V. Vasiliauskas teisme pralaimėjo mūšį dėl visuomenės teisės žinoti

Lietuvos banko vadovas turėtų daugiau rūpintis skęstančiais bankais, o ne bylinėtis su žurnalistais. Tokią žinią šio banko valdybos pirmininkui Vitui Vasiliauskui pasiuntė  Vilniaus apygardos administracinis teismas.  Prašymą dienraštyje „Lietuvos rytas“ ir portale lrytas.lt paskelbtus teiginius pripažinti neatitinkančiais tikrovės - atmestas.

Prašymą dienraštyje „Lietuvos rytas“ ir portale lrytas.lt paskelbtus teiginius pripažinti neatitinkančiais tikrovės - atmestas.<br>D. Umbrasas
Prašymą dienraštyje „Lietuvos rytas“ ir portale lrytas.lt paskelbtus teiginius pripažinti neatitinkančiais tikrovės - atmestas.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-01-31 15:48, atnaujinta 2018-03-12 20:54

Praėjusių metų vasarį Seimo Antikorupcijos komisija tyrė buvusių Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) vadovų atleidimo iš pareigų aplinkybes. Politikai bandė išsiaiškinti, ar FNTT viršininkas Vitalijus Gailius ir jo pavaduotojas Vytautas Giržadas teisėtai neteko postų.

Per tyrimą buvo apklausti ne tik su šia istorija susiję pareigūnai ir politikai, bet ir dienraščio „Lietuvos rytas“ vyriausiasis redaktorius Gedvydas Vainauskas. Seimo nariai spėjo, kad FNTT vadovai iš postų buvo išversti dėl to, kad tuometis vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis įtarė juos nutekinus informaciją dienraščiui „Lietuvos rytas“ apie bankrutavusio banko „Snoras“ nacionalizavimą.

Tą kartą G. Vainauskas Seimo nariams pasakė, kad iš banko „Snoras“ buvusio prezidento Raimondo Baranausko „kelis kartus girdėjęs, kad Lietuvos banko vadovas V. Vasiliauskas jį raginęs dėl ramesnio gyvenimo atsisakyti „Lietuvos ryto“, reikliai vertinančio prezidentės veiklą, akcijų.“ Šiuos žodžius publikacijoje „Tyrėjais tapę politikai kasasi gilyn“ citavo dienraštis „Lietuvos rytas“ ir portalas lrytas.lt.

Todėl Lietuvos banko vadovas V. Vasiliauskas kreipėsi į Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybą.

Išsiaiškinusi situaciją žurnalistų etikos inspektorė Zita Zamžickienė priėmė sprendimą atmesti V. Vasiliausko skundą. Tačiau Lietuvos banko vadovas nenurimo ir kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą prašydamas panaikinti žurnalistų etikos inspektorės sprendimą ir pripažinti, kad „Lietuvos ryto“ paskelbti teiginiai buvo neatitinkantys tikrovės.

Sausio 28 dieną teismas nusprendė V. Vasiliausko skundą atmesti, nes „viešosios informacijos skleidėjai atliko viešojo sergėtojo vaidmenį ir pagrįstai, neperžengdami teisės skleisti informaciją ribų, informavo apie viešai žinomas aplinkybes“.

Teismas pabrėžė, kad G. Vainauskas, kalbėdamas Seimo nariams, nurodė informacijos šaltinį - R. Baranauską. O dienraštis ir portalas tiesiog citavo viešai pasakytus žodžius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.