Lietuva ir Ukraina - „Gazprom“ belaisvės

Po Lietuvos ir Ukrainos viršūnių susitikimo trečiadienį Vilniuje mūsų šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė pabrėžė, kad Lietuva remia Ukrainos integracijos į Europos Sąjungą (ES) siekius, tačiau linkėjo Kijevui greičiau atlikti namų darbus – pertvarkyti šalies teisėtvarkos sistemą, liautis persekioti opoziciją. Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius tvirtino pasitikintis Lietuva kaip šalimi, padedančia Ukrainai suartėti su ES.

Dalia Grybauskaitė pažymėjo, kad bylų prieš politinius oponentus eiga turi didelę svarbą Ukrainos ir Europos Sąjungos santykiams.<br>M. Kulbis
Dalia Grybauskaitė pažymėjo, kad bylų prieš politinius oponentus eiga turi didelę svarbą Ukrainos ir Europos Sąjungos santykiams.<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Feb 6, 2013, 4:56 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 11:23 AM

V. Janukovyčius pastebėjo, kad tiek Lietuva, tiek Ukraina turi keblumų santykiuose su Rusijos dujų tiekimo monopolininke „Gazprom“.

„Ukraina yra brangiausiai Europoje už dujas mokanti šalis. Mes deramės su „Gazprom“, bet ir patys vystome ukrainietiškų dujų pramonę. Jau išgauta 21 mlrd. kubinių metrų Ukrainos dujų“, - teigė V. Janukovyčius.

Jis tvirtino, kad Ukrainai vergišką sutartį su "Gazprom" primetė buvusi premjerė Julija Tymošenko, kuri už tai ir įkalinta.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė priminė, kad Lietuva už dujas moka 30-40 proc. didesnę negu rinkos kainą, dėl to kreipėsi į Europos arbitražo teismą.

D. Grybauskaitė apgailestavo, kad iki šiol nėra bendros ES energetinės politikos, ji tik formuojasi.

Prezidentė priminė V. Janukovyčiui, kad dar praėjusių metų pabaigoje ES nusiuntė Ukrainai 19 pastabų, nurodančių, kokias demokratinės reformas turi atlikti Ukrainos valdžia, kad ši šalis pritaptų prie ES valstybių politinio standarto.

„Tik tokiu atveju bus įmanoma pasirašyti laisvos prekybos sutartį tarp ES ir Ukrainos. Lietuva labai norėtų, kad tai įvyktų“, - pabrėžė D. Grybauskaitė.

Lietuvos prezidentė perspėjo dėl Ukrainos svarstymų, ar prisijungti prie Rusijos kuriamos Muitų sąjungos.

"Abu susitarimai nesuderinami ir Ukrainai teks pasirinkti viena arba kita. Politiniai ir ekonominiai laisvos prekybos sutarties su Europos Sąjunga principai praktiškai neleidžia integruotis į kitas prekybines struktūras. Tai nedraudžia Ukrainai bendradarbiauti, prekiauti su trečiosiomis šalimis, taip pat ir su Rusija. Bet formalus dalyvavimas Muitų sąjungoje reikštų, kad laisvos prekybos sutartis ir integracija į Europos Sąjungą užsidaro“- tvirtino D. Grybauskaitė.

Trečiadienį spaudos konferencijoje V. Janukovyčius tiesiai neatsakė į žurnalistų klausimą, ar dujų šantažas prieš Ukrainą nėra Maskvos pastangos atitraukti šią šalį nuo europinės krypties.

„Mes siekiame pusiausvyros, gerų santykių ir su Rusija, ir su ES“, - atsakė V. Janukovyčius, patvirtindamas, kad Europos Tarybai pirmininkausiančios Lietuvos parama Ukrainai labai reikalinga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.