Mokesčių prislėgti klaipėdiečiai nuoskaudas liejo mitinge

Uostamiestyje nerimsta pyktis dėl šį mėnesį įsigaliojusios vietinės rinkliavos už automobilių statymą kiemuose. Nemažai miesto centre gyvenančių žmonių pakluso naujajai tvarkai ir jau pateikė prašymus įsigyti leidimus. Tačiau susitaikyti su prievole, kuri gerokai apsunkina čia gyvenančių ir dirbančių automobilių savininkų kasdienybę, pavyksta ne visiems. Savivaldybės tarybos sprendimu pasipiktinę gyventojai ketvirtadienį rinkosi į mitingą Atgimimo aikštėje.

Klaipėdiečiai mitinge keikė miesto valdžią, kuri esą nesirūpina gyventojų gerove.<br>E. Petkutė
Klaipėdiečiai mitinge keikė miesto valdžią, kuri esą nesirūpina gyventojų gerove.<br>E. Petkutė
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Jan 31, 2013, 1:00 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 9:26 PM

Keliasdešimt klaipėdiečių liejo savo įtūžį ant miesto valdžios ir jos priimtą sprendimą vadino absurdišku. Apmokestinus ne tik miesto aikštes, skverus ir gatves, bet ir daugiabučių kiemus, esą bus padaryta daugiau žalos, nei naudos.

Tokios pačios nuomonės laikosi ir 10 Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narių, ketvirtadienį vykusiame posėdyje pritarę Tarybos narės socialdemokratų atstovės Lilijos Petraitienės parengtam sprendimo projektui, kuriuo būtų atšaukta naujoji tvarka, o rinkliava galiotų tik jau anksčiau numatytose vietose. Tačiau didžioji dalis miesto politikų šios iniciatyvos nepalaikė.

Mokestis - be išlygų

Prie mitinguotojų prisidėjo ir Klaipėdos senamiesčio verslininkai, taip pat Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų nariai – iš viso apie pustrečio šimto įmonių, kuriems taip ir nepavyko įtikinti vietos valdžios, kad naujasis mokestis žlugdo verslą. Kavinių, restoranų ir parduotuvių savininkai stebėjosi, kad grandiozinius planus, kaip atgaivinti ištuštėjusį ir merdėjantį senamiestį kuriantys valdininkai ir politikai tuo pat metu jį dar labiau marina.

Keblumų dėl naujosios automobilių statymo apmokestinimo tvarkos patiria ir centrinėje miesto dalyje gyvenantys žmonės.

„Yra šeimų, kurios lanko savo senyvo amžiaus tėvus, gyvenančius miesto centre. Juos reikia maitinti triskart per dieną, ar pagalvojo mūsų valdžia, kad šitaip drasko šeimas, vaikai tolsta nuo tėvų. Juk kaskart atvykę pasisvečiuoti vos valandai kitai, turi mokėti mokestį – po tris litus už valandą. Tai absurdas!”, - piktinosi senamiestyje gyvenanti Klaipėdos senamiesčio verslininkų sąjungos pirmininkė Loreta Beržinskienė.

Verslininkai pasigenda ir aiškios informacijos, kur panaudojami iš vietinės rinkliavos surinkti pinigai. Jie reikalauja, kad Savivaldybės tinklalapyje būtų skelbiama informacija, kur tos lėšos panaudojamos. Valdžia esą neištesėjo ir kito prieš kelerius metus duoto pažado – mieste įrengti daugiau nemokamų stovėjimo aikštelių.

Kenčia ir gyventojai, ir įmonės

Klaipėdos miesto savivaldybės taryba sprendimą apmokestinti automobilių stovėjimą kiemuose priėmė pernai liepos 26-ąją. Juo gerokai praplečiamos mokamos automobilių stovėjimo zonos. Be jau galiojančių raudonosios, geltonosios ir žaliosios zonų atsirado ir mėlynoji, kurios dalimi tapo visi miesto centre esantys daugiabučių gyvenamųjų namų kiemai.

Butuose gyvenamąją vietą deklaravę asmenys už vieną šeimos automobilį per metus mokės 5 litus, už antrąjį ir kitus – po 250 litų. Įvesdama tokias naujoves Savivaldybė tikisi sumažinti transporto srautus, oro taršą ir paskatinti kuo daugiau gyventojų persėsti į autobusus.

Tikimasi, kad naujoji tvarka paskatins daugiabučių namų savininkus greičiau įteisinti aplink namus esančius sklypus, kad ir šie taptų gyventojų nuosavybe. Tai leistų apsitverti kiemą ir jame mašinas laikyti tik čia gyvenantiems žmonėms.

Savivaldybė yra numačiusi verslininkų automobilius apmokestinti riebiu tarifu – už vienos mašinos stovėjimą per metus įmonė turės pakloti tūkstantį litų. Bendrovių vadovai teigia, jog tokia papildomų mokesčių našta jiems sunkiai pakeliama. Dalis įmonių savo būstines iš miesto centro jau perkėlė į neapmokestintas zonas, kiti dar rengiasi tai daryti.

Sausį Savivaldybė jau priėmė per tūkstantį gyventojų prašymų gauti leidimą automobiliui laikyti. Kontrolieriai kol kas neskuba bausti tų, kurie kiemuose mašinas laiko neturėdami leidimo, apsiribojama įspėjimais. Imtis sankcijų žadama nuo balandžio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.