Hjustono lietuvių Vasario 16-oji - su blynais ir krepšiniu

Kai lauke dvelkia malonus vėjelis, šviečia saulė ir yra 20 laipsnių šilumos, švęsti Lietuvos valstybės atkūrimo dieną galima nebijant peršalti. Lietuvių bendruomenė Hjustone šventę pasitinka su Užgavėnių linksmybių dvasia. JAV Hjustono lietuvių bendruomenės pirmininkas Jokūbas Žiburkus sako, kad šiemet Valstybės atkūrimo dieną rengiasi švęsti „First Christian“ bažnyčioje ir mokykloje. 

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Pučėta

Feb 15, 2013, 10:10 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 7:39 PM

„Nepriklausomybę Hjustone švęsime su blynais ir krepšiniu!“ - teigia mokslų daktaras J. Žiburkus, Hjustono universiteto Biologijos ir biochemijos departamente turintis savo tyrimų laboratoriją, kurioje ieško būdų, kaip nuslopinti epilepsijos priepuolius, suprasti ir įveikti Alzheimerio ligą.

J. Žiburkaus teigimu, Hjustono lietuvių bendruomenę sudaro apie 80 šeimų. Ne visi jie - lietuviai. Į veiklą aktyviai įsitraukia svetimšaliai lietuvių sutuoktiniai. Amerikiečiams labai įdomu pažinti mažą šalį Europos pakraštyje, sužinoti apie Lietuvos istoriją, papročius, kultūrą.  

Pašnekovas į JAV atvyko 1990 metais, iš karto po vidurinės mokyklos.

„Mūsų bendruomenei priklauso žmonės nuo naujagimių iki „dipukų“ (D. P. (Displaced Persons) - po Antrojo pasaulinio karo į komunistų valdomą Lietuvą grįžti atsisakę asmenys, priverstiniai politiniai emigrantai. - Red.)“, - bando apibrėžti Hjustono lietuvių bendruomenės pirmininkas J. Žiburkus. Pasak jo, maždaug trečdalį bendruomenės sudaro senimas, trečdalį - vidutinio amžiaus žmonės, taip pat yra nemažai jaunimo iki 30 metų, kurie ambicingai siekia aukštumų moksle ir versle. 

Bendruomenė labai įvairi. „Skiriasi ir amžius, ir patirtis. Hjustone galima rasti lietuvių iš trijų imigracijos bangų. Apskritai šis ketvirtas pagal dydį JAV miestas yra labai margas. Praėjusiais metais Hjustonas savo etnine įvairove net aplenkė Niujorką!

Į savo būrį priimame žmones, kurie turi lietuviškų šaknų nebūtinai JAV, bet ir kitose šalyse, pavyzdžiui, yra Argentinos lietuvių palikuonys“, - pasakoja  J. Žiburkus.

Hjustono lietuviai bendrauja su tautiečiais iš kitų Teksaso valstijos miestų: Ostino, Dalaso, San Antonijaus. Pernai iš įvairių valstijos vietų susirinkę lietuviai tvarkė senas pirmųjų imigrantų iš Lietuvos kapines Viktorijoje, Teksase. 

Į Kūčių vakarienę susirinko per šimtą žmonių

Bendruomenę Hjustone suburia įvairūs renginiai, šventės, susitikimai. „Šiemet per Vasario 16-ąją turėsime salę vaikų spektakliukui, sveikinimams, blynų puotai. Gretimais išsinuomojome sporto salę - vienoje jos pusėje vaikai galės dūkti pripūstame šokinėjimo namuke, o kitoje pusėje stovi krepšinio lenta - žaisime krepšinį“, - entuziastingai kalba bendruomenės pirmininkas. 

Į lietuvišką „Saulės“ mokyklėlę šeštadieniais Hjustone susirenka apie 10-12 vaikų, kuriems nuo 4 iki 12 metų. Pamokas jiems savanoriškai veda bendruomenės tarybos sekretorė, mokslininke Rūta Aldonytė. Vaikai mokosi naujų žodžių, klauso pasakų ir rengia spektaklius įvairioms šventėms. 

Naujausią jaunųjų aktorių trupės spektaklį bendruomenė matė prieš Kūčias. J. Žiburkus sako, kad katalikiškos ir pagoniškos tradicijos bendruomenei yra labai svarbios. „Kūčias rengiame kasmet. Patiekalus vakarienei gaminame patys ir dalijamės vieni su kitais. Į 2012 metų Kūčias susirinko daugiau negu šimtas žmonių. Klausėmės lietuviškos muzikos: nuo M. K. Čiurlionio iki B. Kutavičiaus, nuo K. Petrausko iki P. Vyšniausko, „Hiperbolės“, „Foje“, - pasakoja pašnekovas.  

Vasarą ir rudenį lietuviai Hjustone renkasi pabendrauti parkuose: kepa mėsą, spardo futbolo kamuolį, o vienas iš narių - Virgis Vaičiulis pagroja gitara ir padainuoja žinomų lietuviškų dainų. 

Kai ateis Joninių laikas, Hjustone laužų niekas nekūrens. Teksase net ir naktimis vasarą būna labai karšta. Užtat trumpiausią metų naktį visi čia švenčia vasaros saulėgrįžos vakarėlį sušokę į vandenį - teksasiečiai mėgaujasi maudynėmis baseinuose.

Lietuvių bendruomenė šiame JAV pakrantės mieste visada buvo aktyvi. Lietuviškų šaknų per dešimtmečius pamiršti neleido Liudos Flores, Algio Krygerio, Algio Pliodzinsko organizuoti renginiai.

J. Žiburkus prisimena, kad 2010 metų vasarą Hjustono gyventojai galėjo pamedituoti klausydami pianisto Petro Geniušo muzikos. Koncertas vyko unikalioje Rothko koplyčioje - pastate, kuris vadinamas šventa vieta, atvira visoms religijoms, tačiau nepriklausantis nė vienai iš jų. „Atvežame ir rodome Lietuvos kultūrą visam Hjustonui“, - didžiuojasi bendruomenės vadovas ir dėkoja mecenatui A. Krygeriui. 

Anot pašnekovo, profesorių P. Geniušą Hjustonas sužavėjo, miesto atmosfera muzikui pasirodė labai gyva. „Matot, Hjustonas – tarsi didžiulis, išsiplėtęs kaimas. Jeigu turi automobilį, jame viskas yra labai greitai pasiekiama“, – tikina J. Žiburkus ir iškart pasiūlo „Youtube“ pasiklausyti kito lietuvių virtuozo Albino Prižginto vargonų muzikos.  

„A. Prižgintą, kuris Lietuvoje beveik nežinomas, mes patys atradome tik pernai. Jis groja Naujajame Orleane. Atsivežėme jį į Hjustoną ir mėgavomės fantastiška vargonų muzika Šv. Pauliaus metodistų bažnyčioje“, - atradimais muzikos pasaulyje dalijasi mokslininkas, norintis panašų kultūrinį renginį suorganizuoti ir šiemet.

Bendruomenei daug padeda aktyvus garbės konsulas Williamas Altmanas, o kūrybingi bendruomenės tarybos nariai vienas kitą labai palaiko, nuolat dalijasi sumanymais.

J. Žiburkus sako, kad lietuvių bendruomenė planuoja susitikti ir su Hjustono „Rockets“ komandos krepšininku Donatu Motiejūnu.

NBA siekiantis įsitvirtinti jaunas sportininkas labai užimtas, tad tautiečiai ieško geros progos.

„Atidžiai sekame Donato žaidimą ir rezultatus. Neseniai su žmona ir vaikais nuvykome į „Houston Rockets“ rungtynes su „Golden State Warriors“ komanda. Iškėlėme plakatą „D-More #20“, mat D. Motiejūno pravardė yra D-Mo. Manau, kad mūsų palaikymas pasiteisino. Donatas žaidė pusę kėlinio, apie 6 minutes, ir pelnė 5 taškus – jo tolimas metimas buvo 23-iasis komandos tritaškis („Rockets“ pakartojo per vienerias NBA rungtynes pataikytų tritaškių rekordą). Rungtynės buvo šaunios, ir mes Donatą aikštėje tikimės matyti ilgiau – „D-More!“  – krepšinio nepamiršta lietuviai.   

Miestą garsina naftos pramonė ir medicina

Laikraštis „New York Times“ Hjustoną šiemet įkurdino greta Biržų.

Rašinyje apie lankytinas pasaulio vietas JAV žurnalistai pažymėjo, kad vykti į Teksasą verta dėl maisto ir kultūros, o į Lietuvą - patyrinėti alaus. 

„New York Times“ atkreipė dėmesį, kad Teksaso energetikos ir pramonės centru laikomas Hjustonas taip pat yra tikra valstijos kultūros ir kulinarijos sostinė. Muziejų kvartaluose galima susipažinti su daugybe kultūrų, mokslo pasiekimų, meno kūrinių. Pernai vasarą Hjustono gamtos mokslų muziejus naujame pastato sparne atvėrė beveik 3 tūkst. kvadratinių metrų ekspozicijų salę, skirtą paleontologijai. Projektas kainavo 85 milijonus JAV dolerių. 

Prie Meksikos įlankos ūžiantis Hjustonas savo pramonės raumenimis, mokslo įstaigomis ir muziejais stebina ne tik atvykėlius iš Lietuvos.

Vietos lietuvių bendruomenės tarybos narė Anne Vebeliunas apie šį miestą kalba pokštaudama. Dėl darbo naftos kompanijoje į Hjustoną prieš 30 metų persikrausčiusi moteris su savo šeima prisimena vietos gyventojų pasakymą, kad Hjustonas buvo juodadarbių miestas su aukščiausio lygio kultūra - galėjai rasti viską. Pasak A. Vebeliunas, Hjustone veikia operos ir dramos teatrai, baletas, koncertuoja simfoninis orkestras, lankytojus traukia pripažinti meno muziejai, yra įspūdingos architektūros statinių.

Garsusis automobilių paradas - vienas iš renginių, kurį itin mėgsta Hjustono gyventojai. Miesto gatvėmis rieda meno kūriniais virtę automobiliai, juose sėdi įspūdingus kostiumus apsivilkę žmonės. „Nenuslėpsi, kad dauguma kultūros grožybių atsirado dėl naftos pramonės pastangų paversti Hjustoną vieta, kurioje norėtų gyventi aukštus postus versle užimantys asmenys. Šiuo metu miesto kultūros gyvenimą stipriai remia medicinos centras (Hjustono medicinos centras yra didžiausias JAV. - Red.)“, - dėsto A. Vebeliunas. Naftos pramonės kompanijos į miestą priviliojo daug ambicingų žmonių. Panašią sėkmę pakartojo medicinos mokslas ir verslas, pritraukęs protų iš viso pasaulio. 

A. Vebeliunas taip pat pastebi, kad Hjustone susitelkė tikras įvairių kultūrų margumynas. „Kiekvieną savaitę apsiperku prekybos centruose, kurie orientuojasi į korėjietiškus ir Lotynų Amerikos maisto produktus. O prieš Kalėdas tenka grumtis dėl vietos rengti šventes su kitomis bendruomenėmis. Pavyzdžiui, prieš porą metų norėjome rezervuoti lenkų veiklos centrą, bet jį užėmė kroatų bendruomenė“, - pasakoja moteris. Į katalikų pamaldas bažnyčioje lietuviai dabar vaikšto su meksikiečiais ir žmonėmis iš Salvadoro, o anksčiau melsdavosi kartu su filipiniečiais ir vietnamiečiais. 

Didelės imigrantų bendruomenės būdingos daugeliui miestų JAV pietuose. „Hjustonas turi pranašumą, nes čia atvyksta gerai išsilavinę, aukštą kvalifikaciją turintys imigrantai. Esu girdėjusi, kad vieno iš keturių Hjustono gyventojų vienas arba abu tėvai gyvena ne JAV. Nežinau, ar tai tiesa, tačiau man atrodo, kad taip iš tikrųjų gali būti“, - sako A. Vebeliunas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.