Kauno ligoninės žiemą tampa benamių viešbučiais

Girti benamiai ir asocialūs asmenys ne tik įsigudrino nakvynę rasti ligoninėse. Grasindami ginklu jie iš gydytojų reikalauja maisto, atvirai mylisi, o ligoninės automobiliais naudojasi tarsi taksi.

Priėmimo skyriaus vedėja S. Aušėnienė apgailestavo, kad jos darbuotojams pirmiausia tenka rūpintis asocialiais asmenimis.<br>M. Patašius
Priėmimo skyriaus vedėja S. Aušėnienė apgailestavo, kad jos darbuotojams pirmiausia tenka rūpintis asocialiais asmenimis.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Laikinoji sostinė“)

Jan 27, 2013, 11:26 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 4:39 AM

Šaltuoju metu Kauno ligoninių priimamųjų darbuotojai su siaubu laukia 22 valandos vakaro. Kai užsidaro prekybos centrai, į gydymo įstaigas pradeda plūsti girtuokliai ir benamiai. Jiems skirtose trivietėse patalpose susigrūda ir dešimt dvokiančių, girtų, utėlėtų žmonių.

Nepageidaujami atvykėliai dažnai grasina gydytojams, kelia pavojų kitų pacientų sveikatai, o kartais ir gyvybei.

Kauno medikai iš miesto valdžios jau 10 metų girdi pažadus įsteigti blaivyklos funkcijas atliekančią įstaigą. Tačiau ligoninių padėtis tik blogėja.

Tvarkingi ligoniai piktinasi

Šaltą šios savaitės popietę Kauno klinikinės ligoninės Šilainiuose Priėmimo skyriuje nestigo žmonių. Pagalbos laukė ir širdies ritmo sutrikimu besiskundžianti greitosios medicinos pagalbos automobiliu į gydymo įstaigą atvežta kaunietė Domicelė Kazlauskienė.

Tačiau staiga Priėmimo skyriaus durys atsivėrė ir pro jas buvo įvežtas girtas, labai apsileidęs vyras.

Medikai metė visus darbus ir pirmiausia pasirūpino apžiūrėti asocialų asmenį. Neseniai suremontuotose gražiose Priėmimo skyriaus patalpose pasklido klaikus tvaikas.

„Tik pažiūrėkite. Aš galiu ir numirti, o daktarai pirmiausia rūpinasi kažkokiu girtuokliu. Tai matau jau ne pirmą kartą. Vos į skyrių atveža valkatą, kiti ligoniai turi laukti“, – dejavo moteris.

Senjorei buvo gaila ne tik savęs ir kitų pacientų.

„Vargšai ir gydytojai. Baisu, su kokias žmonėmis jie susiduria ir privalo atlikti savo darbą“, – bjaurėjosi moteris.

Kenčia net dvi ligoninės

Kai Kaune prieš dešimtmetį neliko blaivyklos, valkatos ir girtuokliai pristatomi į ligonines.

Kauno klinikinės ligoninės Priėmimo skyriaus vedėja Saulutė Aušėnienė pasakojo, kad pastaruosius metus greitosios pagalbos gydytojai gatvėje rastus girtus, sušalusius žmones arba namuose blogai pasijutusius girtuoklius veža į jos skyrių arba į Respublikinę Kauno ligoninę.

Šių gydymo įstaigų Priėmimų skyriuose yra terapijos kabinetai, skirti girtiems ir benamiams žmonėms.

Rečiau tokie asmenys vežami į Kauno klinikas.

Į Traumatologijos skyrių miesto centre patenka galūnes nušalę ar traumas patyrę žmonės.

„Tačiau girti asmenys skausmus dažniausiai pajunta tik išsiblaivę. Todėl pirmiausia juos apžiūrėti ir išblaivinti turime mes. Tik tada jie iškeliauja į Traumatologijos skyrių“, – pasakojo S.Aušėnienė.

Antplūdis – po 22 valandos

Dalis girtuoklių, žinodami, kur gali rasti šiltą guolį, į priėmimo skyrius ir ten esančias jiems skirtas patalpas įsmunka patys.

„Daugiausia jų pristatoma po 22 valandos. Kai užsidaro prekybos centrai, tokie žmonės pradeda ieškoti šiltesnės vietos. Neretai būna, kad greitąją išsikviečia patys. Atvežami ne tik pavieniai girtuokliai ir benamiai. Dažnai jie pasikviečia ir draugę ar draugę. Matyt, nori, kad būtų linksmiau“, – pasakojo medikė.

Kai išaušta rytas, daugelis tokių pacientų iškeliauja ieškoti svaigalų. Vakarais ne vienas vėl veržiasi į ligonines.

„Nuolatiniai mūsų klientai – ne tik benamiai, bet ir namus bei šeimas turintys asmenys. Tačiau jų neįsileidžia žmonos arba motinos. Apsistoti nakvynės namuose jie taip pat nenori, nes ten priimami tik blaivūs lankytojai“, – pasakojo Priėmimo skyriaus vedėja.

Mato ir pikantiškų vaizdų

Tai, kas dedasi terapijos kabinete ir kaip elgiasi asocialūs asmenys, medikams primena siaubo filmus ir scenas iš juostų suaugusiesiems.

„Turime nuolatinę lankytoją. Vos patenka į kabinetą, ji nusimauna kelnes ir bando glaustytis prie vyrų. Tvirtina, kad jai šalta, todėl ieško šilto kūno“, – pasakojo S. Aušėnienė.

Priėmimo skyriaus medikai tvirtino, kad girti asmenys dažnokai bando užsiimti seksu. Tai užfiksuoja terapijos kabinete įrengtos vaizdo kameros.

Prasiblaivę jie pasijunta išalkę ir ištroškę, triukšmauja, reikalauja vandens ir maisto. Medikės dėl šventos ramybės neretai jiems atiduoda savo sumuštinius.

„Naktimis moterys yra priverstos užsirakinti registratūroje. Bijo nukentėti. Agresyvieji daužo ir spardo duris. Vien grasinimais neapsiriboja, išsitraukia ir peilius“, – pasakojo gydytojai.

Medikai prisiminė naujausią baisią istoriją. Prieš dvi savaites vienas girtas pacientas ėmė grasinti ginklu. Su juo nesusidorojo net saugos tarnyba. Vyrą sutramdė ir išsivežė iškviesti policijos pareigūnai.

Išsiblaivę girtuokliai medikus dažnai kaltina, neva šie pavogę telefonus, dokumentus ar net išgėrę jų šampaną. Nors kaip atsidūrė ligoninėje, nė neatsimena.

Vonios vandenį nukloja utėlės

Neretai tokie pacientai būna labai murzini ir utėlėti. Tada medikai yra priversti juos nuprausti.

Benamiai per visą Priimamojo skyrių vedami į moderniai įrengtą vonios kambarį.

„Įsivaizduokite, kaip turi jaustis kiti pacientai. Jie ne tik priversti matyti baisius vaizdus, bet ir kvėpuoti smarve.

Pas mus atvyksta ir apsinuodiję ar plaučių ligomis bei širdies ritmo sutrikimais besiskundžiantys žmonės. Tokie vaizdai ir kvapai net kelia pavojų jų sveikatai“, – pasakojo S. Aušėnienė.

Asocialūs asmenys prausiami tose pačiose voniose, kurios skirtos ir kitiems pacientams.

„Kartais būna, kad visas vonios vandens paviršius pasidengia utėlių sluoksniu. Ką jau kalbėti apie purvą. Neretai tokie žmonės būna ir aplipę išmatomis“, – apie savo darbo kasdienybę pasakojo medikai.

Norėdami apsisaugoti nuo parazitų bei galimų užkrečiamų ligų, gydytojai naudoja vienkartinius drabužius. Labai daug tenka naudoti ir dezinfekcinių priemonių. Tai – didelės išlaidos. Viena gydytojo konsultacija įkainota 37–47 litais. Dar reikia pridėti vienkartinius medikų drabužius, dezinfekcijos priemones, terapijos kabineto šildymą ir priežiūrą. Jei per parą atvežama 10 asocialių žmonių, per metus susidaro nemažos išlaidos.

Reikalauja taksi paslaugų

Medikai tvirtino, kad benamiai tampa vis gudresni ir įžūlesni. Jie ne tik triukšmauja, grasina gydytojams. Neretai išvaryti jų iš terapijos kabineto nepavyksta visą parą.

Taip pat valkatos ligoninėje bando ir girtuokliauti.

„Pastaruoju metu net mūsų transportu pradėjo naudotis lyg taksi automobiliais“, – pasakojo S.Aušėnienė.

Mat į ligoninę girtus pacientus atveža greitosios pagalbos automobiliai. Išsiblaivę žmonės reikalauja, kad būtų nugabenti į nakvynės namus.

„Žinome, kad jei nenuvešime, jie ras alkoholio, vakare su jais vėl teks vargti. Kartais, nuvežti į nakvynės namus, bent kurį laiką tokie žmonės pas mus negrįžta.

Todėl ligoninės automobiliai gaišta laiką vežiodami girtuoklius“, – sakė vedėja.

Valkatų ir išlaidų daugėja

Panašios istorijos kartojasi ir Respublikinėje Kauno ligoninėje.

Medikai pastebi, kad valkatų daugėja, jų amžius jaunėja. Ypač padaugėjo alkoholikėmis tampančių moterų.

Prieš šešerius metu šioje ligoninėje buvo priglausta 650 asocialių asmenų, o pernai jų buvo per 2 tūkstančius. Apnakvyndinimo paslaugos, dažniausiai nesusijusios su gydymu, kainavo apie 300 tūkstančių litų. Būtinosios medicinos pagalbos prireikia tik 5–10 procentų benamių, girtuoklių ir valkatų.

Medikai teigia, kad papildomų lėšų nei iš valstybės, nei iš savivaldybės negauna.

„Vilniuje nakvynės namai turi filialą „Sala“, kur gabenami asocialūs girti žmonės ir benamiai.

Jau dešimt metų girdime Kauno valdžios pažadus įkurti tokią įstaigą mieste. Tačiau niekas nesikeičia“, – piktinosi medikai.

Valdininkai geresnes permainas žada vasarą

Vygaudas Molis, Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas:

„Šiai problemai buvo nuspręsta skirti 300 tūkst. litų – juos ketinta paimti iš Privatizavimo fondo. Tačiau fondas tuščias, kada papilnės – nežinoma. Todėl dabar prašome į biudžetą įtraukti šią sumą atskira eilute.

Manau, kad lėšų bus rasta. Tada jau vasarą blaivyklos funkcijas atliekanti įstaiga bus kuriama Priklausomybės ligų centre. Numatyta įsteigti 14 vietų ir etatus medikams.

Kaip realiai įstaiga ir sistema veikia, kaip tik domėjomės ketvirtadienį lankydamiesi Vilniaus nakvynės namų įsteigtoje „Saloje“.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kaip JAV įvertino V. Putino provokaciją perbraižyti sienas?