Vieni Seimo naujokai automobiliams švaisto, kiti – taupo

Rinkdamiesi automobilius naujieji parlamentarai skirtingai leidžia mokesčių mokėtojų pinigus. Taupesni perka korėjietiškus automobilius, norintys daugiau prabangos – vokiškus.

Dėl augančio Seimo narių ir darbuotojų automobilių skaičiaus pievoje prie parlamento įrengta nauja stovėjimo aikštelė.<br>Justinas Stacevičius
Dėl augančio Seimo narių ir darbuotojų automobilių skaičiaus pievoje prie parlamento įrengta nauja stovėjimo aikštelė.<br>Justinas Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jan 29, 2013, 12:19 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 1:09 AM

Iš kiek daugiau nei šešiasdešimties naujų Seimo narių įsigyti ar išsinuomoti naujus automobilius pirmaisiais darbo mėnesiai suskubo dvylika politikų. Dar apie dešimt parlamentarų šiuo metu naujų automobilių aktyviai ieško.

Tiesa, kai kurie Seimo naujokai automobilių, matyt, nepirks, nes vengia vairuoti arba to daryti negali dėl prastos sveikatos.

Seimo nariams automobiliai, jų priežiūra, draudimas ir degalai apmokami iš valstybės biudžeto. Kiekvieną mėnesį šioms ir kitoms kanceliarinėms išlaidoms Seimo narys gauna po maždaug 2160 litų.

V. Vonžutaitė mėgsta prabangą

Iš naujųjų Seimo narių praėjusiais metais daugiausia valstybės biudžetui kainavo „darbietės“ Vitalijos Vonžutaitės automobilio nuoma. Per pusantro mėnesio tam išleista 2420 litų.

Dėl Darbo partijos juodosios buhalterijos bylos išgarsėjusi Seimo narė portalui lrytas.lt tvirtino minėtą sumą panaudojusi trumpalaikei „Mercedes-Benz“ markės automobilio nuomai.

„Ateityje nuomosiu kitą automobilį“, - nedaugžodžiavo Seimo narė.

Antras pagal išlaidas buvo kitas „darbietis“ - Raimundas Markauskas, praėjusiais metais išsinuomojęs nemažą visureigį „Nissan X-Trail“. Per mėnesį šio automobilio nuoma valstybei kainuos apie 1400 litų.

„Automobilį nuomojau Alytuje iš vietos verslininkų. Ten pasirinkimas mažesnis nei Vilniuje, tačiau norėjau paskatinti vietinį verslą“, - sakė Seimo narys.

Šiais metais automobilius nuomojančių Seimo naujokų padaugėjo, todėl lyderių pagal išlaidavimą pozicijos turėtų keistis. Štai konservatorius Sergejus Jovaiša kas mėnesį apie 1700 litų turės mokėti už „Subaru Forester“ nuomą. Buvęs krepšininkas rinkosi didelį automobilį, kad „kojos tilptų“. Naujai iškepto politiko ūgis – 1,95 m. 

Kitas „darbietis“ Raimundas Paliukas išsirinko „Volkswagen Passat“. Malonesnės kelionės į Klaipėdą nauju automobiliu jam kas mėnesį kainuos apie 1600 litų.

Tiek pat už automobilį kas mėnesį reikės atseikėti ir Seimo nariui iš Panevėžio - „darbiečiui“ Petrui Narkevičiui. Jis išsirinko „Volkswagen Touareg“, nes tokio paties modelio automobilį jau turėjo ir jis labai patiko.

Giminaičių skonis – panašus

Socialdemokratas Juras Požėla išsirinko „Subaru Outback“. Už visai neprastą automobilį kas mėnesį reikės mokėti 1070 litų.

„Nesiruošiu apgaudinėti valstybės bei rinkėjų ir pasibaigus Seimo kadencijai šį automobilį išsipirkti. Todėl mėnesinės įmokos nėra tokios didelės. Neturiu tikslo, kad automobilio likutinė vertė po ketverių metų būtų kuo mažesnė“, - tvirtino jaunasis socialdemokratas.

Išsipirkti automobilį baigus darbą Seime draudžiama, tačiau kai kurie parlamentarai vis tiek susigundo tokia galimybe. Prokurorai jau domisi taip pasielgusiu praėjusios Seimo kadencijos parlamentaru konservatoriumi Petru Luomanu.

Panašų skonį transporto priemonėms, matyt, turi Seimo nariai „darbiečiai“, brolis ir sesuo Sergejus ir Larija Dmitrijevai. Jie abu išsirinko „Hyundai“ markės automobilius. Sergejus – „IX 35“, o Larisa – „I 30“.

„Per mėnesį mokėsiu apie 1300 litų. Mašina gera, patogi, šilta. Norėjau, kad kaina būtų priimtina, liktų pinigų benzinui, būtų navigacija, jutikliai, padėsiantys statant mašiną, kad kam į galą neįvažiuočiau“, – pasakojo Seimo narė.  

„O ar turiu apie tai pasakoti?“ - išgirdęs lrytas.lt klausimą apie naują automobilį nustebo socialdemokratas Domas Petrulis. Paaiškinus, kad už automobilį moka mokesčių mokėtojai, Seimo narys išklojo viską. „Turėjau 14 metų senumo BMW, o dabar vairuoju „Hyundai I 40“. Mašina nauja, rinkausi pigesnę, žemesnės klasės, tačiau esu labai patenkintas“, - papasakojo naujasis parlamentaras.

Lenkas Zbignevas Jedinskis gyvena atokiau nuo pagrindinio kelio, todėl pasirinko visureigį „Honda CR-V“. Už jį kas mėnesį mokės po 1300 litų.

„Darbietis“ Darius Ulickas nuomoja dešimties metų senumo BMW, su kuria važinėjo vadovaudamas bendrovei „Grąžtai“. Patikusį automobilį iš buvusios darbovietės jis nuomoja už 900 litų per mėnesį.

Skundėsi degalų kainomis

Seimo nariai pasakojo rinkęsi gerus ir saugius automobilius, nes jiems reikės įveikti didelius atstumus. Pasirinkę visureigius aiškino tai darę dėl prastesnių kaimo kelių, kuriais teks važinėti lankant rinkėjus.

„Ar jūs žinote, kiek kainuoja nuvažiuoti į Šilutę ir atgal? Kai tokios kainos, nėra už ką automobilį nuomoti“, - pastebėjo Seimo narys socialdemokratas Artūras Skardžius.

Tik degalams ir automobilio priežiūrai kanceliarines lėšas žada naudoti į Seimą išrinktas buvęs FNTT vadovas Vitalijus Gailius. Pakruojo-Joniškio apygardoje išrinktas politikas, šiuo metu vairuojantis 2007 m. pagamintą „Škodą“, sakė, kad naujo automobilio nuomai pinigų neužtektų.

Dar didesnę problemą turi Lenkų rinkimų akcijos atstovas Juzefas Kvetkovskis. Seimo nariui greitai sukaks 74 metai. Jis jau negali savarankiškai vairuoti.

„Paskaičiavau, kad samdytis vairuotoją būtų labai brangu. Jei vairuotų kas nors iš artimųjų, galėtų kilti problemų. Dabar, kai reikia, paveža draugai, išsikviečiu taksi“, - pasakojo politikas.

Automobilį rasti nelengva

Socialdemokratė Kristina Miškinienė iš Druskininkų sako, kad ieškoti automobilio neturi laiko. Savąjį ji palieka namuose šeimai, todėl visada ieško galinčių pavežti į Vilnių ir atgal.

„Norėčiau keturių varomų ratų visureigio, tačiau jie labai brangūs. Ieškau gero automobilio, nes esu išrinkta pagal partijos sąrašą, ketinu daug keliauti po Lietuvą“, - pasakojo kita socialdemokratė Giedrė Purvaneckienė.

Seimo nare tapusi buvusi Vaiko teisių apsaugos kontrolierė socialdemokratė Rimantė Šalaševičiūtė sako laukianti pavasario, kol nutirps sniegas. Tada ji bandys vairuoti dukros automobilį su automatine pavarų dėže. Jei patiks, nuomos arba pirks tik tokį.

Automobilio paieškos sunkios ir po kelių kadencijų pertraukos į Seimą grįžusiam „darbiečiui“ Eduardui Šablinskui. Dabar jis vairuoja neekonomišką 1995 m. gamintą „Mercedes-Benz“.

Seimo narys nevaldo vienos kojos, todėl vairuoti tokį automobilį yra kančia. Jis ieško aukšto automobilio, su automatine pavarų dėže.

„Tačiau tokios mašinos labai brangios“, - skundėsi parlamentaras.

„Darbietis“ Valdas Skarbalius svajoja išsinuomoti mikroautobusiuką, kuriame galėtų įkurti savo kilnojamąjį biurą ir važinėti po Lietuvą. Tačiau dabar jam toks pirkinys esą per brangus, todėl greičiausiai teks apsistoti ties „KIA Optima“.  

Vairuoti senienas - ne gėda

„Drąsos kelio“ atstovas Algirdas Patackas vairuoja 1998 m. gamintą „Seat“, tačiau mielai keliauja traukiniais ir autobusais, todėl kol kas nesinaudoja galimybe pakeisti automobilį.

„Darbietė“ Audronė Pitrėnienė, išrinkta Skuodo-Mažeikių apygardoje, važinėti didelius atstumus baiminasi, todėl nuomoti mašinos kol kas nenori.

„Važinėju traukiniu. Vyras mane pasitinka stotyje Plungėje. Vilniuje į stotį nuvažiuoti paprasta, o po Skuodą ir Mažeikius keliauju savo automobiliu“, - prisipažino Seimo narė.

„Darbietis“ Petras Čimbaras sako turįs tris mašinas. Visos labai brangios, todėl įsigyti dar vienos jis neketina.

„Pas ūkininką be džipo juk nenuvažiuosi. O pati mieliausia man yra 1989 metais gaminta BMW 525, dar niekada negedusi. Važinėsiu su ja, kol važiuos“, - pripažino Molėtuose išrinktas politikas.

„Drąsos kelio“ formalus lyderis Jonas Varkala turi prieš kelerius metus už pusantro tūkstančio litų pirktą 22 metų senumo „Citroen“, tačiau dabar jis dėl šalčio ne visada užsiveda.

„Esu suvalkietis, todėl norėčiau pirkti kokį nors pigesnį visureigį, o ne nuomoti, tačiau dabar tam neturiu pinigų“, - pripažino J. Varkala.

Bijo visuomenės nuomonės

Buvęs STT darbuotojas Povilas Urbšys, vairuojantis penkerių metų senumo „Volkswagen Golf“ automobilį, įsitikinęs, kad dabartinė sistema yra neskaidri.

„Seimo kanceliarija galėtų automobilius centralizuotai nuomoti visiems nariams, nes taip valstybei būtų pigiau. Dabartinė tvarka kelia visuomenės pasipiktinimą. Jei man reikės automobilio, aš skolinsiuosi iš banko arba pirksiu iš savų pinigų“, - tvirtino jokiai partijai nepriklausantis Seimo narys.

Kitas Seimo naujokas socialdemokratas iš Šiaulių Arvydas Mockus taip pat pastebėjo, kad skaičiuojant kiekvieną išleistą litą parlamentarai tapo apkalbų objektu.

„Nenoriu tapti kritikos taikinu. Jei reikės, automobilį nuomosiu už savo pinigus“, - sakė dabar žmonos automobilį „Volkswagen Touareg“ vairuojantis Seimo narys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.