Silpnaregio premjero aplinka - irgi akiniuota

Dažnai sakoma, kad akinius ant nosies užsisodina knygų graužikai. Esą jie vaikystėje daug skaitė, slėpdamiesi nuo tėvų Marko Twaino „Heklberio Fino nuotykius“ krimto po antklode pasišviesdami prožektoriumi. Be to, stori jų akinių stiklai nuolat vertė kęsti klasės draugų patyčias.

Akinius nešioja teisingumo ministras J. Bernatonis, premjeras A. Butkevičius, ūkio ministrė B. Vėsaitė, socialinės apsaugos ir darbo ministrė A. Pabedinskienė, krašto apsaugos ministras J. Olekas, švietimo ir mokslo ministras D. Pavalkis.
Akinius nešioja teisingumo ministras J. Bernatonis, premjeras A. Butkevičius, ūkio ministrė B. Vėsaitė, socialinės apsaugos ir darbo ministrė A. Pabedinskienė, krašto apsaugos ministras J. Olekas, švietimo ir mokslo ministras D. Pavalkis.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

2013-01-30 10:53, atnaujinta 2018-03-12 23:38

Tačiau dabartinės Vyriausybės akiniuočiai griauna tokius mitus.

Nešioti akinius ministrai pradėjo dar prieš įnikdami į skaitymą, būdami penkerių, arba jau suaugę. Ir nė vienas nesutiko su mintimi, kad jie dėl akinių tapo protingesni ar mokykloje dėl to patyrė patyčias. Aksesuaras ant nosies jiems – paprasčiausias regos sutrikimo požymis.

Plikiai ir akiniuočiai

„Visus drąsiai vadinu plikiais ir ačkarikais, nes pats toks esu. Nuo 8 ar 9 klasės nešioju akinius. Kada supratau, kad prastai matau? Gal su ragatke šaudydamas?“ – juokavo švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis.

52-ejų politikas nesutiko su štampu, esą akiniuočiai – protingesni žmonės. „Tai daugiau genetikos ir mitybos reikalas. Jei pažiūrėsite į japonų ar korėjiečių mokinius, jie ten visi su akinukais. Tada juos visus reikėtų vadinti protingesniais“, - dėstė ministras.

Jo tėvai – demokratiški, jei sūnus skaitydavo naktimis knygas, nebarė. „Visą laiką turėjau savo kambarį. Pats spręsdavau, ką daryti. Daug skaitydavau. Mano paauglystės knygos – detektyvai, istorinės knygos, kelionių aprašymai, nuotykiai“, - vardijo gydytojas.

Mokykloje „darbiečio“ akiniai krito ir dužo – tekdavo pasistumdyti su bendraklasiais dėl stipresniojo vardo.  

Patyčių D. Pavalkis sako nepatyręs: „Mūsų akiniuočių koks trečdalis klasėje buvo, nebuvau balta varna.“

Jo akinių stiprumas – minus 5 dioptrijos. Blogiausia, anot „darbiečio“, kad regėjimas negerėja. „Tikėjausi, kad senstant „eis“ į pliusą, bet „neina“. Stabilus minusas“, – stebėjosi politikas.  

Nors ir nemėgsta kontaktinių lęšių – jie graužia akis, – kai slidinėja ar laipioja kalnais, naudoja vienkartinius. Ministras turi vienerius mėgstamus akinius ir vienerius atsarginius. 

Pirkti akinių - po baidarių žygio

„Ačiū, neprieštarauju, kai akiniuočius vadina protingais, daug skaitančiais. Skaičiau daug, man patikdavo nuotykių literatūra, savaitgalį nesikeldavau iš lovos, kol neperskaitydavau knygos“, - prisiminė krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Pradėjęs nuo juokų, vėliau pripažino, kad nesieja prasto regėjimo su skaitymu. Savo anūkams ministras linkėjo dažniau imti knygą į rankas, o akis saugoti atsisakant kompiuterio. „Ypač savo anūkams patariu skaityti. Jie kol kas be akinukų. Nuo knygų taip greitai neprastės regėjimas kaip nuo kompiuterio. Aiškinu, kad žymiai greičiau užsidės akinukus nei senelis, jei taip ilgai sėdės prie kompiuterio ekrano“, - dėl šešių vaikaičių nerimavo J. Olekas.

Mokykloje kitus jo klasės draugus vadindavo keturakiais ar akiniuočiais. O jam nekliuvo tokie vardai, mat akinius pradėjo nešioti kur kas vėliau.

Ministrui akinių prireikė prieš 8 metus. Socialdemokratas po vieno baidarių žygio grįžęs namo neperskaitė, kas laikraštyje parašyta.

Dabar politikas turi dvejus akinius. Vienus skaitymui, kitus – žiūrėti į tolį (plius 1 dioptrijos). „Prie naujos valdžios viskas tik į pliusą“, - apie dioptrijas paklaustas juokėsi socialdemokratas.

Šaipytis gali tik nevėkšlos

Ūkio ministrė Birutė Vėsaitė nuo 5-erių nešioja stiprius akinius storais stiklais.

„Mūsų lakais patyčių daug mažiau tarp vaikų buvo negu dabar. Pažiūrėkit, kas internete darosi, panašu, kad nelaimėlių tauta esame. Man gėda skaityti komentarus, - prisipažino ministrė. - Kad ir apie mūsų premjerą. Kaip galima tyčiotis iš žmogaus, kuris turi tam tikros rūšies negalią? Chamų karta.“

Politikei diagnozuotas astigmatizmas. Netinka jokie kontaktiniai lęšiai. Reikalingi skirtingi akiniai skaitymui, vairavimui.

„Dvejus nešiojuosi su savimi, trečius turiu automobilyje ir labai saugau, nes mėgstu pamesti“, - aiškino ministrė. Kartą savo akinius socialdemokratė paliko Europos Tarybos (ET) parlamentinėje asamblėjoje. Rūpestingi ET darbuotojai atsekė, kieno jie, ir grąžino.

Akiniai B. Vėsaitei atsieina ne taip ir pigiai. Per 1 tūkst. litų moteris moka vien už stiklus. „Man svarbu plonesnis stiklas, kad gražiai atrodyčiau. Rėmeliai nėra tokie svarbūs“, - tikino politikė.

Įvairiems gyvenimo atvejams

Akinius 59 metų teisingumo ministras Juozas Bernatonis kaip ir B. Vėsaitė nešioja nuo penkerių. Pas gydytoją jį nuvedė motina. Akinių stiprumas – plius 1 dioptrija. Akinius ministras keičia kartą per 2-3 metus.

Apie kontaktinius lęšius negalvojo. „Aš pripratęs prie akinių. Niekas nepažintų, jei būčiau be jų. Visose nuotraukose su akiniais, išskyrus ankstyvos vaikystės“, - pasakojo J. Bernatonis.

Mokykloje politikas patyčių nepatyrė, sako, kad visuomet labai rimtai atrodė. „Tais laikais nebuvo didelio rėmelių pasirinkimo. Dabar tai jau renkuosi, kokie patinka. Turiu ir kasdieninius – vienus skaitymui, kitus bendram gyvenimui. Kitus turiu išeiginius akinius, kuriuos užsidedu į renginius, su kuriais fotografuojuosi“, - vardijo socialdemokratas.

Iš viso jis suskaičiavo 5-erius akinius, kuriuos „dar galima nešioti“.

Su akiniais - didžioji dalis

Šešioliktoje Vyriausybėje nuolat akinius nešioja aštuoni jos nariai.

Tai - ir premjeras Algirdas Butkevičius, teisingumo ministras Juozas Bernatonis, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė, švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis, finansų ministras Rimantas Šadžius, ūkio ministrė Birutė Vėsaitė.

Su akiniais neretai galima pamatyti sveikatos apsaugos ministrą Vytenį Povilą Andriukaitį ir energetikos ministrą Jaroslavą Neverovičių.

Likusių keturių akys - stiprios. Vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas, žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna, aplinkos ministras Valentinas Mazuronis ir susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius akinių nenešioja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?