Sportinė veikla – ne tik raumenims auginti

2013–uosius metus Lietuva paskelbė Sveikatingumo metais, tuo tarsi primindama, kad rūpintis savo sveikata – sportuoti, sveikai maitintis ir būti kūrybišku – labai svarbu. Sveiko gyvenimo įgūdžius savo vaikams tėvai turėtų pradėti formuoti jau pirmaisiais gyvenimo metais.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 9, 2013, 9:00 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 7:15 AM

Lietuvos vaikų ir jaunimo centras – didžiausia Lietuvoje neformaliojo vaikų švietimo įstaiga – iš 475 šiais metais LVJC organizuojamų veiklų, 265 – sporto ir sveikatingumo. Didžioji jų dalis (175 iš 265) skirtos vaikams ir jaunimui, lilkusios 90 – suaugusiems ir šeimai.

Sportinius LVJC užsiėmimus – plaukimą, šuolius į vandenį, nardymą, kovų menus, gimnastiką, treniruoklius, stalo tenisą reguliariai lanko apie 2500–3000 vaikų ir jaunuolių. Suaugusiems skirtas sportines veiklas LVJC baseinuose ir sporto salėse kiekvieną mėnesį aplanko apie tūkstantį žmonių.

Apie galimybes sportuoti Lietuvos vaikų ir jaunimo centre papasakojo LVJC direktorius Valdas Jankauskas.

- Kokias LVJC Sveikatingumo veiklas labiausiai renkasi lankytojai?

- Populiariausios LVJC – vandens sporto veiklos: mokymasis plaukti ir plaukimo tobulinimas, šuoliai į vandenį, povandeninis plaukimas. Šio sporto nauda sveikatai niekas neabejoja – jis lavina kūną, tiesina laikyseną ir stiprina raumenis, taip pat gerina sveikatą ir kelia nuotaiką.

Kita populiarumo priežastis galbūt tai, kad LVJC baseinas – vienas švariausių Lietuvoje. Kadangi pagrindiniai lankytojai vaikai ir jaunimas, nuolat keliame sau ypač griežtus švaros ir higienos reikalavimus, bei atnaujiname įrangą. Beveik prieš metus LVJC pakeista didžioji dalis vamzdynų.

- Koks tinkamiausias amžius plaukimui?

- Išmokti taisyklingai plaukti LVJC gali kiekvienas: vos poros metų sulaukęs mažylis kartu su savo mama ar tėčiu, prieš darbą užbėgęs gretimoje gatvėje dirbantis finansininkas ar vadybininkas, taip pat sveikata susirūpinęs senjoras.

Mokytis plaukti – kaip mokytis vairuoti automobilį ar dirbti kompiuteriu, – galima iki gilios senatvės. Vis dėlto daugiausia dėmesio skiriame vaikams ir jaunimui.

- Ar telpa visi norintieji?

- Lietuvoje baseinų trūksta. Į popietinius ir vakarinius mokymo plaukti, plaukimo užsiėmimus jau keletą metų LVJC nepajėgia sutalpinti visų norinčių. Tačiau vedami didžiulio noro kuo daugiau vaikų išmokinti plaukti, sudarome galimybę Vilniaus mokykloms LVJC baseinuose rytais vesti kūno kultūros pamokas.

Kuo daugiau vaikų mokės plaukti ir saugiai bei atsakingai elgtis vandenyje, tuo mažiau turėsime nelaimingų atsitikimų vandenyje, skendimo atvejų.

Šiais metais ketiname pradėti vykdyti „Jaunojo gelbėtojo“ programą, kurioje vaikai ir jaunimas mokysis gelbėti(s) iš situacijų, galinčių nutikti atviruose vandens telkiniuose: plaukti ekstremaliomis sąlygomis (su rūbais ir svarmenimis), pranerti pro kliūtis, išplukdyti/ transportuoti įvairius daiktus ar „skęstantį draugą“. Į šią programą ketiname pakviesti plaukikus iš visos Lietuvos.

- Kuo užsiėmimai LVJC skiriasi nuo sporto mokyklų?

- Yra vienas svarbus skirtumas. Bet kurioje LVJC veikloje vaiko sportiniai pasiekimai ir aukšti sportiniai rezultatai – nėra svarbiausias tikslas. Nebūtina kiekvienam siekti auksinių olimpinių aukštumų. Sportinis rezultatas pasiekiamas pažangiai organizuojant patį ugdymosi procesą.

Lietuvos vaikų ir jaunimo centre vadovaujamasi neformaliojo ugdymo principais ir taikomi neformaliojo ugdymo metodai, todėl daug dėmesio skiriama vaiko asmenybės stiprinimui – jo asmeninėms ir socialinėms kompetencijoms: valingumui ir ištvermei, pasitikėjimui savimi ir tikėjimui, kad visus sunkumus galima įveikti, sąvarankiškumui ir atsakomybės ugdymui, taip pat drąsai rizikuoti, ryžtui, naujovių siekimui. Tokiu būdu vaikai ir jaunuoliai ne tik išmoksta plaukti, bet ir gauna svarbių įgūdžių, reikalingų kasdieninėse situacijose.

Nušokti į baseiną nuo 5 m tramplino arba panerti į 4,5 m gylį ir baseino dugne susirasti paskendusį raktelį – nemenkas iššūkis. Praplaukti su rūbais, virš galvos iškėlus mobilųjį telefoną, taip pat nėra labai paprasta.

- Kaip tėvams sužinoti apie vaikų pasiekimus?

- LVJC vaikų tėvai turi galimybę domėtis vaikų ugdymo(si) rezultatais. 2012-2013 mokslo metais įdiegto Elektroninio dienyno pagalba tėvai gali stebėti vaiko tobulėjimo procesą.

Pageidaugant tėvams, vadovai suteikia grįžtamąjį ryšį apie vaiko tobulėjimo procesą – gebėjimus konkrečioje veikloje, asmenines bei socialines kompetencijas.

Kartais prie ugdymo prašome prisidėti ir tėvelius. Tokiu būdu vaiko labui skatiname bendradarbiavimą tarp tėvų ir pedagogų.

- Kaip LVJC lankytojai susiorientuoja tokioje gausybėje veiklų?

- LVJC lankytojus pasitinka Informacinio centro konsultantės, pasirengusios suteikti bet kokią pagalbą: palydėti į užsiėmimą pasimetusį vaiką, padėti tėvams išsirinkti tinkamiausius būrelius savo vaikams arba veiklas sau, suteikti informaciją mokytojams apie LVJC organizuojamus renginius, konkursus ir seminarus, kuriuose galėtų dalyvauti kartu su savo mokiniais ar kolegomis.

Įdiegus naują paslaugų valdymo sistemą, LVJC informacinis centras greitai ir tiksliai gali suteikti bet kokią su paslaugomis ar jų lankytojais susijusią informaciją.

Beje, didžiausias šių metų projektas – LVJC lankytojo kortelė, pakeisianti LVJC Sveikatingumo komplekse šiandien naudojamus elektroninius raktelius. Atsiradus kortelėms užsiėmimų vadovams nebereikės el. dienyne žymėti vaikų lankomumo – visą dėmesį galės skirti ugdymo procesui. Planuojama, kad ši kortelė turėtų startuoti jau nuo 2013 m. rugsėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.