Žmogiškumas – pasirinkimo galimybė

Žmogaus gerumas – didžiausias man žinomas pranašumas. Kapitalizmo laikmetyje kada mes visi esame kelyje į pripažinimą, finansinę laisvę ir padėties užtikrinimą dažnai pamirštame, kad šiose lenktynėse su laiku, su aplinkiniais ir galu gale su pačiu savimi vis dar esame žmonės, kurie turi jausmus, kurie gali ir turi būti solidarūs supančiai aplinkai, nes joje mes gyvensime nelygu kokias aukštumas pasieksime.

Daugiau nuotraukų (1)

Paulius Boreika

Feb 1, 2013, 2:17 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 7:12 PM

Kai manęs, kaip investuotojo paklausia į ką dabar apsimoka investuoti labiausiai, aš turiu tik vieną atsakymą, kuriuo tikiu labiausiai, investuoti reikia į gerumą, jeigu pramonės šaka ar konkreti įmonė gali būti paveikta ekonominių realijų, tai gerumo sąvoka yra visiškai stabili. Nesvarbu kam jus dalinsit savo gerumą, svarbu dalinkitės juo, ir pamatysit kaip lengviau tuo keliu į finansinę ir asmeninę gerove eisit.

Pastarąjį dešimtmetį esu žmogus kuriam aktuali gyvūnų globa ir turiu daug realios praktinės patirties šioje srityje, kuri apima gyvūnus, žmones ir visuomenės solidarumo pokytį. Solidarumo sąvoka čia itin reikšminga, mes galime pasidžiaugti, kad visuomenė tampa solidaresnė viskam, gyvūnams, žmonėms, socialinėms problemoms, kitaminčiams, prieš dešimtmeti iškeldamas tema diskusijai „Verslo ir socialinės veiklos sinergija, abipusė nauda modernioje visuomenėje“, būčiau daug mažiau išgirstas nei kalbėdamas apie tai šiandien.

Dar daugiau šiandien mes galime įgyvendinti projektus, kurie iniciatyvos ir solidarumo dėka gali virsti ir virsta materialiais projektais, praturtinančiais mūsų visuomene. Aš noriu kalbėti apie kūryba ir pozytivuma, nes griauti ir niekinti visada lengviau, nei kurti. Tačiau niekintojai visada labai aktyviai rodo savo iniciatyvą, kad sumenkintu kūrėjų darbus,kodėl? atsakymo į ši retorinį klausimą sulaukti sunku, manau dalis visuomenės narių yra kaip rašė Seneka tiesiog šapeliai upėje, jie neina, juos neša.

Drąsūs niekintojai internetinėje erdvėje tokius kaip aš vadina „šunofilais“, jie sako, kad tokie kaip aš neturim draugų, šeimos, galų gale pinigų, kad mūsų gyvenimai žlugo dar tada kai tik pradėjom gyventi ir gaivališkai pradėjom paguodos ieškoti tarp gyvūnų, ėmėmės iniciatyvos juos globoti.

Dabar jau galiu tvirtai pasakyti, kad taip teigdami, jie perteikia savo gyvenimo nesėkmes, sutapatindami save su tariamai kitų, iniciatyvių, sėkmingų žmonių gyvenimais, patalogija yra tame, kad kritikai kartais sarkastiškai, o kartais ir piktai plūsdamiesi ant kažką darančių žmonių ir juos mokydami patys nedaro nieko. O nedaryti nieko ir yra baisiausia. Juk apie tuos kurie „vertes naujas pasiūlo, pasaulis mūsų sukas, negirdimai jis skrieja“.

Iniciatyva ir noras kuria stebuklus ir tai nėra vien žodžiai, aš esu proceso dalis, kuris tik įrodo, kad norint galima padaryt daug. Socialinė veikla su gyvūnais nėra tokia apibrėžtai ribota, kaip gali pasirodyti. Gyvūnais rūpinasi žmonės, taigi tai ir žmonių bendruomenė, kuri veikdama komandoje sukuria organziacinę struktūrą. Yra tokia sąvoka vertės inovacija, ji moko kaip kurti vertę žiūrint į procesą kitu kampu ir naudojant naujus metodus.

Aš manau mes tai pasiekėm, mes išplaukėm iš žydųjų vandenų į raudonuosius, vertės inovacijos požiūriu mes tapom imlūs, prisitaikantys, įdomūs ir atviri, tai priežastys kodėl tokia organziacija kaip „Penkta koja“ finansuojama tik fizinių ir juridinių asmenų parama gali per metus išgelbėti šimtus gyvūnų, kurie tampa žmogiško žiaurumo aukomis, mes sėkmingai įgyvendinam modernios prieglaudos ir dienos centro projektą.

Visa tai lemia, kad gyvūnais rūpinasi žmonės kurie kuria šią visuomenę tokią, kokia ir turi būti moderni, klestinčios šalies visuomenė. Mes nebūtinai turim būti turtingi, kad būtume dvasingi ir laimingi, bei užjaustume silpnesni, nesvarbu ar tai bus sužeistas piktadario šuo ar senas, vienišas kaimynas.

Gerumas nepaiso sezoniškumo, socialinės padėties ar kitų įsitikinimų, gerumas yra pats savaime. Kas yra žmonės kurie aukoja savo laiką dėl gyvūnų? Pikti, nelaimingi žmonės sako, kad tai labai ribotos asmenybės, turinčios daug kompleksų ir nemokantys bendrauti, vėlgi aš atsakau, tai jie patys apie savo gyvenimus kalba.

Žmonės kurie rūpinasi šia socialinę problema yra pavyzdys kiekvienam, nes jų veikla keičia pasaulį kuriame gyvename. Plati pasaulėžiūrą leidžia išplėsti socialinės veiklos spektrą gyvūnų globos srityje į kur kas platesnę sistemą, kuri apima jaunimą, žmones su negalę, žmones atsidūrusius visuomenės užribyje.

Veikla vardan bendro tikslo, kai ją motyvuoja nuoširdus noras, nugali viską ir sukuria stebuklą, išmokime dalintis gerumu, išmokime būti pakantūs vienas kitam ir siekiame savo tikslų, sau artimoje srityje, taip pakeisim daugiau nei tikimės, taip pasikeisim patys save.

Kiekvienam ateina laikas ne lozungais, o darbais įrodyti, kad jis,žmogus, lygesnis už visus, stovintis ant aukščiausio evoliucijos laiptelio, jeigu kam reikia tokios garbės, pirmyn, svarbu jūsų darbai būtų prasmingesni už žodžius.

Paulius Boreika yra VšĮ Penkta koja steigėjas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.