Mažos gatvelės gyventojams – dešimtmetis vilkikų košmaro

Nenutrūkstamas šimtų vilkikų dundėjimas tiesiai po langais dienomis ir naktimis. Tokią kasdienybę kenčia Karmėlavos Alyvų gatvės gyventojai. Kelių šimtų metrų ilgio siaurutėle gatve kas pusvalandį prarieda apie dešimt sunkiasvorių transporto priemonių. Susidariusios vilkikų eilės užstoja kelius iš kiemų, sunkvežimiai laužo tvoras, o naktimis netyla dyzelinių variklių kalenimas ir garso signalai. Tokią situaciją dešimtmetį kentę žmonės iš nevilties žada imtis kraštutinių priemonių – iškasti griovį.

Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Pileckas

Jan 28, 2013, 10:10 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 2:07 AM

Baugina rekonstrukcija

Vietinių netenkina šimtais į UAB „Aviacijos paslaugų centrą“ muitinės ar kitokioms procedūroms užsukantys vilkikai. Nuo 2002 metų kenčiantys nenutrūkstamą sunkvežimių srautą pro pat namų langus ir nuolat raštais įvairias institucijas ir valdininkus atakuojantys gyventojai galutinai sukilo sužinoję, kad jų gatvelę ruošiamasi rekonstruoti. Žmonės bijo, kad rekonstravus gatvę triukšme, teršaluose ir konfliktuodami su vilkikų vairuotojais turės gyventi amžinai.

„Jie rekonstruos mūsų gatvę, sutvarkys, įrengs šaligatvius ir tada leis važiuoti vilkikams visą laiką. Nuo mano langų sunkvežimiai važiuoja gal per septynis metrus, dreba visas namas. Naktimis eilėje stovintys vairuotojai užmiega, kiti pajudėjus eilei signalais užmigusius budina ir išverčia iš lovos pusę gatvės“, - piktinosi Janina Jurkonienė.

Pasak moters, išeitį vietiniai mato tik vieną – nutiesti naują maždaug 200 metrų kelią nuo kelio į Kauno oro uostą iki UAB „Aviacijos paslaugų centro“ teritorijos. Šis kelias jau buvo pradėtas rengti, tačiau dėl neaiškių priežasčių padaryti tik keli pylimai. Jei toks projektas būtų įgyvendintas, vilkikai nuo gyvenamųjų namų važiuotų bent per šimtą metrų.

Pareigūnais nebetiki

Alyvų gatvės gyventojai nebesitiki ir pareigūnų pagalbos. Žmonės prisimena, kaip kartą kreipėsi į Visuomenės sveikatos centro specialistus. Šie atvažiavo matuoti triukšmo lygio, tačiau nesėkmingai – specialistų apsilankymo metu vilkikai nevažiavo.

„Aišku, kad kažkur nutekėjo informacija. Tik jie išvažiavo, iškart sunkvežimiai užgriuvo. Prašėme, kad triukšmo matavimo įrangą paliktų bent savaitei, tačiau to padaryti negalėjo“, - sakė J. Jurkonienė.

Minėtą situaciją lrytas.lt patvirtino ir Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Ramutė Smolskienė. Pasak moters, atsižvelgus į gyventojų skundus vėlų vakarą buvo organizuotas triukšmo ir teršalų patikrinimas. Tačiau tuo metu Alyvų gatve nevažiavo nė vienas vilkikas.

„Pačių įmonių tikrinti mes neturime teisės, todėl padarėme tai, ką galėjome, nusiuntėme laboratoriją. Kadangi nevažiavo nė vienas vilkikas, neužfiksuota ir jokių pažeidimų“, - sakė R. Smolskienė.

Kad vilkikų srautas nuolatinis, patvirtina ir antstolės Sonatos Vaicekauskienės raštas. Moteris oficialiai patvirtino, kad jos apsilankymo metu vos per pusvalandį pravažiavo dešimt vilkikų.

Namai dreba ir naktį

Įsitikinti Alyvų gatvės gyventojų problema – nesunku. Užtenka užsukti į svečius. Nors kai kurie namai - su specialiais garsą slopinančiais langais ir papildomai izoliuotomis sienomis, įkyrus triukšmas girdisi. Jau nekalbant apie jaučiamą vibraciją.

Dar viena problema – vilkikų eilės. Kartais sunkvežimiai sustoja per visą gatvę. Tuomet gyventojams net išvažiuoti iš namų kiemų neįmanoma. Jau nekalbant apie nuolat veikiančius vilkikų variklius, nes žiemą vairuotojai šildosi.

„Konfliktų dėl kelio iš kiemo nuolat kyla. Jau net nebekviečiame policijos, nes gaila pareigūnų. Nekalti ir vairuotojai, nes jie neturi kur dėtis. Būna net muštynių, vyras kartą susikibo su rusu vairuotoju, kuris, užuot atlaisvinęs kelią, puolė keiktis ir stumdytis“, - pasakojo Alyvų gatvės gyventoja.

Darbo metu karmėlaviškiai vilkikus dar pakęstų. Tačiau grįžę namo jie nori ilsėtis, o UAB „Aviacijos paslaugų centras“ veikia visą parą. Susisiekti su įmonės vadove Jūrate Šupiniene lrytas.lt žurnalistui nepavyko.

Paskutinė instancija – savivaldybė?

Pirmadienį grupė Alyvų gatvės gyventojų kartu su lrytas.lt žurnalistu apsilankė ir Kauno rajono savivaldybėje. Tačiau po diskusijos su meru Valerijumi Makūnu karmėlaviškiai išėjo neišgirdę nieko naujo.

„Visi žadėjo panašiai. Darysim, žiūrėsim. Ir ką? Dešimt metų kenčiam ir dar neaišku, kiek kęsim. Bent jau išklausė ir pažadėjo atvažiuoti apžiūrėti. Vienaip ar kitaip daugiau eiti nebėra kur – savivaldybė mums yra paskutinė instancija“, - kalbėjo žmonės.

Tuo tarpu bėdas išdėstyti atėjusius žmones V. Makūnas skubėjo raminti. Esą savivaldybė daro viską, kas jos valioje, tačiau nėra iš kur paimti pinigų, o tokie projektai, kaip Karmėlavos aplinkkelis, ir minėta Alyvų gatvės problema turėtų būti sprendžiami kompleksiškai.

„Jei turėčiau tuos 200 tūkst., kurių reikia nutiesti tą kitą kelią, padėčiau jums ant stalo. Deja, tų pinigų nėra. Ir nežinia, kada bus, nes naujo kelio projektą Vyriausybė nukėlė į rezervinių projektų sąrašą. Mes nuolat prašome jį įgyvendinti, bet nieko negalime padaryti“, - tikino politikas.

Tačiau savivaldybės klerkams niekaip nepavyko įtikinti žmonių, kad nuolat jų gatvėje apsilankantys kelių projektavimo specialistai nelinki nieko blogo. Karmėlaviškiai įsitikinę – po rekonstrukcijos gatvė taps amžina vilkikų trasa. Verčiau tuos pinigus panaudoti jau minėtam keliui  į UAB „Aviacijos paslaugų centrą“ tiesti.

„Kol kas daromas tik projektas, nėra skirta jokių pinigų, nes kol nėra projekto, negalime prašyti lėšų. Gatvės rekonstrukcija nesusijusi su vilkikų srautais“, - sakė V. Makūnas.

Kovos iš paskutiniųjų

Nepaisant mero pažadų bandyti spręsti problemą, Alyvų gatvės gyventojai žada nenurimti net trumpam. Vieną kartą karmėlaviškiai jau buvo ėmęsi kraštutinių priemonių. Tuomet neapsikentę didelio eismo žmonės reikalavo išasfaltuoti jų gatvę. Kadangi valdininkai į prašymus neįsiklausė, gatvėje vietiniai iškasė griovį ir taip išsikovojo asfaltą.

„Tuomet man žadėjo iškelti bylą. Bet aš nebijau. Mes tikrai kovosime dėl to, kad gyventume ramiai, o vasarą vaikai be triukšmo ir išmetamųjų dujų smarvės galėtų išeiti į kiemą“, - tvirtino J. Jurkonienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kaip JAV įvertino V. Putino provokaciją perbraižyti sienas?