Moters pilve chirurginį įnagį pamiršusiems medikams teks sumokėti 40 tūkst. litų

13 metų pilve medikų paliktą instrumentą nešiojusi ir didžiulius skausmus kentėjusi Valentina Baltrušaitytė gaus 40 tūkst. litų kompensaciją. Tokį sprendimą penktadienį priėmė Kauno apygardos teismas. Dėl patirtos skriaudos į teismą kreipusis V. Baltrušaitytė už 13 metų trukusį košmarą prašė 1,5 mln. litų kompensacijos, bet vėliau priteisti prašomą sumą sumažino iki 200 tūkst. litų.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Feb 1, 2013, 1:56 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 7:23 PM

Priteisdamas gerokai mažesnę nei reikalauta kompensaciją už patirtas kančias teismas motyvavo tuo, kad tai nebuvo tyčinė medikų veika. Teismas šioje istorijoje įžvelgė ir dalinę pačios ieškovės kaltę, esą ji pati ilgą laiką delsė kreiptis į medikus. Teismo sprendimu Šakių ligoninė V. Baltrušaitytei taip pat privalės atlyginti 2,5 tūkst. litų bylinėjimosi išlaidų, valstybei sumokėti 1,2 tūkst. litų už teismą išlaidas.

Kur kas mažesnę kompensaciją, nei buvo prašiusi, prisiteisusi moteris lrytas.lt žurnalistui sakė dar nežinanti, ar skųs šį Kauno apygardos teismo sprendimą. Jos advokatas minėjo, kad skundas greičiausiai bus pateiktas, nes klientės patirti išgyvenimai bei moralinė žala neprilygsta priteistai 40 tūkst. litų kompensacijai.

„Aš šitiek metų pilve nešiojausi iš chromo pagamintą instrumentą, kentėjau baisius skausmus, o ligoninė teigia, kad mano nusiskundimai nepagrįsti, ir teismo prašo atmesti ieškinį“, - teisme piktinosi buvusi Šakių ligoninės pacientė.

Moters pilve – medikų „pamirštas“ instrumentas

Ilgą laiką kentėjusi, mynusi įvairių gydymo įstaigų slenkstį, tik 2008 metų balandį moteris sužinojo tikrąją savo negalavimų priežastį: Šilainių poliklinikoje atliekant ginekologinę apžiūrą, specialistė užčiuopė kažką neįprasto. Netrukus Kauno klinikose buvo atliktas rentgeno tyrimas, po kurio ir paaiškėjo, kad ligonės pilvo ertmėje buvo metalinis svetimkūnis.

Beveik 300 gramų sveriantis instrumentas bukais kraštais – įspūdingo dydžio. Svetimkūnio ilgis – 28 centimetrai, plačiausioje dalyje plotis siekė 7 centimetrus, o storis – 0,2 centimetro.

Vilniaus greitosios pagalbos universitetinėje ligoninėje pacientei iš pilvo buvo išimtas chirurginis instrumentas – Reverdino kablys, savo forma panašus į bato padą. Juo prilaikomos žarnų kilpos, šiuo instrumentu žarnas galima nuspausti ar pastumti į šoną. Reverdino kablys naudojamas ir užsiuvant pilvo sienelę.

Pirmoji operacija – Šakiuose

Teismo medicinos instituto ekspertai teismui pateikė išvadą, kad svetimkūnis pilvo ertmėje galėjo atsirasti 1995 metais, kai Šakių ligoninėje V. Baltrušaitytei buvo pašalinta tulžies pūslė.

Tąsyk Griškabūdžio kaime gyvenusiai moteriai prireikė skubios chirurgų pagalbos dėl staiga prasidėjusio akmenligės priepuolio. Po operacijos V. Baltrušaitytei buvo neramu ir kankino nuojauta, kad kažkas su jos organizmu ne taip. Kūnas svetimkūnio ilgai netoleravo, juolab kad pilvo ertmėje bato padą primenantis instrumentas įsitaisė stačias.

„Braškes ravėdavau gulomis, negalėjau ilgai sėdėti. Streikavo ir virškinimo sistema, patyriau daugybę nepatogumų, apie kuriuos sveikas kasdienius darbus dirbantis žmogus net nesusimąsto“, - apie patirtą košmarą žurnalistams moteris.

Net trylika metų V. Baltrušaitytė nuolat kreipdavosi į gydytojus, mynė vietos ambulatorijos, Kauno poliklinikų slenksčius. Gydytojai vis konstatuodavo, kad moteris sveika, ir išleisdavo namo. Lemtingas vizitas Šilainių poliklinikoje atskleidė jos negalavimų priežastį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.