JAV organizacijų nariai iš Rusijos evakuoti į Lietuvą kartu su šeimomis

Amerikiečių nevyriausybinės organizacijos „National Democratic Institute“ (NDI) ir „International Republic Institute“ (IRI) ne tik uždarė savo padalinius Rusijoje, bet ir išvežė juose dirbusius rusus su visomis šeimomis į užsienį. Ta užsienio šalis yra Lietuva. Pasak darbuotojų, organizacijų vadovybė baiminasi dėl jų politinio persekiojimo.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 30, 2013, 1:21 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 11:22 PM

NDI ir IRI padaliniai Rusijoje buvo uždaryti 2012 m. pabaigoje. Tuomet IRI vadovas senatorius Johnas McCainas šį sprendimą paaiškino sugriežtintais Rusijos Federacijos įstatymais dėl nevyriausybinių organizacijų. Jis tai įvertino kaip Rusijos valdžios kerštą už „Magnitskio sąrašą“. Tačiau, kaip išsiaiškino kommersant.ru, paprasčiausiu įstaigų uždarymu tai nesibaigė. NDI ir IRI, sunerimę dėl savo Rusijos darbuotojų likimo, kartu su šeimomis juos išvežė į Lietuvą.

Kalbama apie septynis visu etatu dirbusius darbuotojus, įskaitant filialų vadovus Tamerlaną Kurbanovą ir Nataliją Budajevą. „NDI Rusijoje paliko tik buhalterį, kuris dirba pagal įgaliojimus ir atlieka minimalią funkciją – rengia finansines ataskaitas. Tačiau dabar NDI vadovybė rimtai baiminasi ir dėl jo likimo“, - pasakojo vienas iš Rusiją palikusių darbuotojų, panorėjęs likti anonimu.

Priėmus įstatymus, apsunkinančius nevyriausybinių organizacijų veiklą, pas NDI ir IRI padalinių vadovus apsilankė Rusijos saugumo darbuotojai.

„Mes dirbome vis didėjančio nervingumo aplinkoje. Centrinėje JAV būstinėje žinojo, kad čia didėja priešiška atmosfera, - pasakojo organizacijos darbuotojas. - Remdamiesi tuo, kad mums neleidžiama dirbti, jie nusprendė uždaryti Rusijos padalinį. O žinodama, kad mums grasino kaltinimais valstybės išdavyste, vadovybė pasiūlė išvykti ir organizavo išvykimą į Lietuvą“.

Pagrindinė rūpesčio dėl NDI ir IRI personalo likimo priežastis buvo Rusijos Federacijos Baudžiamojo kodekso straipsnių pataisos dėl valstybės išdavystės ir šnipinėjimo, kurias Valstybės Dūma priėmė 2012 m. rudenį. Pagal šias pataisas asmeniui, „įvykdžiusiam konsultacinę pagalbą užsienio organizacijai“, gali grėsti iki 20 metų kalėjimo, jeigu bus įrodyta, kad ši struktūra užsiėmė „veikla, nukreipta prieš Rusijos saugumą“.

„Saugumo organų atstovai davė užuominas, kad naujasis įstatymas dėl valstybės išdavystės gali būti plačiai interpretuojamas, ir esant reikalui jie tuo gali pasinaudoti“, - sakė amerikiečių nevyriausybinių organizacijų darbuotojai.

Šiuo metu Rusijos NDI ir IRI darbuotojai yra Vilniuje. „Lietuvos valdžia sprendžia klausimą dėl darbo vizos suteikimo. Bet mes baiminamės, kad jie nepanorės to daryti, kad neįsiveltų į naują konfliktą su Rusija, iš kurios jie perka dujas“, - sakė nevyriausybininkai. Tokiu atveju išvažiavusieji svarsto galimybę prašytis politinių pabėgėlių statuso kitose ES šalyse.

Jų darbdaviai amerikiečiai, panašu, kol kas nenori afišuoti savo darbuotojų problemų. NDI biure JAV žurnalistams pranešė, kad jie svarsto „būdus, kaip organizacija galėtų efektyviau tęsti savo misiją“. IRI išvis atsisakė tai komentuoti.

Rusijoje NDI ir IRI užsiėmė demokratinės visuomenės plėtros programomis, rengė užsienio specialistų seminarus ir organizavo Rusijos politikų išvykas į rinkimus kitose šalyse. „Tai svarbi patirtis, mokant politinių technologijų, daugelis sėkmingų Rusijos politikos technologų dalyvavo NDI ir IRI programose“, - aiškino politologas ir buvęs deputatas nuo partijos „Vieninga Rusija“ Sergejus Markovas, dešimt metų dirbęs NDI vyresniuoju moksliniu konsultantu.

JAV atstovybėje Rusijoje pareiškė, kad jiems yra žinoma apie problemas, su kuriomis IRI ir NDI susidūrė Rusijoje, ir pabrėžė, kad jie „kaip ir anksčiau, rūpinasi dėl kai kurių neseniai priimtų įstatymų ir žengtų žingsnių, kurių rezultatu tapo apribojimai Rusijos pilietinės visuomenės atžvilgiu“.

„Tai precedento neturintis sprendimas, panašių atvejų pastaraisiais metais Rusijoje tikrai nebuvo, - apie NDI ir IRI išvykimą sakė politologas Aleksejus Makarkinas. - Amerikiečių logika atrodo suprantama: Rusija nenutrauks diplomatinių santykių su JAV, bet keršys už „Magnitskio sąrašą“ visais kitais įmanomais būdais. Jeigu jau priimami įstatymai apie užsienio agentus ir nevyriausybines organizacijas – nedera rizikuoti ir laukti, kol jie bus pritaikyti“.

„Šis sprendimas absoliučiai atitinka pastarojo meto tendencijas, - sako Carnegie centro ekspertė Marija Lipman. - Jeigu jie tikrai evakavo darbuotojus, vadinasi, laiko padėti keliančia nerimą. Negalima sakyti, kad tai nepagrįsta“. Pasak M. Lipman, šiuo metu „visais lygmenimis“ kritikuojamas bendradarbiavimas su JAV ir bet kokių nevyriausybinių organizacijų veikla, susijusi su rinkimų stebėjimu ir kitais politiniais veiksmais.

BBC Rusijos tarnybos žiniomis, dalis rusų, tarp jų ir IRI Maskvos padalinio vadovė N. Budajeva, į Vilnių išvyko dar 2012 m. pabaigoje. Kitus darbuotojus amerikiečių institutai išvežė jau po naujametinių švenčių.

BBC šaltinio teigimu, Rusijos piliečiai, dirbę šiose organizacijose, nebuvo atleisti. Abi amerikiečių organizacijos planuoja tęsti pilietinės visuomenės ir demokratijos plėtros darbą Rusijoje, nepaisant Maskvos padalinių uždarymo.

IRI programos Baltarusijos piliečiams jau seniai organizuojamos iš Lietuvos.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kaip JAV įvertino V. Putino provokaciją perbraižyti sienas?