Teisių Teismą Strasbūre tikindamos, kad Lietuvoje neužtikrinamos sąlygos saugiai gimdyti namuose. Tačiau kalbant apie gimdymą be medicinos profesionalų užmirštama ne tik rizika, bet ir skaičiai, sako medikai. Kartais džiaugsmingas kūdikio laukimas baigiasi ne tik komplikacijomis, bet ir naujagimio mirtimi. O kūdikį priimančios pribuvėjos dažnai net neturi elementariausių medicininių žinių. Tokius duomenis atskleidžia prokurorai.

Daugiau nuotraukų (1)

Reda Cibulskytė

Jan 26, 2013, 7:45 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 5:42 AM

Teisės priimti gimdymus neturėjo

Penktadienį Vilniaus apygardos prokuratūra paskelbė apie ikiteisminį tyrimą dėl neteisėtų gimdymų. Įtarimų lauke - keturios moterys, kurios, neturėdamos licencijos, gimdymus priimdavo daugiau nei dvidešimt metų. Tokių atvejų net 400.

Prokurorai aiškinasi ne tik dėl gimdyvėms padarytų labai sunkių sveikatos sutrikdymų. Dalis tokių gimdymų paženklinti kūdikių mirtimi. Moterys, namuose priėmusios naujagimius, neturėjo teisės daryti jokių operacijų.

Tyrėjai atskleidžia, kad viena iš įtariamųjų neturėjo jokio medicininio išsilavinimo, ji į Lietuvą atvyko iš užsienio atlikti praktikos - priimti kūdikį namuose.

Klastodavo pažymas

Pasak pareigūnų, namuose pagimdyti vaikai būdavo įregistruojami klastojant pažymas. Atliekant tyrimą atskleista, kad pasitaikydavo atvejų, kai nebūdavo moterų nėštumo dokumentų. Vadinasi, moteris nėštumo metu nesilankė medicinos įstaigoje - tokie faktai glumina prokurorus. Jiems kelia įtarimų, ar tokios moterys tikrai buvo nėščios ir pagimdė kūdikius.

Būta ir atvejų, kai į Lietuvą atvykdavo užsieniečiai, o iš šalies išvykdavo jau su gimusiais vaikais ant rankų. Prokurorai įtaria, kad vaiko gimimas būdavo patvirtinamas suklastotomis pažymomis.

Tyrėjai keturioms lietuvėms pateikė įtarimų dėl sunkių sveikatos sutrikdymų, dokumentų, antspaudų, spaudų ar blankų klastojimo, neteisėto vertimosi ūkine, komercine ar profesine veikla.

Vilniaus gimdymo namų direktorė Kornelija Mačiulienė

„Apskritai gimdymą namuose aš vertinu neigiamai, nereikėtų grįžti į praeitį. Jei moterys, kurios svarsto galimybę gimdyti namuose, nori diskutuoti - tai daryti galima. Tačiau tokios moterys neturi gimdymo rezultatų. Aš esu mačiusi tokių komplikacijų... Prieš kelerius metus viena moteris gimdė namuose su pribuvėja, ji nukraujavo, į ligoninę buvo atvežta be sąmonės. Gerai, kad viskas baigėsi laimingai, tačiau faktą, kad gimdė, ji sunkiai prisiminė.

Aš nesuprantu, ką gydytojas gali veikti namuose. Tokioje aplinkoje nėra sąlygų. Jeigu 16-ajame daugiabučio aukšte priimi gimdymą ir staiga kas nors nutinka, kaip privažiuoti greitajai pagalbai, kai kiemai tokie užgrūsti automobiliais? Ugniagesiai juk sunkiai privažiuoja.

Žinoma, diskutuoti šia tema galima, tačiau reikia argumentų, gydytojų teiginiai remiasi mokslu, o kitos pusės? Aš esu prieš gimdymą namuose, nes man rūpi, kad moterys ir vaikai liktų sveiki.“

Vitalija Pilipauskaitė-Butkienė, dviejų vaikų mama, gimdžiusi namuose

„Gimdyti namuose pasirinkau sąmoningai, turėdama vieną gimdymo ligoninėje patirtį. Abiejų nėštumų metu konsultavausi su gydytojais. Manau, kad sprendimą, gimdyti namuose ar ligoninėje, turi priimti moteris, tačiau tik tada, kai jos nėštumas yra nerizikingas.

Gimdymas - toks dalykas, kurio baigties negali numatyti. Žiūrint objektyviai, statistika rodo, kad gimdyti namuose didesnės rizikos nėra, jei gimdyme dalyvauja profesionalas. Tačiau tokį kelią pasirenkančios šeimos turi suvokti, kad tiek gimdant namuose, tiek ir ligoninėje nutikti gali visko.

Mokslas liudija, kad moters gimdymo patirtis yra geriausia, kai ji jaučiasi esanti jai saugiausioje erdvėje. Kai pirmą kartą gimdžiau, medikai darė viską, kas geriausia jų supratimu, tačiau aš nesijaučiau saugiai. Nejaučiau, kad būtų paisoma mano poreikių, o ne rutininių procedūrų tempo.

Gimdymo eiga ligoninėse standartizuota, o kiekvienos moters kūnas ir gimdymo patirtis yra individuali. Todėl ir spręsti, kur, kaip ir su kuo gimdyti, reikia kiekvienu atveju individualiai.

Vienintelė išeitis, kaip gimdymą namuose padaryti tikrai saugų - leisti dalyvauti medikams. Tai valstybės problema, visa tai turi būti numatoma teisės aktais.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.