Namo su trimis kavinėmis gyventojai piestu stojasi prieš dar vieną atvykėlę

Laisvės alėjos ir Maironio gatvių sankirtoje Kaune stovintis namas galėtų vadintis išskirtine linksmybių zona. Joje po vienu stogu veiktų keturios kavinės. Tačiau ketvirtosioms įkurtuvėms priešinasi gyventojai, mat įstaiga esą įrengta neteisėtai.

Šiame Laisvės alėjos ir Maironio gatvių sankirtoje stovinčiame name jau veikia trys maitinimo įstaigos. Gyventojai mano, kad pasilinksminimo vietų čia pakanka.<br>M. Patašius
Šiame Laisvės alėjos ir Maironio gatvių sankirtoje stovinčiame name jau veikia trys maitinimo įstaigos. Gyventojai mano, kad pasilinksminimo vietų čia pakanka.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė („Laikinoji sostinė“)

Jan 27, 2013, 10:56 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 3:52 AM

Apie naujos kavinės atidarymą išgirdę kampinio Laisvės alėjos 75-ojo ir Maironio gatvės 24-ojo namo gyventojai ne juokais užsirūstino. Jie nesutiko, kad patalpose, kuriose daugybę metų veikė parduotuvės, būtų įkurta nauja pasilinksminimo vieta.

Kavinės įkurtuves gyventojams pavyko sustabdyti, nes įrodė, kad verslininkai veikė neteisėtai. Buvo rasta ir Registrų centro klaida.

Tačiau kavinė įrengta ir pasiruošusi priimti lankytojus. Jos šeimininkai įsitikinę, kad ginčas bus išspręstas verslininkų naudai.

Esą Laisvės alėjoje gyvenantys kauniečiai turėtų suprasti, kad miesto centras – ne vieta norintiems gyventi ramiai.

Pritarė tik patalpų remontui

Kovos lauku tarp gyventojų ir verslininkų tapo 130 kvadratinių metrų patalpos, išsidėsčiusios pirmame Laisvės alėjos 75-ojo namo aukšte ir rūsyje.

Prieš dvejus metus jas įsigiję bendrovės „MD Capital“ atstovai iš karto nutarė imtis remonto.

Darbams pradėti reikėjo namo gyventojų pritarimo.

„Naujasis šeimininkas gavo dalies namo gyventojų sutikimą atlikti šių patalpų remontą. Tačiau privalomo viešo svarstymo su namo bendrija dėl patalpų paskirties keitimo nebuvo. Čia buvo galima įkurti tik parduotuvę“, – gyventojų interesus gynė Dainius Vaičiūnas.

Kaip ir kiti namo gyventojai, vyras tikino nematęs kavinės įrengimo projekto, nors jis, kai buvo prašoma miesto savivaldybės leidimo patalpoms remontuoti, buvo pridėtas prie viešojo svarstymo balsų skaičiavimo protokolo.

Šio dokumento bendrijos atstovai taip pat nematė ir tik vėliau sužinojo, jog jį pasirašė kavinės patalpų savininkai ir viena gyventoja, kuri netrukus sprendimą dėl kavinės pakeitė.

Tikina, kad įsivėlė klaida

Gyventojai patys šiuo klausimu surengė viešą svarstymą. Visi dalyvavusieji, išskyrus ginčytinų patalpų savininkus, pasisakė prieš patalpų paskirties keitimą ir kavinės įrengimą.

Kadangi sprendimai buvo priimti gyventojams už akių, šie kreipėsi į teismą dėl savivaldybės administracijos išduoto leidimo remontuoti, pakeičiant patalpų paskirtį, teisėtumo.

Teismas pritaikė laikinas apsaugos priemones, todėl kavinė iki šiol neveikia.

„Pradėję domėtis išsiaiškinome, kad dėl patalpų paskirties pakeitimo iš dalies kalti Registrų centro darbuotojai. Jie klaidą pripažino“, – sakė D. Vaičiūnas.

Prieš parduodami šias ir dar dvi šalia esančias komercines patalpas, ankstesni savininkai turėjo teisę jose steigti parduotuvę, viešojo maitinimo įstaigą arba vaistinę.

Kai visos trys patalpos buvo parduotos skirtingiems savininkams, kiekvieno jų dokumentuose išliko įvairiapusė naudojimo paskirtis. Atskiriant patalpas turėjo būti nurodoma, kokią konkrečią veiklą jose galima vykdyti. Patalpose, dėl kurių užvirė ginčas, gali vykti tik prekybinė veikla.

Vargina triukšmas naktimis

Kodėl namo gyventojai atkakliai kovoja prieš naują kavinę? Ar jie neturėtų džiaugtis dėl dar vienos miesto centrą gaivinsiančios vietos?

Žmonės įsitikinę, jog maitinimo įstaigų šioje vietoje pakanka. Pirmame namo aukšte veikia kavinė, sulčių baras, rūsyje įsikūrusi kavinė-baras.

„Šurmulio mums jau dabar netrūksta. Namuose nuolat girdime kavinėse leidžiamą muziką, klientų šūkavimus.

Ramybės visai neturime dėl iki paryčių namo rūsyje dirbančios kavinės-baro „Friends Palace“, iš kurios naktimis sklinda triukšmas. Dar viena panaši pasilinksminimo vieta reikš, kad bluosto visai nesumerksime“, – tvirtino viena iš namo senbuvių, Rita Vaičiūnienė.

Nuo gimimo šioje vietoje gyvenanti moteris sakė, jog triukšmo netrūksta ne tik šioje kavinėje-bare, bet ir šalia jos, lauke. Dažnai linksmybės baigiasi šūkavimais, dainomis, muštynėmis, apšlapintais, apvemtais ar krauju nušlakstytais namo kampais, aplinkui besimėtančiais švirkštais, tuščiais buteliais.

Svarsto, kur turės miegoti

Dėl naujos kavinės labiausiai nerimauja šio namo gyventoja penkiasdešimtmetė Irena Zamblauskienė. Erdviame bute antrame aukšte su vyru ir dviem vaikais 22 metus gyvenanti moteris būgštauja, kad gyvenimas gali tapti visišku pragaru.

„Po mūsų butu jau veikia viena kavinė, kur triukšmas, ypač savaitgaliais, nenutyla iki paryčių. Neprisimenu, kada pastaraisiais metais penktadienį ar šeštadienį ramiai išsimiegojome.

Jeigu bus atidaryta dar viena pasilinksminimo vieta, neįsivaizduoju, kaip reikės gyventi. Juk jeigu kavinėje vakarais ir naktimis prekiaujama alkoholiu, triukšmo ir netvarkos neišvengsi. Pagal naujai įrengtos kavinės interjerą galima spręsti, jog čia tikrai nebus tik dieną veikianti įstaiga“, – su ašaromis akyse kalbėjo moteris.

I. Zamblauskienė tikino nežinanti, kur, pradėjus veikti naujam objektui, reikės įrengti miegamąjį.

Kol gyveno virš vienos kavinės, miegamojo baldus ji pernešė į tolimiausią kambarį.

Tačiau dabar, kai po visais buto kambariais sklis muzika ir lankytojų keliama erzelynė, o po langais netils jaunimo šūkavimai, kils rūkančių klientų cigarečių dūmai, moteris pasirinkimo neturi.

Kaminas darko namo fasadą

Gyventoja neslėpė baimės ir dėl to, kad, pradėjus veikti naujai kavinei, triukšmas ir įvairūs kvapai nuolat sklis ir iš išorinės ventiliacijos angų.

Ji įrengta visai šalia I. Zamblauskienės ir dar kelių gyventojų virtuvės langų vidiniame namo kieme.

„Stebina tai, kad pastate, kuris yra nekilnojamojo turto vertybė, paprasti gyventojai negauna Kultūros vertybių departamento sutikimo iš pastato išorinės sienos išvesti dujų vamzdelį.

O verslininkai sugeba suderinti sprendimus, darkančius pastato fasadą ir tiesiogiai pažeidžiančius gyventojų interesus: užstato jų butų langus. Nemanau, kad jie ventiliaciją įrengė savavališkai“, – svarstė gyventoja.

Savininkas savo kaltės nemato

Laisvės alėjos 75-ajame name įrengtos kavinės vieno iš savininkų Lino Kakanio teigimu, vieta verslui pasirinkta neatsitiktinai.

Išvydus, kaip atsigauna miesto centras, nutarta prisidėti prie jo gaivinimo. Vyras nemano, kad šiame name yra per daug kavinių.

„Artimiausiu metu Laisvės alėja virs kavinių alėja. Todėl neatmetu galimybės, kad netolimoje ateityje net ir šiame name veikiančios parduotuvės išnyks, o vietoj jų atsiras kavinės“, – kalbėjo L. Kakanis.

Verslininkas tikisi, kad kavinė artimiausiu metu pradės veikti. Jis tvirtino jokių teisės normų nepažeidęs. Visi darbai buvo atlikti suderinus su namo gyventojais ir visomis institucijomis.

„Nesuprantu gyventojų, kurie pasirašė, kad galėtume remontuoti ir įrengti patalpas, o vėliau savo parašų pradėjo gintis. Manau, jog žmonės žinojo, kad čia rengiamasi steigti kavinę, nes to niekada neslėpiau“, – tvirtino L. Kakanis.

Verslininkas tikino, kad kavinė labiau primins restoraną, o ne naktinį klubą. Todėl dėl triukšmo gyventojams nerimauti nereikėtų. Jo teigimu, gyventojai pernelyg išsigando sužinoję apie pradėtą montuoti itin šiuolaikišką garso izoliaciją. Todėl pamanė, kad čia bus garsiai leidžiama muzika ir vyks naktinės šėlionės.

Saugotojai rado pažeidimų

Kultūros vertybių apsaugos departamento Kauno teritorinio padalinio vedėjas Svaigedas Stoškus tvirtino, jog dėl Laisvės alėjos 75-uoju numeriu pažymėto namo pirmo aukšto patalpų paskirties keitimo niekas nesikreipė ir nederino.

„Kadangi patalpos yra Laisvės alėjoje, dėl jų taikymo kitokiai nei numatyta veiklai reikėtų tartis su kultūros apsaugos specialistais. Šiuo atveju tai nebuvo daroma“, – sakė S. Stoškus.

Vedėjo teigimu, verslininkai yra kreipęsi dėl ventiliacijos kamino išvedimo. Kadangi viena sistema prie šio namo yra įrengta nuo seno, antro kamino statyti buvo neleista.

Buvo pasiūlyta naudotis jau esamu kaminu ir jį išvesti per tvarkomų patalpų ventiliacijos konstrukcijas. Pagal reikalavimus savininkai kaminą turėjo padengti specialia medžiaga ir jį nudažyti prie namo fasado derančia spalva.

„Kaip dabar matome, kaminas apkaltas skarda ir nenudažytas. Šiuos pažeidimus patalpų šeimininkams teks ištaisyti“, – tvirtino S. Stoškus.

Triukšmadarius ramina kasdien

Raimondas Zinkevičius, Centro policijos komisariato laikinasis Viešosios policijos skyriaus viršininkas:

„Policijos pareigūnų ekipažai į miesto kavines ir naktines pasilinksminimo vietas dažnai vyksta po kelis kartus per dieną. Daugiausia iškvietimų gaunama dėl centrinėje miesto dalyje veikiančiose kavinėse, naktiniuose klubuose ir net restoranuose kylančių konfliktų. Jų ypač padaugėja vakarais, naktimis ir savaitgaliais.

Dažniausiai į kavines ir naktinius klubus policijos ekipažai vyksta dėl triukšmo, muštynių, vagysčių, turto sunaikinimo ar sugadinimo. Triukšmadariai ar nusikalstama veika įtariami asmenys iš kavinių paprastai vežami į policijos komisariatą.

Policiją dažniausiai kviečia pasilinksminimo vietų kaimynystėje įsikūrę gyventojai. Tokių skundų pernai esame gavę beveik šimtą. Šiek tiek rečiau pareigūnams skambina užeigų lankytojai ar su triukšmadariais susitvarkyti nepajėgiantys apsaugos darbuotojai. Daugiausia problemų kavinėse sukelia neblaivūs asmenys, garsiai leidžiama muzika, šūkavimai.

Per pusšimtį pranešimų dėl patalpose ir lauke savaitgaliais keliamo triukšmo policija sulaukė iš kauniečių, gyvenančių Rotušės aikštėje įsikūrusios kavinės ir klubo „G-loft“ kaimynystėje. Šios įstaigos šeimininkams yra surašyti 9 protokolai.

Ne mažiau problemų kelia Laisvės alėjoje veikianti kavinė „Republic“. Jos šeimininkams surašyti 3 protokolai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.