Du namus turintis benamis šildosi savo lūšnos stogo lentomis

Spustelėjęs šaltis pirmiausia smogė benamiams, asocialiems asmenims. Jie sugužėjo į nakvynės namus, ligonines. Bet dauguma glaudžiasi laiptinėse, sandėliukuose. Čia jie rūko, užkuria ugnį, keldami gaisrų pavojų.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2013-01-28 13:29, atnaujinta 2018-03-13 03:11

Markučiuose esančių modernių kotedžų gyventojams siaubą kelia gretimoje lūšnoje išgriautoje krosnyje laužą kūrenantis Tadeušas, save vadinantis grafų palikuonimi ir poliglotu. Vargeta malkų toli neieško: lupa lentas nuo savo namo stogo ir jas kūrena.

Kai tik spusteli šalčiai, Markučių gatvėje 22 numeriu pažymėto modernaus kotedžo gyventojai arčiau pasideda gesintuvus. Grėsmės ženklas yra iš šalia esančios lūšnos virstantys juodi dūmai.

Kaimynystėje, baigiančiame sunykti mediniame name gyvena apie 60 metų vargeta Tadeušas, kuris išgriuvusioje krosnyje kūrena ir senus batus, ir lentas nuo savo namo.

Ardo lūšną ir kūrena

Tadeušas rado gana originalų būdą pasišildyti: jis kurui naudoja savo lūšną, kuri kažkada buvo didelis, geras namas. Pusė stogo jau nuardyta.

Pats šeimininkas tikino norintis pakeisti stogą į geresnį.

„Nusipirksiu vokiško šiferio, viskas čia blizgės“, - tikino konteineriuose maisto ieškantis vilnietis, kuris teigė esantis grafų Oginskių palikuonis, mokantis 16 kalbų.

Tačiau apžiūrėjus tai, kas liko iš kambarių, kuriuose jau nebėra grindų, viskas užversta šiukšlėmis, neatrodo, kad griuvėsių šeimininkas įstengtų atlikti savo būsto euroremontą.

Vienišas bėdžius kenčia pats ir kelia gaisro pavojų aplinkiniams, bet socialinių tarnybų darbuotojai nieko negali padaryti: nors žmogus panašus į psichikos problemų turintį asmenį, jis nėra agresyvus. Taikus ir jo „turtą“ saugantis šuo Markizas.

Benamis turi du namus

Nakvynės namai perpildyti dar didesniais bėdžiais nei Tadeušas. Sunku jį net pavadinti benamiu. Jis turi net du namus.

Šalia lūšnos, kurios lentomis jis šildosi, stovi mūrinis namukas. Jį suremontavus, būtų galima normaliai gyventi ar net parduoti už nemažą kainą. Jeigu įsibėgės Markučių konversijos (pramoninės zonos keitimo į gyvenamąją) projektai, sklypai šioje sostinės dalyje dar labiau pabrangs.

Tačiau Tadeušas nesirengia parduoti namo, kuris, jo žodžiais tariant, yra tėvų palikimas. Valkata pasirodė turintis verslumo gyslelę – mūrinuką išnuomojo irgi varganai gyvenančiam vyriškiui su sugyventine.

Nuomos pinigų iš savo bičiulio Antano jis neima, tik paprašo pagalbos ieškoti tuščių butelių, malkų. Išnuomotas mūrinukas – irgi galimas gaisro šaltinis. Namo kaminas užsikimšęs. Tadeušo nuomininkas Antanas sakė, kad užkūręs krosnį jis truputį pradaro langą, o šiaip gyventi dūmuose pripratęs.

Skųstis beprasmiška

Greta gaisro židinių, naujame kotedže gyvenantis Valdas portalui lrytas.lt prisipažino nesijaučiantis labai smagiai, kai ima rūkti juodi dūmai ir pro Tadeušo griuvenos langų skyles žėruoja liepsnos, bet išeities jis nemato.

„Skųstis savivaldybei, ugniagesiams ir policijai beprasmiška, jie nieko negali padaryti varguoliui, kas iš to, kad jam skirtų baudą. Dėl to valkatai nei šilta, nei šalta“, - pastebėjo Markučių gyventojas.

Ugniagesiai Vilniaus Šnipiškių ir Markučių mikrorajonus laiko padidintos rizikos zonomis, čia daugiausia medinių namų su netvarkingomis krosnimis, valkatų landynių.

Praėjusiais metais ugniagesiai du kartus gesino benamių padegtą buvusią Misionierių ligoninę Subačiaus gatvėje.

2011 m. sausį Markučiuose degė sandėliukai, kuriuose gyveno asocialūs asmenys. Aukų pavyko išvengti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.