Daugiausia rizikos gauti į galvą – Vilniaus senamiestyje naktį

Vilniaus meras Artūras Zuokas pasidžiaugė, kad sostinėje 2012 m. 3 proc. sumažėjo nusikaltimų, palyginti su 2011 metais.

Policijos duomenimis, Vilnius išlieka pakankamai saugus miestas, palyginti su kitomis Rytų Europos šalių sostinėmis.<br>M. Astrauskas
Policijos duomenimis, Vilnius išlieka pakankamai saugus miestas, palyginti su kitomis Rytų Europos šalių sostinėmis.<br>M. Astrauskas
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2013-01-28 14:22, atnaujinta 2018-03-13 03:04

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas pažymėjo, kad daugiausia buvo padaryta turtinių nusikaltimų, o smurtinių mažėja. Iš esmės nesikeičia eismo įvykių statistika. Praėjusiais metais Vilniuje užregistruota per 600 eismo įvykių, kurių metu 25 žmonės žuvo, 700 buvo sužeisti.

Sumažėjo nusikaltimų prieš užsieniečius, beveik išnyko automobilių vagystės. Pernai nukentėjo tik 200 turistų, sumažėjo sunkių ir labai sunkių nusikaltimų prieš užsieniečius ir nukentėjusių nuo vagysčių.

"Tiek turistų Berlyne nukenčia per parą, o Vilniuje - per visus metus", - pastebėjo meras A. Zuokas.

2012 m. Vilniuje buvo užregistruota 19 tūkst. įvykių, iš jų 1,5 tūkst. atvejų buvo iškilusi grėsmė žmonių sveikatai ir gyvybei. Meras A. Zuokas pabrėžė, kad baigiasi stebėjimo kamerų nuomos sutartis, teks skelbti naują konkursą.

Policijos duomenimis, daugiausia nusikaltimų padaroma senamiestyje. Kaip teigė K. Lančinskas spaudos konferencijoje pirmadienį, senamiestyje yra daugiausia pasilinksminimo įstaigų, kurios pritraukia ne vien tvarkingo gyvenimo būdo asmenis. Anot jo, tai nereiškia, kad sostinės senamiestis yra nesaugus.

Paklaustas, ar Vilniuje siautėja tokios įžūlios organizuotų nusikaltėlių gaujos, kaip Kauno Kamuoliniai ir neseniai suimti Agurkiniai, K. Lančinskas atsakė: „Šventa vieta tuščia nebūna. Vienos grupuotės išblaškomos, buriasi kitos.“

Tačiau paviešinti, kokios konkrečiai didžiausios grupuotės valdo sostinės šešėlinį pasaulį, Vilniaus apskrities policijos viršininkas atsisakė.

Praėjusiais metais sulaikyta gerokai daugiau narkotikų prekeivių nei pernai. Paklaustas apie situaciją romų tabore K. Lančinskas atsakė trumpai: „Dirbame. Jei dabar nuvyktumėte į taborą, rastumėte mažiausiai tris policijos ekipažus.

K. Lančinskas apgailestavo, kad vilniečiai išlieka naivūs ir patiklūs, nes telefoninių sukčių apgavysčių kasmet daugėja. Faktą, kad sostinėje daugėja turtinių nusikaltimų, palyginti su smurtiniais, Vilniaus apskrities policijos viršininkas laiko geru ženklu.

„Kriminogeninės situacijos požiūriu, vis tiek geriau, kai vagiama, negu kai žudomi žmonės“, – teigė K. Lančinskas.   

„Vagystės sudaro didžiausią skaičių - net 73 proc. visų registruotų nusikaltimų sostinėje.  Tačiau reikia pasidžiaugti, kad būtent vagystės, o ne smurtiniai nusikaltimai, kurių mažėja, sudaro didžiausią skaičių mieste įvykdomų nusikaltimų, nes nuo jų nukenčiama mažiausiai“, - pabrėžė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas.  Spaudos konferencijos metu pažymėta, kad efektyviai dirbo Vilniaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius - Vilniuje 2012 metais buvo surašyta apie 50 tūkst.  protokolų ir skirta baudų už beveik 2 milijonus litų.  Vilniaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius didžiausią dėmesį skyrė rinkliavos mokėjimui už transporto priemonių stovėjimą, automobilių statymo kiemuose, alkoholio vartojimo viešose vietoje kontrolei, Tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.