Ūkio bankas - užrakintas (atnaujinta)

Praėjo vos daugiau nei metai, o „Snoro“ istorija kartojasi. Lietuvos bankas apribojo Ūkio banko veiklą. Bankas nebeteikia finansinių paslaugų, o internetinės bankininkystės tinklalapis nebeveikia. Į bankomatą, priklausantį penkių bankų tinklui, įdėjus Ūkio banko kortelę, pranešama, kad paslauga neteikiama. 

Ūkio banko skyriai uždaryti. Gyventojai negali pasiimti pinigų.<br>R. Danisevičius
Ūkio banko skyriai uždaryti. Gyventojai negali pasiimti pinigų.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė, Nerijus Povilaitis, Aida Murauskaitė

Feb 12, 2013, 7:06 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 1:54 AM

Ūkio banko klientų informavimo telefonu niekas neatsiliepia, o klientams, skambinantiems iš užsienio, numeris nuolat užimtas.

Paskambinus Ūkio banko pagrindiniam akcininkui Vladimirui Romanovui, jo telefonu atsiliepė kitas asmuo ir teigė, kad V. Romanovas situacijos dėl banko nežada komentuoti.

Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo didelės vertės turto iššvaistymo Ūkio banke. Ikiteisminis tyrimas pradėtas įvertinus šiandien Lietuvos banko  pateiktą informaciją apie inspektavimo metu nustatytus  2005–2012 m. sudarytus įtartinus sandorius.  Šiuo metu pranešimai apie įtarimus niekam nepareikšti.

Ūkio bankas išplatintame pareiškime kategoriškai neigia mestus kaltinimus ir užtikrina, jog savo veikloje laikėsi visų Lietuvos įstatymų bei ES direktyvų, tarp jų ir susijusių su pinigų plovimo prevencija.

„Bankas atlieka savo tiesiogines funkcijas – vykdo finansines operacijas, taikydamas visas reikiamas pinigų plovimo prevencijos procedūras. Tačiau bankas negali ir neturi atlikti tyrimų dėl galimai nusikalstamų veikų – tai jau valstybinių institucijų prerogatyva ir atsakomybė, jos toliau sprendžia, kokias priemones taikyti, vykdant tyrimą. Bankas niekada nėra ir nebuvo suinteresuotas slėpti ar dengti galimas nusikalstamas veikas“,- teigiama išplatintame pranešime.

Darbuotojai skėsčioja rankomis

Ūkio banko skyrius Vilniaus Gedimino prospekte Vilniuje šiuo metu uždarytas, o ten sėdinčios darbuotojos prie pastato besibūriuojantiems žmonėms gestais parodė, kad klientų neįleis. Ant durų užklijuotas lapas su užrašu, kad banko veikla apribota. 

Po pietų iš Ūkio banko būstinės Kaune išėjo būrys darbuotojų. Jie atrodė sutrikę. Apsauga užrakino duris ir nieko neįleido į vidų. Ant durų, kaip ir Vilniaus filialuose, buvo užklijuotas pranešimas apie banko veiklos apribojimą.

„Mums nieko nebuvo pranešta iš anksto. Nieko nežinojome. Todėl tai buvo lyg perkūnas iš giedro dangaus. Mums tiesiog liepė susirinkti daiktus ir eiti namo“, - aiškino vienas iš darbuotojų.

Panevėžiečiai taip pat suglumo sužinoję apie Ūkio banko veiklos apribojimą. Prie Panevėžio centre, Laisvės aikštėje įsikūrusio Ūkio banko filialo po pietų būriavosi maždaug 10 žmonių, dauguma – vyresnio amžiaus. Į vidų jie patekti negalėjo, ant užrakintų lauko durų kabėjo informacija, kad banko veikla sustabdyta, nurodyti nemokami telefonai.

„Galvojau, kad dar spėsiu savo pinigus atsiimti“, - apgailestavo vyresnio amžiaus panevėžietė, atskubėjusi prie šio filialo, kai tik išgirdo pranešimus žiniasklaidoje.

Nasdaq OMX biržoje prekyba Ūkio banko akcijomis sustabdyta. Per pastarąjį pusmetį banko akcijos smuko 41 procentu. 

Lietuvos gyventojai Ūkio banke laiko apie 2 mlrd. 500 mln. litų. Dar apie 700 mln. litų laiko privačios įmonės, dar apie 150 mln. litų - valstybė, valstybės institucijos ir savivaldybės. Tokią informaciją praėjusių metų rugsėjo pabaigoje skelbė Lietuvos bankų asociacija. Naujausia statistika nežinoma.

Gyventojai - sunerimę

Prie Ūkio banko Vilniuje sutikta 60 metų Regina teigia per radiją išgirdusi apie apribotą banko veiklą. Moteris kaip tik ruošėsi eiti mokėti už butą, todėl nieko nelaukusi nuskubėjo į banko filialą Vilniuje patikrinti, ar pranešimas - tiesa.

Moteris pasakojo, kad devynerius metus į Ūkio banko sąskaitą gaudavo atlyginimą, o dabar - ir pensiją.

Regina teigė, kad bandė iš bankomato pasiimti pinigų, tačiau jų negavo. Pabandžius paskambinti - visi tinklai buvo užimti.

21 metų politikos mokslų studentas Lukas Ūkio banke turėjo 20 tūkstančių litų indėlį, šiandieną norėjo pasiimti šiek tiek pinigų, kad galėtų investuoti į akcijas.

72 metų Ramutė jau trečiadienį buvo pateikusi prašymą, kad nori atsiimti savo santaupas. Jai pasakė, kad ateitų šiandien, tačiau atėjusi pamatė užrakintas banko duris.

Pasak moters, padėta suma banke - keturženklė. Moteris pasakojo, kad pasidėti santaupas į Ūkio banką ją sugundė didelės palūkanos.

Ji per „Lietuvos ryto“ televiziją pamatė užrašą apie tai, kad V. Romanovas neturi už ką mokėti atlyginimų „Žalgirio“ krepšininkams, būtent dėl to sumanė atsiimti iš Ūkio banko savo santaupas.

Atostogoms vilnietei teks skolintis

Ūkio banko veiklos apribojimas tapo smūgiu žemiau juostos 28 metų vilnietei Ingridai. Mėnesio pradžioje moteriai į sąskaitą šiame banke buvo pervestas atlyginimas, kurį, kaip ir atliekančius pinigus nuo ankstesnių mėnesių algos, ji ketino išleisti per atostogas.

Į tolimą kelių savaičių kelionę ji išvyksta trečiadienį.

„Žinau, kad tai bergždžias reikalas, tačiau išgirdusi blogas naujienas atbėgau prie bankomato. Vyliausi: „O gal?“ - kalbėjo Ūkio banko išduotą mokėjimo kortelę rankoje spausdama vilnietė.

Prieš bėgdama prie bankomato Gedimino prospekte ji ketino pinigus persivesti į kitą sąskaitą naudodamasi elektronine bankininkyste.

„Tačiau ir ši nebeveikia“, - apgailestavo Ingrida.

Po įvykių „Snoro“ banke ir tuomet pasigirdusių nuogąstavimų dėl Ūkio banko, ji gautą atlyginimą kurį laiką persivesdavo į kitą sąskaitą, tačiau ilgainiui nurimo ir atliekamus pinigus laikydavo toje pačioje sąskaitoje.

„O kelionei teks skolintis“, - sakė moteris.

Sumaištis - ir Klaipėdoje

Kaip praneša lrytas.lt korespondentė Klaipėdoje Eglė Petkutė, prie „Ūkio banko“ uostamiesčio filialo Janonio gatvėje žmonės pradėjo rinktis po pietų. Tačiau tik bergždžiai klibino durų rankeną – skyrius buvo uždarytas. Nors kai kuriuose kabinetuose degė šviesa, nė vienas banko darbuotojas kieme nepasirodė.

Daugelis atėjusių atsiimti pensijos teigė apie tai, jog banko veikla sustabdyta, nieko negirdėję. „Tai ką man dabar daryti? Kaip atsiimti savo pinigus? Ar atiduos kas? Nesuvokiu, kas darosi valstybėje – iš pradžių vienas bankas griuvo, dabar kitas, kas bus toliau?“ – skėsčiojo rankomis klaipėdietė Elena. Moteris įprato pensiją atsiimti banko skyriuje, o dabar neišmano, kaip reikės susimokėti už butą.

Už veidrodinio stiklo pakabintos informacijos apie banko padėtį daugelis vyresnio amžiaus žmonių nė nepastebi ir piktinasi, kad su jais niekas nesikalba.

Vienas vidutinio amžiaus vyras išgirdęs naujienas atrodė gerokai sutrikęs ir nežinojo ar džiaugtis, ar liūdėti. Klaipėdietis teigė atsivežęs grynųjų pinigų, kuriuos norėjęs įnešti į savo sąskaitą. Tačiau tik atsitrenkė į užrakintas duris. „Žadėjau įnešti juos vakar, bet nepavyko, tad atėjau dabar“, - paaiškino vyras.

Rytą į banko filialą atėję klaipėdiečiai dar spėjo susitvarkyti reikalus, atsiėmė pensijas, tačiau pavėlavusiems beliko laukti žinių.

Ragina burtis banko klientus

Smulkiuosius rinkos dalyvius vienijanti Investuotojų asociacija kviečia burtis Ūkio banko klientus.

„Apie tai, kad Ūkio banko balanse yra turto, kurio vertė gali būti per didelė, Investuotojų asociacija skelbė ne vieną kartą, tačiau bankas vis atsikirsdavo, kad vykdo veiklą pagal aukščiausius bankininkystės standartus. Kol kas neaišku, koks tolimesnis banko likimas ir ar pavyks greitai suorganizuoti veiklos atnaujinimą ir susijungimą su kitu banku, todėl kviečiame burtis“, - sakė Investuotojų asociacijos valdybos narys Tomas Pilipavičius.

Pasak jo, kol kas neaišku kokių veiksmų galima imtis  - didžiausias Ūkio banko akcininkas Vladimiras Romanovas formaliai banke neužėmė jokių pareigų, todėl už skelbiamų ataskaitų patikimumą ir veiklą buvo atsakingi Ūkio banko vadovai.

Siekia apsaugoti klientus

Lietuvos bankas pranešė, jog banko veiklą apribojo siekiant apsaugoti visuomenės, indėlininkų ir kitų klientų interesus. 

Taip Lietuvos banko valdyba pasielgė įvertinusi inspektavimo ataskaitą bei kitus priežiūros tikslais surinktus duomenis.

Nustatyta, kad Ūkio banko turto grynoji vertė gali būti mažesnė nei deklaruojama priežiūros institucijai pateikiamose ataskaitose, o bankas nevykdytų su kapitalu susijusių riziką ribojančių normatyvų.

Lietuvos banko valdybos sprendimu paskirtas banko laikinasis administratorius įpareigotas pasiūlyti sprendimus, kurie leistų užtikrinti įsipareigojimų banko klientams vykdymą.

„Daug priklausys nuo realios banko finansinės būklės, kurią fiksuos banką patikrinęs administratorius ir auditoriai, tačiau mūsų prioritetas aiškus – bankinės veiklos tęstinumas vykdant prisiimtus įsipareigojimus klientams ir užtikrinant, kad pertvarka būtų efektyviausias, racionaliausias ir pigiausias problemos sprendimo būdas valstybei“, – po susitikimo su laikinuoju Ūkio banko administratoriumi sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas. 

Neseniai per Kauno savivaldybės tarybos posėdį stambiausias Ūkio banko investicinės grupės akcininkas Vladimiras Romanovas metu elgėsi itin isteriškai.

Galbūt jau tuo metu verslininką jau buvo pasiekę signalai, kad jo bankas susidūrė su didelėmis problemomis ir „Žalgirio“ savininkas jautė, kad jo imperijai artėja galas.

Įvertino akcininkų veiksmus

Lietuvos banko valdyba sprendimą apriboti banko veiklą priėmė įvertinusi rizikingas pastarųjų metų Ūkio banko veiklos tendencijas, bankui žalingus akcininkų veiksmus, priežiūros institucijos nurodymų nevykdymą ir dėl to kylančią grėsmę stabiliai ir patikimai banko veiklai. 

Sprendimas priimtas įsitikinus, kad kitos įstatymų numatytos poveikio priemonės būtų nepakankamos užtikrinti indėlininkų ir visuomenės interesų apsaugą, pranešė Lietuvos bankas. 

2012 m. gruodį–2013 m. sausį vykusio Ūkio banko inspektavimo metu nustatyta, kad bankas vykdė rizikingą veiklą, netinkamai vertino prisiimamą kredito riziką, ne visais atvejais įsitikino skolininkų galimybėmis vykdyti skolinius įsipareigojimus, neformavo pakankamų specialiųjų atidėjinių probleminėms paskoloms, taikė nepriimtinus sandorių atvaizdavimo apskaitoje būdus ir taip pažeidė riziką ribojančius teisės aktus.

Įvertinus inspektavimo metu surinktus duomenis, nustatyta, kad, suformavus tinkamus specialiuosius atidėjinius probleminėms paskoloms, tinkamai įvertinus kitą turtą, Ūkio banko turto grynoji vertė būtų mažesnė nei deklaruojama priežiūros institucijai pateikiamose ataskaitose, o bankas nevykdytų su kapitalu susijusių riziką ribojančių normatyvų. Be to, pagal Lietuvos bankui pateiktus duomenis, Ūkio bankas vasario 12 d. nebevykdo likvidumo normatyvo.

Ūkio banko akcininkai ir vadovybė neįgyvendino paskolų pertvarkymo plano, nepaisė Lietuvos banko nurodymų iš esmės sumažinti su pagrindiniu akcininku susijusių paskolų portfelio dalį arba tik formaliai juos vykdė. Būtent su pagrindiniu akcininku susijusioms įmonėms suteiktos paskolos sudaro didžiąją probleminių paskolų portfelio dalį.

Net ir po keleto pakartotinių reikalavimų Lietuvos bankui nepateikta duomenų, įrodančių, kad Ūkio banko pagrindiniai akcininkai būtų pasirengę užtikrinti patikimą banko valdymą ir turėtų realių galimybių stiprinti banko kapitalą bei pašalinti kitus banko veiklos trūkumus.

Banko veiklos trūkumai ir teisės aktų pažeidimai nustatomi ne pirmą kartą. Tačiau, kaip atskleidė pastarojo inspektavimo metu surinkta informacija, ankstesni bankui nustatyti reikalavimai gerinti banko turto kokybę, stiprinti kapitalo bazę ir riboti veiklos riziką neįvykdyti.

Administratorius - buvęs finansų viceministras

Įvertinusi su Ūkio banko veikla susijusių aplinkybių visumą, vadovaudamasi Lietuvos Respublikos bankų įstatymu ir siekdama finansų sistemos stabilumo, Lietuvos banko valdyba priėmė sprendimą skelbti akcinės bendrovės Ūkio bankas veiklos apribojimą ir paskyrė banko laikinąjį administratorių Adomą Audicką.

Pagal Bankų įstatymą administratorius turi banko stebėtojų tarybos, valdybos ir administracijos vadovo įgaliojimus. Jis įpareigotas detaliai įvertinti Ūkio banko finansinę būklę ir imtis adekvačių ir efektyvių veiksmų apsaugoti banko indėlininkų ir klientų interesus. Atsižvelgiant į būtinybę klausimą spręsti ypač greitai, administratorius įpareigotas išvadas ir pasiūlymus Lietuvos bankui pateikti ne vėliau kaip per 6 dienas nuo nutarimo priėmimo.

Laikinai, kol bus nuspręsta dėl Ūkio banko problemų sprendimų būdų, bankas finansinių paslaugų neteiks.

Lietuvos bankas pabrėžia, kad Ūkio bankui pritaikyta poveikio priemonė yra išimtinai susijusi tik su šiuo banku. Visi kiti Lietuvoje veikiantys bankai ir užsienio bankų skyriai vykdo riziką ribojančius normatyvus ir rizikos jų veiklos stabilumui nėra. Ūkio banko įsipareigojimai kitiems šalyje veikiantiems bankams ar kredito unijoms yra nereikšmingi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.