Daugiavaikė šeima: „Neškite pinigus, maisto nereikia!“

Kas yra padėties šeimininkas – šeima, iš mokesčių mokėtojų pinigų auginanti aštuonis vaikus, ar valstybė, nenorinti jai mokėti grynųjų pinigų ir siūlanti paramą maisto produktais?

Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Činkienė

Feb 4, 2013, 5:57 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 2:49 PM

Įžūlumo viršūne Ruklos (Jonavos r.) seniūnijos specialistai vadina vienos šiame miestelyje gyvenančios šeimos elgesį.

Prieš kelias dienas seniūnijos darbuotojai kartu su policijos įgaliotiniu patys tempė dėžes su maisto produktais į šios šeimos namus, mat žmonės atsisakė patys juos pasiimti iš parduotuvės, o aplinkiniams skundėsi, kad jų mažamečiai vaikai neturi ko valgyti.

Nors šeima yra socialiai remtina, maisto produktus pasiimti patys jie atsisakė aiškindami tuo, kad jiems reikia grynųjų, o ne maisto produktų.

Dalis pašalpos – produktais

Rukliškių šeima yra socialinės rizikos šeimų grupėje, todėl dalis pašalpos – apie 800 litų – jiems skiriama ne grynaisiais pinigais. Žmonės patys turi nueiti į vietinę parduotuvę ir išsirinkti prekes, kurių jiems reikia.

Kita dalis pašalpos – apie 900 litų – iki šiol buvo mokama grynaisiais. Pastarąjį kartą pašalpa mokėta sausio mėnesio antroje pusėje. Sutuoktiniai gavo 900 litų, bet mažiau nei per dvi savaites juos išleido.

Dabar jie skundžiasi nebeturintys pinigų vaistams, nes gavę pašalpą mokėjo skolas. Seniūnijos specialistams paaiškinus, kad likusi pašalpos dalis bus skiriama produktais, pora įpyko ir pareiškė maisto iš parduotuvės neimsianti.

Maistą vežė policijos automobiliu

Produktus teko vežti policijos įgaliotinio tarnybiniu automobiliu, nes į paprastą mašiną dešimt dėžių maisto produktų netilpo. Panašu, kad taksi paslaugas seniūnijai teks teikti ir toliau – vasario mėnesį grynųjų pinigų sutuoktiniai negaus visai.

Įpykę dėl tokio sutuoktinio elgesio seniūnijos specialistai svarsto kitą galimybę – nutraukti pašalpų mokėjimą ir ne maisto produktais, o išmokas pervesti į „Carito“ sąskaitą. Tai reiškia, kad vaikai būtų maitinami Rukloje veikiančiame dienos centre. Tokią galimybę, anot Ruklos seniūno Ginto Jasiulionio, įstatymas taip pat numato.

Pagal dabar galiojančius įstatymus, paramos gavėjai privalo atidirbti jiems paskirtą laiką visuomenei naudingų darbų.

„To praėjusį mėnesį jie nepadarė. Motyvas – vyras sirgo. Tačiau jis turėjo pristatyti nedarbingumo pažymą. Nors visą šią tvarką jie žino, pažymą pristatė maždaug po savaitės, kai baigėsi dokumentų pateikimo terminai.

Negana to, pats mačiau jį vaikštantį miestelio gatvėmis, jis dalyvavo bendruomenės susirinkime ir ne kartą buvo įspėtas, kad reikia atnešti nedarbingumo pažymėjimą, jei nori gauti socialines išmokas. To nedarė piktybiškai, manau, siekdamas sukelti konfliktą“, - piktinosi Ruklos seniūnas Gintas Jasiulionis.

Seniūnija yra pavaldi savivaldybei, todėl privalo laikytis visų dokumentų pateikimo terminų.

Šeimai neįtinka parduotuvė

Jei socialinė pašalpa nebus mokama grynaisiais pinigais, tuomet šeima norėtų produktus įsigyti Jonavos prekybos centre „Maxima“, o ne vietinėje „Aibės“ tinklo parduotuvėje. Tokį reikalavimą raštu gavo seniūnija.

Šiemet skelbtą viešąjį konkursą Rukloje laimėjo „Aibės“ parduotuvė, produktus pasiūliusi parduoti pigiau nei kitos konkurse dalyvavusios parduotuvės.

Pagal įstatymus, prekes socialiai remtinoms šeimoms perka pati seniūnija, o vėliau jos atitenka paramą gaunančioms šeimoms. Tad sudaryti vienai šeimai išskirtines sąlygas apsipirkti kitoje parduotuvėje nėra galimybių.

Be to, anot G. Jasiulionio, į Jonavoje esantį prekybos centrą „Maxima“ daugeliui Ruklos gyventojų važinėti nebūtų patogu, reikėtų skirti lėšų kelionei. Todėl apsipirkti Rukloje daugumai šeimų yra priimtiniau.

„Jau daugelį metų jie yra visų mokesčių mokėtojų išlaikytiniai, jų namuose – nosį riečianti smarvė, o visas darbas – gimdyti vaikus, kurių patys nesugeba išlaikyti.

Ir ši šeima turi įžūlumo kaltinti aplinkinius dėl tokio savo gyvenimo, kelti reikalavimus ir aiškinti, kad jiems reikia išskirtinių sąlygų. Ar tai – normalu?“ - pykčio neslėpė seniūnijos darbuotojai.

Paprašė pinigų abortui

Neseniai Ruklos seniūnijos socialinė darbuotoja neteko žado, kuomet šios šeimos vyras ją apkaltino tuo, jog jo žmona laukiasi devintojo vaiko.

Į klausimą, kodėl moteris yra kalta, šis atšovė gana paprastai: „Galėjo duoti pinigų abortui.“ Tačiau tokių vyro elgesio priežasčių galbūt  reikėtų ieškoti kitur. 

Ant G. Jasiulionio stalo guli skolos vekselis, pasirašytas jau minėtos šeimos. Pasirodo, daugiavaikė šeima yra skolinga vienam jonaviečiui, kurio pavardė gerai žinoma rajono policijai.

„Manau, pareigūnai galėtų pradėti tyrimą dėl neteisėto to žmogaus praturtėjimo. Man pačiam būtų įdomu sužinoti, kiek butų jis turi Rukloje, kuriuos nuomoja socialinius būstus praradusioms šeimoms.

Arba, kaip ir šios šeimos atveju, skolina pinigus, manyčiau, už nemenkus procentus. Juos vėliau šeimos turi atiduoti iš tų pinigų, kurie skiriami vaikų reikmėms“, - kalbėjo G. Jasiulionis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.