Už nelegaliai sugautą žuvį – dešimt kartų didesni įkainiai

Po įžūlaus brakonieriavimo atvejo, kai per vieną vakarą Šiaulių rajone nušauta dešimt elnių ir trys stirnos, aplinkos ministras Valentinas Mazuronis ėmėsi neatidėliotinų veiksmų, siekiant apsaugoti mūsų šalies laukinės gyvūnijos išteklius. Nuo pirmadienio paskelbti nauji baziniai įkainiai žuvų ištekliams padarytai žalai, kurie padidėjo iki dešimties kartų. Pinigai, surinkti už žalos atlyginimą skiriami aplinkos apsaugos rėmimo programai vykdyti.

Gerokai didesni įkainiai už nelegaliai sugautą žuvį turėtų skatinti žvejybos mėgėjus ir verslininkus laikytis taisyklių.<br>J. Stacevičius
Gerokai didesni įkainiai už nelegaliai sugautą žuvį turėtų skatinti žvejybos mėgėjus ir verslininkus laikytis taisyklių.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

2013-01-28 13:16, atnaujinta 2018-03-13 03:11

Už itin vertingas žuvis – lašišas ir šlakus nuo šiol teks sumokėti ne 200 litų, o 2000 litų. Žalos įkainiai už neteisėtai sugautą aštriašnipį eršketą, šamą, ungurį ar skersnukį padidinti penkis kartus.

Brakonierius už tokią žuvį turės atlyginti jau nebe 200 litų, o 1000 litų žalą. Penkis kartus daugiau įkainotas ir neteisėtai sugautas kiršlys, lydeka, margasis upėtakis, salatis, sykas, sterkas, ūsorius, vėgėlė. Įkainis už tokią žuvį padidintas nuo 100 iki 500 litų.

Pasak aplinkos viceministro Lino Jonausko, jei pažeidimas padarytas ichtiologiniame draustinyje ar gamtiniame rezervate, taikomas trigubas žalos įkainis. „Už neteisėtai pagautą šlakį ar lašišą Minijos upėje, Jūros ar Šventosios upėse (draustinio teritorijoje) teks atlyginti po 6 tūkst. Lt“, - sakė viceministras.

Už kiekvieną kiršlį, lydeką, upėtakį, salatį, ūsorių, ar vėgėlę teks sumokėti 1,5 tūkst. Lt, už ungurį ar šamą - 3 tūkst. Lt.

Žvejas, neteisėtai sugavęs dešimt karšių Minijoje ar Kuršių mariose tarp Atmatos ir Skirvytės upių mažesniu kaip vieno kilometro atstumu nuo kranto turės atlyginti 6 tūkst. Lt žalą.

„Aplinkos ministerijos tikslas ne surikti kuo daugiau pinigų, imtis prevencinių priemonių. Tikimės, kad šalyje ženkliai sumažės brakonieriavimo lygis. Juk nusipirkti legaliai pagautą žuvį bus kur kas pigiau, negu susimokėti už gamtai padarytą žalą“, - teigė L. Jonauskas.

Penkis kartus didesnis ieškinys bus pateiktas ir už neteisėtai sugautą baltąjį amūrą, karpį, karšį, lyną, menkę, otą, plačiakaktį, šapalą, žiobrį - nebe 40 Lt,o 200 už kiekvieną žuvį.

Už neteisėtai sugautą stintų kilogramą atlyginti teks 50 Lt žalą, už plekšnių kilogramą 20 Lt, už strimelių ar šprotų - 10 Lt žalą.

Už žvejybos leidimus surinkti pinigai skiriami žuvų veisimo ir išsaugojimo fondui. Pernai už žvejybos leidimus surinkta 1,8 mln. Lt, šiemet  - jau beveik 2 mln. Lt. „Kadangi Lietuvoje itin populiari poledinė žūklė, žvejybos entuziastai noriai perka leidimus", - tikino viceministras.

Nelegaliai žvejojančių - 5 proc.

Sausio 26-27 d. aplinkosaugininkai surengė visuotinį reidą. Inspektoriai patikrino beveik 4 tūkst. žvejų mėgėjų. Palyginti nedaug, 5 proc.  patikrintųjų, nebuvo įsigiję žvejybos leidimų. Reido metu privalomų smaigų neturėjo 18 pro. patikrintųjų žvejų. Inspektoriams teko konfiskuoti draudžiamus žvejybos įrankius ir priemones - 164 skritulius, 3 grąžtus.

Žvejybos leidimas dviems paroms kainuoja 5 Lt, mėnesiui - 20 Lt, metams -  50 Lt.

2012 metais buvo nupirkta 100 tūkst. žvejybos leidimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.